Omaan nenään voi luottaa. Jos mökkiin tai vanhaan taloon astuessa tuoksahtaa mummonmökille, rakenteissa on hyvin todennäköisesti jotain sinne kuulumatonta. Terveessä rakennuksessa ei tuoksu epämiellyttävälle, mutta jos mökki haisee, kannattaa asiaa tutkia tarkemmin.
Kun mökissä viettää aikaa, nenä alkaa tottua tunkkaiseen hajuun. Kotiin palattua sen taas huomaa, jos vaatteet haiskahtavat tunkkaiselle viikonlopun tai loman jälkeen.
Jos mökki haisee epämiellyttävälle, hajun syy kannattaa sinnikkäästi selvittää: käynnissä on todennäköisesti jonkin sortin biologinen prosessi, eli joki asia lahoaa hiljalleen.
Hajun lähteen löytäminen voi olla todellista salapoliisin työtä, jossa kannattaa hyödyntää ammattilaisten asiantuntemusta. Kosteusmittaajat, kuntotarkastajat ja kokeneet rakentajat voivat olla sopivia osaajia hajuongelman jäljittämisessä ja korjausten suunnittelussa.
MAINOSLemun aiheuttaja saattaa olla esimerkiksi rakenteisiin jäänyt hiirenraato tai kattorakenteisiin kertynyt lepakoiden uloste. Alapohjan tai yläpohjan tarkistus, kattoremontti tai vaikka julkisivun kunnostus saattaa paljastaa, miksi mökki haisee, minkä jälkeen on helpompi suunnitella toimenpiteet hajun poistamiseksi.
Jos mökin eristeenä on aikanaan käytetty sahanpurua, jo pelkästään sen vaihtaminen uudempiin eristemateriaaleihin saattaa ratkaista hajuongelman.
Rakennuksien pelätyin tuholainen, home aiheuttaa niin ikään tunkkaista hajua, vaikka kaikki rakennuksia nakertavat homesienet eivät tuoksahtelekaan ihmisen nenään.
Home sisäilmassa on erityisen haitallista ihmisen terveydelle, joten sen mahdollisuus on suljettava pois, jos tunkkainen haju pitää pintansa.
MAINOSMyös tetrakloorianisoli niminen yhdiste aiheuttaa ongelmia taloissa, joita pidetään talvet kylmillään. Sitä syntyy puun sinistymisenestoon käytetyistä aineista mikrobiologisessa hajotusprosessissa, mutta mahdollisesti muutenkin mikrobien tai homeiden tuottamana.
Tetrakloorianisolia ei tarvitse olla rakenteissa paljonkaan, kun sen jo haistaa tunkkaisuutena. Lemu tarttuu puuhun, mutta myös kaikkeen rakennuksessa säilytettävään irtaimistoon, vaatteisiin, ihoon, hiuksiin ja lemmikkieläinten turkkiin.
Yhdisteen terveysvaikutuksia ihmiseen on Asumisterveysliiton mukaan tutkittu.
Mökkisi altistuu kosteudelle, jos talven jälkeen…
MAINOSEntä, jos mökki haisee, vaikka sen rakenteissa ei ole hometta, raatoja tai muita haisevia aineita? Tunkkaisuus saattaa kertoa ilmanvaihdon riittämättömyydestä: jos ilma ei vaihdu, sisäilma ummehtuu ja kosteus tiivistyy pinnoille.
Kosteisiin kohtiin alkaa ajan oloon muodostua hometta ja muita mikrobikasvustoja omine ominaishajuineen. Yksi ilmanvaihdon keskeinen tehtävä on poistaa ylimääräinen kosteus rakennuksesta, jotta rakenteet pysyvät kunnossa.
Jos mökistä puuttuu riittävä ilmanvaihto, niin kuin vanhoista mökeistä usein puuttuu, korvausilmaventtiileitä voi asentaa jälkikäteenkin.
Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaista 20 neliömetriä kohden pitäisi olla yksi korvausilmaventtiili. Ne sijoitetaan makuu- ja oleskelutiloihin sekä saunaan. Epäpuhtauksia ja kosteutta ulos vievien poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa.
MAINOSYleensä suositellaan, että suodatin vaihdetaan kahdesti vuodessa, esimerkiksi keväällä ja syksyllä. Joskus suodatin tulee vaihtaa useamminkin: esimerkiksi siitepölykaudella tai jos asuu vilkasliikenteisen tien varrella.
Sisäilman tunkkaisuus voi nimittäin myös johtua pahoin likaantuneista suodattimista.
Home asunnossa: tunnista oireet ja korjaa homevauriot
Ikkunoiden huurtuminen: miksi ikkunat huurtuvat?
Mökin suojaus jäätymis- ja kosteusvahingoilta: 5 tärkeää ohjetta
Kosteusvaurio asunnossa? Näin tunnistat ja korjaat
Nuohous putsaa hormit ja tulisijat kuntoon – tilaa nuohooja ajoissa
Lähteet: asumisterveysliitto.fi, sisäilmayhdistys.fi, terveysilma.fi
Kuvat: Pexels.com