Mökki haisee? Näin selvität hajun syyn

Mökki
Mökki haisee? Näin selvität hajun syyn
Jos mökki haisee vanhalta mummonmökiltä eli tunkkaiselta, syy kannattaa selvittää, jotta hajusta pääsee eroon. Ummehtunut ilma voi tarkoittaa mökin rakenteissa meneillään olevaa biologista hajoamisprosessia.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.3.2024

Omaan nenään voi luottaa. Jos mökkiin tai vanhaan taloon astuessa tuoksahtaa mummonmökille, rakenteissa on hyvin todennäköisesti jotain sinne kuulumatonta. Terveessä rakennuksessa ei tuoksu epämiellyttävälle, mutta jos mökki haisee, kannattaa asiaa tutkia tarkemmin.

Kun mökissä viettää aikaa, nenä alkaa tottua tunkkaiseen hajuun. Kotiin palattua sen taas huomaa, jos vaatteet haiskahtavat tunkkaiselle viikonlopun tai loman jälkeen.

Jos mökki haisee epämiellyttävälle, hajun syy kannattaa sinnikkäästi selvittää: käynnissä on todennäköisesti jonkin sortin biologinen prosessi, eli joki asia lahoaa hiljalleen.

mökki haisee

Tunkkainen haju mökissä saattaa paljastaa, että jossain kohtaa mökkiä on meneillään biologinen hajoamisprosessi

Miksi mökki haisee?

Hajun lähteen löytäminen voi olla todellista salapoliisin työtä, jossa kannattaa hyödyntää ammattilaisten asiantuntemusta. Kosteusmittaajat, kuntotarkastajat ja kokeneet rakentajat voivat olla sopivia osaajia hajuongelman jäljittämisessä ja korjausten suunnittelussa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lemun aiheuttaja saattaa olla esimerkiksi rakenteisiin jäänyt hiirenraato tai kattorakenteisiin kertynyt lepakoiden uloste. Alapohjan tai yläpohjan tarkistus, kattoremontti tai vaikka julkisivun kunnostus saattaa paljastaa, miksi mökki haisee, minkä jälkeen on helpompi suunnitella toimenpiteet hajun poistamiseksi.

Jos mökin eristeenä on aikanaan käytetty sahanpurua, jo pelkästään sen vaihtaminen uudempiin eristemateriaaleihin saattaa ratkaista hajuongelman.

Onko ummehtunut haju aina hometta?

Rakennuksien pelätyin tuholainen, home aiheuttaa niin ikään tunkkaista hajua, vaikka kaikki rakennuksia nakertavat homesienet eivät tuoksahtelekaan ihmisen nenään.

Home sisäilmassa on erityisen haitallista ihmisen terveydelle, joten sen mahdollisuus on suljettava pois, jos tunkkainen haju pitää pintansa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
mökillä haisee

Jos tunkkainen haju poistuu tuulettamalla talven jälkeen, rakenteissa ei välttämättä ole mitään hälyttävää. Jos haju kuitenkin pysyy tuuletuksen jälkeenkin tai palaa, asiaa kannattaa tutkia tarkemmin.

Vanha puunsuoja-aine lemuaa

Myös tetrakloorianisoli niminen yhdiste aiheuttaa ongelmia taloissa, joita pidetään talvet kylmillään. Sitä syntyy puun sinistymisenestoon käytetyistä aineista mikrobiologisessa hajotusprosessissa, mutta mahdollisesti muutenkin mikrobien tai homeiden tuottamana.

Tetrakloorianisolia ei tarvitse olla rakenteissa paljonkaan, kun sen jo haistaa tunkkaisuutena. Lemu tarttuu puuhun, mutta myös kaikkeen rakennuksessa säilytettävään irtaimistoon, vaatteisiin, ihoon, hiuksiin ja lemmikkieläinten turkkiin.

Yhdisteen terveysvaikutuksia ihmiseen on Asumisterveysliiton mukaan tutkittu.

mökki haisee

Talven kylmillään viettävä mökki kerää kosteutta, minkä huomaa mummonmökin hajuna ensimmäisillä mökkikäynneillä keväällä. Kosteus ja tunkkaiset hajut lähtevät perinpohjaisella tuuletuksella, ellei kosteus ole alkanut kerääntyä rakenteisiin. Haju saattaa myös olla peräisin vanhasta puunsuoja-aineesta, jolloin tuulettaminen ei poista hajua pysyvästi.

Vanhan talon haju?

Mökkisi altistuu kosteudelle, jos talven jälkeen…

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • mökillä on vastassa ummehtunut sisäilma ja mummon mökin / vanhan talon haju
  • mökki on ollut talven ajan kylmillään tai peruslämmöllä
  • verhoissa ja muissa tekstiilipinnoissa näkyy homepilkkuja
  • maali- tai rappauspinnat hilseilevät, puumateriaalit tummuvat tai lattiapinnoitteet pullistuvat.

Puuttuvan ilmanvaihdon tunnusmerkit

  • yön jälkeen makuuhuoneen ilma tuntuu hapettomalta ja tunkkaiselta (liikaa hiilidioksidia huoneilmassa)
  • takkaa voi olla vaikea saada syttymään (sisään ei tule riittävästi korvausilmaa).
mökki haisee

Mökillekin tarvitaan ilmanvaihtoa, aivan kuten kotiinkin. Hyvä paikka venttiilille on patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella. (Kuva: Terveysilma)

Puutteellinen ilmanvaihto syynä kosteus- ja hajuongelmiin

Entä, jos mökki haisee, vaikka sen rakenteissa ei ole hometta, raatoja tai muita haisevia aineita? Tunkkaisuus saattaa kertoa ilmanvaihdon riittämättömyydestä: jos ilma ei vaihdu, sisäilma ummehtuu ja kosteus tiivistyy pinnoille.

Kosteisiin kohtiin alkaa ajan oloon muodostua hometta ja muita mikrobikasvustoja omine ominaishajuineen. Yksi ilmanvaihdon keskeinen tehtävä on poistaa ylimääräinen kosteus rakennuksesta, jotta rakenteet pysyvät kunnossa.

Jos mökistä puuttuu riittävä ilmanvaihto, niin kuin vanhoista mökeistä usein puuttuu, korvausilmaventtiileitä voi asentaa jälkikäteenkin.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaista 20 neliömetriä kohden pitäisi olla yksi korvausilmaventtiili. Ne sijoitetaan makuu- ja oleskelutiloihin sekä saunaan. Epäpuhtauksia ja kosteutta ulos vievien poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Korvausilmaventtiilien suodattimien vaihto puhdistaa ilmaa

Yleensä suositellaan, että suodatin vaihdetaan kahdesti vuodessa, esimerkiksi keväällä ja syksyllä. Joskus suodatin tulee vaihtaa useamminkin: esimerkiksi siitepölykaudella tai jos asuu vilkasliikenteisen tien varrella.

Sisäilman tunkkaisuus voi nimittäin myös johtua pahoin likaantuneista suodattimista.

Lue myös nämä ohjeet

Home asunnossa: tunnista oireet ja korjaa homevauriot

Ikkunoiden huurtuminen: miksi ikkunat huurtuvat?

Mökin suojaus jäätymis- ja kosteusvahingoilta: 5 tärkeää ohjetta

Kosteusvaurio asunnossa? Näin tunnistat ja korjaat

Nuohous putsaa hormit ja tulisijat kuntoon – tilaa nuohooja ajoissa

Painovoimainen ilmanvaihto kuntoon

Kesämökin ostaminen: 10 tärkeää ohjetta mökin ostajalle