MAINOS

Mummonmökin hajun syyn selvittäminen vaatii joskus salapoliisin taitoja

MökkiTalo

Mummonmökin haju voi olla merkki monesta asiasta. Tunkkaisuuden syy kannattaa selvittää, koska ummehtunut ilma voi tarkoittaa mökin rakenteissa meneillään olevaa biologista hajoamisprosessia.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Omaan nenään voi luottaa. Jos mökkiin tai vanhaan taloon astuessa tuoksahtaa mummonmökille, rakenteissa on hyvin todennäköisesti jotain sinne kuulumatonta. Terveessä rakennuksessa ei tuoksu epämiellyttävälle.

Kun mökissä viettää aikaa, nenä alkaa tottua tunkkaiseen hajuun. Kotona sen taas huomaa, koska vaatteet saattavat haiskahtaa samalle mummonmökille viikonlopun tai loman jälkeen.

Tunkkaisen hajun syy kannattaa sinnikkäästi selvittää, sillä haju kertoo todennäköisesti käynnissä olevasta biologisesta prosessista – jonkin asian lahoamisesta. 

↑Tunkkainen haju mökissä saattaa paljastaa, että jossain kohtaa mökkiä on meneillään biologinen hajoamisprosessi.

Salapoliisin työtä: mikä hajun aiheuttaa

Hajun lähteen löytäminen voi olla todellista salapoliisin työtä, jossa kannattaa hyödyntää ammattilaisten asiantuntemusta. Kosteusmittaajat, kuntotarkastajat ja kokeneet rakentajat voivat olla sopivia osaajia hajuongelman jäljittämisessä ja korjausten suunnittelussa.

Lemun aiheuttaja saattaa olla esimerkiksi rakenteisiin jäänyt hiirenraato tai kattorakenteisiin kertynyt lepakoiden uloste. Alapohjan tai yläpohjan tarkistus, kattoremontti tai vaikka julkisivun kunnostus saattaa paljastaa hajun lähteen, minkä jälkeen on helpompi suunnitella toimenpiteet hajun poistamiseksi.

Jos mökin eristeenä on aikanaan käytetty sahanpurua, jo pelkästään sen vaihtaminen uudempiin eristemateriaaleihin saattaa ratkaista hajuongelman.

Rakennuksien pelätyin tuholainen, home aiheuttaa niin ikään tunkkaista hajua, vaikka kaikki rakennuksia nakertavat homesienet eivät tuoksahtelekaan ihmisen nenään. Home sisäilmassa on erityisen haitallista ihmisen terveydelle, joten sen mahdollisuus on suljettava pois, jos tunkkainen haju pitää pintansa.

Vanha puunsuoja-aine lemuaa

Myös tetrakloorianisoli niminen yhdiste aiheuttaa ongelmia taloissa, joita pidetään talvet kylmillään. Sitä syntyy puun sinistymisenestoon käytetyistä aineista mikrobiologisessa hajotusprosessissa, mutta mahdollisesti muutenkin mikrobien tai homeiden tuottamana.

Tetrakloorianisolia ei tarvitse olla rakenteissa paljonkaan, kun sen jo haistaa tunkkaisuutena. Lemu tarttuu puuhun mutta myös kaikkeen rakennuksessa säilytettävään irtaimistoon, vaatteisiin, ihoon, hiuksiin ja lemmikkieläinten turkkiin. Yhdisteen terveysvaikutuksia ihmiseen Asumisterveysliiton mukaan tutkittu.

↑Talven kylmillään viettävä mökki kerää kosteutta, minkä huomaa mummonmökin hajuna ensimmäisillä mökkikäynneillä keväällä. Kosteus ja tunkkaiset hajut lähtevät perinpohjaisella tuuletuksella, ellei kosteus ole alkanut kerääntyä rakenteisiin. Haju saattaa myös olla peräisin vanhasta puunsuoja-aineesta, jolloin tuulettaminen ei poista hajua pysyvästi.

Puutteellinen ilmanvaihto syynä kosteus- ja hajuongelmiin

Jos mökin rakenteissa ei ole hometta, raatoja tai muita haisevia aineita, tunkkaisuus saattaa kertoa ilmanvaihdon riittämättömyydestä: jos ilma ei vaihdu, sisäilma ummehtuu ja kosteus tiivistyy pinnoille.

Kosteisiin kohtiin alkaa ajan oloon muodostua hometta ja muita mikrobikasvustoja omine ominaishajuineen. Yksi ilmanvaihdon keskeinen tehtävä on poistaa ylimääräinen kosteus rakennuksesta, jotta rakenteet pysyvät kunnossa.

Jos mökistä puuttuu riittävä ilmanvaihto, niin kuin vanhoista mökeistä usein puuttuu, korvausilmaventtiileitä voi asentaa jälkikäteenkin. Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaista 20 neliömetriä kohden pitäisi olla yksi korvausilmaventtiili. Ne sijoitetaan makuu- ja oleskelutiloihin sekä saunaan. Epäpuhtauksia ja kosteutta ulos vievien poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa.

Korvausilmaventtiilien suodatin tulee vaihtaa noin kaksi kertaa vuodessa. Sisäilman tunkkaisuus voi nimittäin myös johtua pahoin likaantuneista suodattimista.

↑Mökillekin tarvitaan ilmanvaihtoa, aivan kuten kotiinkin. Hyvä paikka venttiilille on patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella. (Kuva: Terveysilma)

Kosteusvaurio ei kehity huomaamatta

Mökkisi altistuu kosteudelle, jos talven jälkeen…

mökillä on vastassa ummehtunut sisäilma ja mummon mökin haju

– mökki on ollut talven ajan kylmillään tai peruslämmöllä

– verhoissa ja muissa tekstiilipinnoissa näkyy homepilkkuja

– maali- tai rappauspinnat hilseilevät, puumateriaalit tummuvat tai lattiapinnoitteet pullistuvat.

Puuttuvan ilmanvaihdon huomaa siitä, että…

– yön jälkeen makuuhuoneen ilma tuntuu hapettomalta ja tunkkaiselta (liikaa hiilidioksidia huoneilmassa)

– takkaa voi olla vaikea saada syttymään (sisään ei tule riittävästi korvausilmaa).

Lähteet: asumisterveysliitto.fi, sisäilmayhdistys.fi, terveysilma.fi
Kuvat: Pexels.com

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

home ilmanvaihto korvausilmaventtiili kosteusvaurio lahoaminen mummon mökin haju mummonmökin halu mökin haju