Kiehtova atriumpiha ja vihreä salaisuus

Piha
Atriumpihaan haluttiin selkeyttä mutta myös vehreyttä, joten sinne tuotiin jykeviä istutusaltaita ja kiehtovaa kerroksellista kasvillisuutta. Lopputulos on kaunis, rauhallinen ja kiinnostava.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Puusta rakennetut ja mustiksi maalatut istutuslaatikot sopivat täydellisesti harmaan terassin, graniittiaidan ja vihreiden kasvien seuraan.

Graniittimuurein rajatulla sisäpihalla oli kiveyksen lisäksi vain muutama kasvi, joten se kaipasi uudistamista. Kodin haluttiin jatkuvan ulkona mukavana terassina, jossa voisi viettää yhdessä aikaa, rentoutua ja vilvoitella saunan jälkeen.

Asukkaat toivoivat ratkaisua, jossa ei olisi välttämättä monia mutkikkaita elementtejä mutta ne vähät olisi suunniteltu hyvin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Puuterassi rakennettiin siperianlehtikuusesta, joka harmaantuu ajan oloon. Vihreät istutukset tuovat luonnon sisäpihalle.

Pihan perustaksi rakennettiin puuterassi siperianlehtikuusesta, joka harmaantuisi ajan oloon. Yhdessä graniittimuurin kanssa kaunis ja selkeä kokonaisuus olisi kuitenkin aivan liian ankea. Muuria haluttiin peittoon kasveilla, että sisältäkin näkyisi vihreää.

– Terassin alla oli kivituhkapohja, muttei multaa, joten keksimme ratkaisuksi istutusaltaat. Niissä kasvit on mahdollista tuoda korkeammalle ikään kuin korvaamaan puita ja metsää, joihin monet pihat rajoittuvat, kertoo pihan suunnitellut ja Suomelastakin tuttu maisemasuunnittelija Eva Wuite.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Harmaantuva terassi ja musta graniittimuuri kaipasivat vehreyttä rinnalleen.

Perennat, kesäkukat ja yritit sulassa sovussa

Wuite kertoo, että pihan suunnittelu lähtee aina asiakkaan toiveista ja siitä, mitä hän kertoo pihalla tekevänsä ja kenen kanssa.

– En ikinä suostu aloittamaan suunnittelua ”tee meille kiva piha” -pohjalta. Haluan tietää esimerkiksi, missä ihmiset pihalla kulkevat ja mielellään istuvat. Suunnittelen pihalle toiminnallisia tiloja ihan niin kuin sisällekin tehdään.

Vasta, kun Wuite on saanut selville pihan ja asukkaiden välisen vuorovaikutuksen, on aika suunnitella kasveja. Atriumpihan istutusaltaisiin tuotiin koristeheiniä, havuja ja kesäkukkia. Sinne istutettiin myös rungollinen hernepensas.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Istutuslaatikoissa on enemmän multaa kuin pelkissä ruukuissa, joten monivuotiset kasvit talvehtivat niissä paremmin.

Aurinko paistaa pihalle koko päivän, joten sinne piti valita auringon tai puolivarjon kasveja.

– Joukossa on perennoja ja yksivuotisia kasveja. Ajallista kerroksellisuutta saa esimerkiksi istuttamalla heinien sekaan keväällä kukkivien kasvien sipuleita, joiden varsista tulee kukinnan jälkeen ravinnetta heinäkasveille, Wuite kertoo.

Istutusaltaaseen jätettiin multa-aukkoja, joihin voi kesällä laittaa orvokit ja pelargoniat, syksyllä callunat ja talvea vasten vaikka puolukanvarsia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yrttejäkin ujutettiin koristekasvien joukkoon.

– Ne ovat kauniita, eikä ole mitään syytä piilottaa niitä johonkin omaan yrttipuutarhaan, Wuite toteaa.

↑ Istutusaltaisiin aseteltiin myös kiviä, koska ne näyttävät hauskoilta ja luonnollisilta kasvien joukossa. Siilikuusi viihtyy istutusaltaissa.

Istutusaltaat luovat korkeuseroja

Wuite halusi tuoda sisäpihan kasveihin kerroksellisuutta, mikä onnistui paitsi vaihtelevan kokoisilla ja muotoisilla kasveilla, myös erikokoisilla istutusaltailla.

– Sijoittelimme erikorkuisia istutusaltaita niin, että saimme aikaan luonnossakin näkyvää kerroksellisuutta. Metsässä esimerkiksi on korkeuksia sammaleista mäntyyn ja kaikkea niiden väliltä.

Istutuslaatikot rakennettiin puusta ja maalattiin mustiksi. Ne jätettiin pohjasta auki, tuettiin sisäpuolelta vaakalaudoilla ja suojattiin patolevyillä. Osa istutusaltaista rakennettiin korkeiksi, jopa 80-senttisiksi.

– Kaikki ruukkuistutukset perustetaan samalla periaatteella, on sitten kyse istutusaltaista tai huonekasveista: pohja jätetään auki tai rei’itetään, pohjalle laitetaan lekasoraa, vettä läpäisevä kangas asetellaan päälle ja sitten on vasta puutarhamullan vuoro, Wuite opastaa.

↑ Istutusaltaita voi tehdä puusta, kuten tässä kohteessa, mutta myös muuri-, betoni- ja liuskekivestä tai graniitista. Betonista voi myös valaa altaan kasveja varten.

Istutusaltaan pohjan pitää ehdottomasti olla aukinainen, jotta vesi ei keräänny tuhoamaan kasveja. Maaperän täytyy imeä vettä, jottei sitä valu esimerkiksi taloon päin tai jää lammikoksi istutusaltaan ympärille.

– Tässä kohteessa oli terassin alla kivituhka, joka läpäisee vettä, eli siltä osin ei tarvittu muutoksia. Mahdollinen asfaltti altaan alta olisi piikattava auki, jotta vesi pääsisi imeytymään maahan.

Sisäpihan käytännöllisyyttä lisättiin tekemällä samasta puusta musta penkki, jonka kannen alle suojaan saa laitettua puutarhavälineitä ja tyynyjä.

↑ Pylväät piiloutuvat matsuriankärhön alle. Monenmoiset heinät koreilevat tyylikkäinä istutusaltaissa.

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: Hanna Marttinen