MAINOS

Kierrätä jäte oikeaan paikkaan – siis minne?

KeittiöTalo

Keittiössä syntyy paljon sellaista jätettä, jonka kierrätyspaikkaa miettiessä menee sormi suuhun. Esimerkiksi kuuluuko pussinsulkija muovijätteeseen, metallijätteeseen vai sekajätteeseen? Tai miten on sipsiputkilon laita?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ruuanjätteet menevät biojätteeseen, ruokapakkauksissa käytetty muovi muovinkeräykseen ja lasipurkit lasinkeräykseen – tämä alkaa jo olla kotikierrättäjälle selvää.

Päivittäin tulee kuitenkin eteen kierrätettäväksi kelpaavaa jätettä, jonka oikeaa kierrätysastiaa pitää hetken tuumailla. Nyrkkisääntö on, että pääosassa oleva materiaali – eli se, jota on eniten – määrää keräyspaikan.  

– Monia eri materiaaleja sisältävät pakkaukset voivat olla hankalia, koska eri tahoilla on hieman eri näkemyksiä siitä, mihin ne kuuluvat, kertoo Minna Partti HSY:ltä.

Seuraavissa ohjeissa puhutaan sekajätteestä ja energiajätteestä. Energiajätteenä kerätään esimerkiksi niitä pakkausmateriaaleja, jotka eivät sovellu pakkausjätekeräykseen. Kaikkialla Suomessa, kuten pääkaupunkiseudulla, ei kerätä energiajätettä. Sekajätteeseen kuuluvat esimerkiksi kierrätykseen kelpaamattomat materiaalit, kuten likaantuneet paperit, pahvit ja muovipakkaukset, jos muovipakkausten keräystä ei ole saatavilla. Sekä energiajäte että sekajäte menevät energiantuotantoon, mutta erilaisiin voimalaitoksiin.

 

Osaisitko kierrättää nämä 10 asiaa oikein?

1. Hain noutoruokaa, joka tuli styroksipakkauksessa. Voiko pakkauksen kierrättää?

Styroksipakkaus, jota on käytetty elintarvikkeiden suojana, sopii kierrätettäväksi muovin mukana. Sen pitää olla tyhjä ja huuhdeltu.

Esimerkiksi rakentamissa käytetty styroksilevy kuuluu sekajätteeseen. Sortti-asemilla kaikki styroksit, myös elintarvikepakkaukset, lajitellaan sekajätteeseen.

2. Tämä mietityttää joka kerta – minne kahvipaketti kuuluu?

Tässäpä helppo ratkaisu: tee rypistystesti: Purista tyhjä kahvipaketti myttyyn. Jos se suoristuu, se on enimmäkseen muovia ja kuuluu muovinkeräykseen. Useimmat kahvipaketit suoristuvat, joten ne lajitellaan muovinkeräykseen.

3. Entäpä jukurttipurkin kannet?

Jälleen rypistystesti toimii. Ota purkin kansi käteesi, purista kätesi nyrkkiin ja avaa. Jos roska suoristuu, se on enimmäkseen muovia ja voit laittaa sen muovinkeräykseen. Jos roska jää ryttyyn tai repeilee helposti, se kuuluu metalliroskiin.

4. Mihin pitäisi lajitella makeisten koreat kääreet?

Tee taas rypistystesti. Jos karkkikääre oikenee, se kuuluu muoviin ja jos ei, se kuuluu metalliroskiin. Molemmissa tapauksissa roskan voi laittaa sekajätteeseenkin. Osa karamellipapereista on paperiohjaisia ja kuuluvat kartonkiin.

↑Mihin karamellikääreet päätyvät? Se vaihtelee sen mukaan, mistä ne on tehty. Muoviset kääreet kuuluvat luonnollisesti muovinkeräykseen.

5. Tämä onkin visainen – mihin kuuluu pussinsulkija?

Pienten metallipakkausten kierrätystä organisoiva MePak Oy kertoo, että pussinsulkijan voi laittaa metallinkeräykseen, vaikka siinä paljon muovia onkin.

6. Miten kierrätetään monimutkainen sipsiputkilo?

Kierrättäjäpiireissä Pringles-purkki tunnetaan kierrättäjien kauhuna, koska siinä on metallinen pohja, muovinen kansi ja metallinen repäistävä kansi sekä folion ja kartongin yhdistelmästä tehty purkki. Tästä syystä Pringles-purkki kokonaisuutena kuuluu sekajätteeseen niin kauan, kunnes valmistaja lunastaa lupauksensa tehdä siitä kokonaan pahvisen.

Tosikierrättäjä tekee kuitenkin näin: Kartonkisen sipsiputkilon saa laittaa kartonkijätteeseen, vaikka pohja olisi metallia. Muovikannet pistetään energiajätteeseen tai muovipakkausjätteeseen. Irtonainen muovikansi sopii laittaa energiajätteeseen tai muovipakkausjätteeseen ja irrotettava alumiinivuorattu ohut kansi sekajätteeseen.

↑Kartonkiroskaa syntyy kotona paljon myös keittiössä. 

7. Pieni mutta kierrätettävä kuivahiivapakkaus?

Kuivahiivan kartonkikotelo lajitellaan kartonkikeräykseen ja yksittäiset kuivahiivapussit energia- tai sekajätteeseen.

8. Leikkelepakkauksessa on kirkasta pakkausmuovia kannessa, mutta itse rasia on kartonkia. Mikä on oikea kierrätystapa? 

Muovi laitetaan muovijätteeseen, mutta kartonkipakkaus keräyskartongin joukkoon. Jos osat eivät irtoa toisistaan, pakkaus lajitellaan sen mukaan, kumpaa materiaalia on enemmän.

↑Metallipurkit ja ja lasipurkkien kannet kuuluvat metallinkeräykseen, ja sinne nakataan myös esimerkiksi alumiinivuoat.  

9. Tehdäänkö foliosta hattu?

Alumiinivuoat ja foliot kuuluvat metallinkeräykseen, eivätkä sekajätteeseen. Metalleihin laitetaan myös tuikkukynttilöiden kuoret.

10. Sopiiko vanha nukke muovinkeräykseen?

Ei, ei ja ei. Muoviset lelut, ämpärit ja säilytyslaatikot eivät kuulu kierrätysastiaan, sillä ne eivät ole pakkauksia. Ne laitetaan siis sekajätteeseen.

↑Muovinkeräykseen laitetaan muoviset elintarvikepakkaukset, mutta ei kaikkea mahdollista muovista tehtyä.  

 

Lähteet: hsy.fi/jateopas, kierratys.info, fortum.fi

Kuvat: picxabay.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiajäte jätteen kierrätys kierrätys lasinkeräys metallijäte metallinkeräys muovijäte muovinkeräys