Kodin lämpökuvaus paikallistaa rakennevirheet

Talo
Oletko ihmetellyt, mihin kodin lämpö karkaa? Kylmä lattia ja sisäilman vetoisuus voivat kieliä ilmavuodoista. Huurtuneet ikkunat ja räystäältä roikkuvat jääpuikot ovat myös merkkejä mahdollisista rakennuksen ilmavuodoista, jolloin asia on syytä tutkituttaa teettämällä kodin lämpökuvaus.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.5.2024

Mitä haittaa kodin ilmavuodoista voi olla?

Lämpimän sisäilman ja kylmän ulkoilman kohdatessa syntyvä kosteus tiivistyy sille otollisissa olosuhteissa rakenteisiin aiheuttaen paikallisia kosteusvaurioita ja tätä kautta ajan myötä rakenteisiin homekasvustoja.

Ilmavuotojen aiheuttaman vedon tunteen vuoksi tulee helposti nostettua sisälämpötilaa, joten ilmavuotojen voidaan sanoa nostavan myös lämmityksen tarvetta ja sitä kautta asumiskustannuksia.

Mikä on kodin lämpökuvaus ja mitä kaikkea sen avulla voidaan selvittää?

Rakennuksen lämpökuvaus on nopea tutkimus, joka suoritetaan Rakennuksen lämpökuvaus RT 14-11239 -kortin mukaisesti. Se on rakenteita rikkomaton ja puolueeton tapa löytää rakennuksesta muun muassa puuttuvat eristeet, lämpöenergiaa kuluttavat vuodot sekä kylmäsillat. Tutkimuksella selvitetään helposti myös esimerkiksi rakenteiden korjaustarve sekä mahdolliset kodin energiasyöpöt.

Kodin lämpökuvaus sopii muun muassa eri ongelmien paikallistamiseen ja selvittämiseen, tai esimerkiksi, kun haluat analysoida erilaisten lämmitysjärjestelmien toimivuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rakenteissa voi olla kylmiä kohtia, jotka johtuvat usein eristeiden huolimattomasta asennuksesta, niiden puuttumisesta kokonaan tai niiden kastumisesta, jolloin lämpökuvauksella paikallistetaan myös mahdollinen kosteusvaurio. Lämpökameralla on mahdollista paikallistaa esimerkiksi ulkoseinän kostunut eriste.

Kuvauksen avulla voidaan löytää sellaisia rakenteiden laatupoikkeamia ja jopa rakennevirheitä, joiden havaitseminen muilla keinoin on usein aikaa vievää tai jopa mahdotonta.

RT 14-11239 -ohjekortin mukaan tehdystä rakennuksen lämpökuvauksesta laaditaan aina kirjallinen raportti lämpö- ja digikuvineen, jotka havainnollistavat omistajalle selkeästi kodin ongelmakohdat.

Lämpökuvaus on hyvä apu remonttiin

Lämpökuvaus on tehokas korjausrakentamisen työkalu. Sen avulla voidaan päästä käsiksi esimerkiksi yläpohjan vikoihin ja vaurioihin, vesikaton tai ulkoseinän rakenteisiin sekä niiden lämpötekniseen toimivuuteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lämpökameran avulla voidaan myös selvittää pattereiden toimivuus, korvausilmakanavasta tulevan ilman lämpötila sekä lattialämmitys- ja lämminvesiputkien sijainti ja toimivuus. Tuloilmaventtiilistä tulevan ilman tarpeettoman korkea lämpötila saattaa esimerkiksi nostaa kohtuuttomasti lämmityskustannuksia.

Remontointiin on helpompi ryhtyä, kun rakennevauriot tai ongelmakohdat on selvitetty lämpökuvauksella jo etukäteen. Remontin laatu kannattaa vielä varmistaa sen jälkeen uudella lämpökuvauksella.

Varmista lämpökuvaajan pätevyys!

Pelkät lämpökameran kuvat eivät anna riittävästi tietoa rakenteen kunnosta. Kuvien analysointiin tarvitaan aina ammattitaitoinen henkilö, jolla on ymmärrystä ja kokemusta rakennustekniikasta. Varmista siis kuvaajan Eurofins Expert Services Oy:n (aik. VTT) sertifikaatin voimassaolo ennen palvelun tilaamista!

Sustera

Susteran tehtävänä on auttaa kiinteistönomistajia pitämään rakennukset kunnossa. Tämä edistää kiinteistön käyttäjien sekä asukkaiden ja omistajien hyvinvointia. Myös ympäristö kiittää, kun edistämme aktiivisesti kestäviä valintoja ja arvoja. Vähennämme palveluillamme kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja kannustamme asiakkaitamme parempiin valintoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja löydät osoitteesta www.sustera.fi.