MAINOS | Piristeel Oy

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet kunnossa?

Talo
sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet ovat talon ja sen asukkaiden suoja. Sadevesijärjestelmä suojaa talon rakenteita kosteudelta. Kattoturvatuotteet taas tekevät katolla ja pihalla liikkumisesta turvallista. Ne tulee valita ja mitoittaa huolellisesti, eikä laadusta kannata tinkiä turvallisuuden kustannuksella.
15.9.2023

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet ovat talon toimivuuden ja pitkän elinkaaren takaavia perusjärjestelmiä. 

Sadevesijärjestelmä, joka on oikein mitoitettu ja säännöllisesti huollettu, varjelee taloa kosteudelta. Se ohjaa sadevedet ja lumien sulamisvedet oikeisiin paikkoihin niin, että ne eivät roisku talon seinustoille. 

Kattoturvatuotteet mahdollistavat turvallisen liikkumisen katolla ja pihamaalla. Katolle voi mennä vasta, kun kävelysillat ja tikkaat ovat kunnossa. Lumieste estää lumimassan putoamisen pihalle, jossa oleskellaan. 

Tinkimättä toteutettuna sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet ovat turvallisen ja laadukkaan talon merkki.

Lue lisää seuraavasta artikkelista, jossa esitellään laadukkaat sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet!

Sadevesijärjestelmä, joka kestää Suomen säätilat

Sadevesikourut ja syöksytorvet joutuvat Suomen ilmastossa kovalle rasitukselle, kun lämpötilat vaihtelevat paukkupakkasista paahtaviin helteisiin ja säätilat tyynestä myrskyyn. Vettä voi sataa rankasti ja luntakin tulee talvella usein paljon kerrallaan. 

Pisko-sadevesijärjestelmät valmistetaan Suomessa vahvasta puhtaasti tuotetusta teräksestä, joka on sataprosenttisesti kierrätettävää materiaalia. Erityisesti sadevesijärjestelmiin kehitetty GreenCoat RWS Pural -monikerrospinnoite kestää haalistumatta auringon UV-säteilyä eikä ruostu vuosienkaan varrella. 

Pisko-sadevesijärjestelmien valmistaja Piristeel myöntää Pural-pinnoitetuille sadevesijärjestelmille 20 vuoden pinnoitetakuun ja 50 vuoden teknisen takuun.

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet

Sadevesijärjestelmän tehtävä on johtaa sadevedet hallitusti pois katolta ja talon rakenteista.

Oikein mitoitettu ja talon ulkonäköön sopiva sadevesijärjestelmä

Yksi tärkeimmistä asioista sadevesijärjestelmän valinnassa on oikea mitoitus. Vesikourun tulee olla leveydeltään ja tilavuudeltaan riittävän suuri suhteessa katon pinta-alaan, katemateriaaliin ja katon kaltevuuteen. Syöksytorvien halkaisija tulee riittää suuriin vesimääriin, jotta vesi pääsee turvallisesti sadevesikaivoihin, ja niitä tarvitaan riittävä määrä. Piskon valikoimassa on runsaasti kokovaihtoehtoja.

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet vaikuttavat paljon talon ulkonäköön. Piskon sadevesijärjestelmistä löytyy jokaisen silmää miellyttävä vaihtoehto, kuten pyöreä tai kantikas sadevesijärjestelmä. Värin voi valita juuri oman talon mukaan, sillä Pisko-tuotteita on saatavissa kaikissa vesikatto- ja julkisivuväreissä. Pyöreä sadevesijärjestelmä on saatavilla myös Superior luokan Supraflow pinnoitteella.

Rännien kunto tulee silmämääräisesti tarkistaa keväällä ja syksyllä sekä varmistaa, että ne johtavat vedet hallitusti pois talon rakenteista. Yksi tärkeimmistä asukkaan tekemistä toimista onkin puhdistaa säännöllisesti sadevesikourut roskista, kuten lehdistä ja sammalesta. Täältä löydät tarkemmat tiedot rännien puhdistuksesta, tarkistamisesta ja huollosta.

sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet: lumiesteet

Pisko-lumiesteet ovat kestäviä ja pitkäikäisiä, ja maalatuilla Pisko-lumiesteillä on 50 vuoden tekninen takuu.

Lumieste pysäyttää lumen ja jään putoilemisen

Vuosittain pientaloissa aiheutuu vaaratilanteita katolta putoavista lumi- ja jäämassoista, mutta riskit saa minimoitua lumiesteillä, jotka estävät lumen ja jään hallitsemattomat putoamiset katolta.

Piskon valikoimissa on lumiesteet kaikille kattotyypeille ja sopivat kiinnikkeet jokaiselle katemateriaalille. Lumiesteiden oikea mitoitus on erittäin tärkeää. Lyhyitä pätkälumiesteitä tulee välttää, koska ne ovat turvallisuusriski. Lumiestettä, joka on asennettu esimerkiksi vain kulkuaukon kohdalle, ei ole suunniteltu kestämään koko katon lumikuormaa. Lumiesteet suositellaan aina asennettavaksi koko räystään mitalle.

Kaikille kalteville katoille kannattaa asentaa lumiesteet. Lumiesteitä tulee käyttää aina katolla, jonka jyrkkyys on 1:8 tai enemmän. Lumiesteen ja sen kiinnityksen tulee kestää vähintään 5 kN/ m lappeensuuntainen kuormitus. Pisko-lumiesteet täyttävät RT 85-11132 ohjekortin (Vesikaton turvavarusteet) vaatimukset ja niille on myönnetty varmennustodistus kansallisen hyväksyntämenettelyn mukaan.

Putkilumiesteiden lisäksi Piskon valikoimassa on lumiaita, joka on tehty turvaamaan alueita, jotka ovat suurten rakennusten ja laajojen kattopinta-alojen ympärillä. Pisko räystäsesteen avulla estetään varmasti vähäinenkin jään ja lumen putoaminen saumakatoilta.

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet, katso video:

Kattoturvatuotteet: varmasti turvallista liikkumista katolla

Katolle tarvitaan turvalliset kiinteät ja katkeamattomat kulkuyhteydet erilaisia huoltotöitä varten. Nuohooja käy katolla kerran vuodessa mutta vain, jos kattoturvatuotteet ovat kunnossa, ja lumien pudottajaakin tarvitaan katolle toisinaan jopa useamman kerran talvessa. Myös kattoa huoltavat ammattilaiset tarvitsevat turvalliset kulkureitit.

Kulkuyhteyksien kanssa ei kannata edes miettiä kompromisseja, koska vääränlaiset kulut katolla vaarantavat ihmisten terveyden ja tulevat ennemmin tai myöhemmin todella kalliiksi. Irtotikkaat ja puiset lapetikkaat tai kattosillat eivät täytä turvallisen kulkuyhteyden tunnusmerkistöä. Jos vahinko sattuu, kiinteistön omistaja on niistä täydessä vastuussa, eivätkä vakuutusyhtiöt korvaa puutteellisista kattoturvatuotteista aiheutuneita vahinkoja.

Kun katon kulkutiet on rakennettu kotimaisia Pisko-tuotteita käyttäen, voi luottaa siihen, että kulkutiet ovat varmasti tukevia sekä kattokiinnitykset lujia ja vedenpitäviä. Käyttömukavuus on täydellisesti muotoilluissa tuotteissa paras mahdollinen, joten liukastumisen vaara on minimoitu vesi- ja lumisateenkin sattuessa.

Kattosillat johtavat huoltokohteelle turvallisesti

Kattosiltaa käytetään seinä- ja lapetikkaiden jatkeena turvallisten kulkuteiden rakentamiseen katolla sijaitseville huoltokohteille, kuten savupiipulle.

Teräksinen Pisko-kattosilta on markkinoiden kestosuosikki. Sen suunnittelussa on huomioitu ensisijaisesti turvallisuus, minkä vuoksi kattosiltaritilässä on varmasti pitävät liukastumisesteet. Nerokkaan muotoilun ansiosta se on tukeva ja pitävä myös sateella sekä erinomaisesti lunta läpäisevä.

CE-merkityt Pisko-kattosillat on testattu vaativissa oloissa. Markkinoiden tukevinta Pisko-kattosiltaa on saatavilla kaikissa vesikattoväreissä, ja niillä on 50 vuoden tekninen takuu. Pisko-kattosilloissa ja lumiesteissä käytetään samoja kiinnikkeitä, ja kattosilloissa käytetään peruskiinnikkeen lisäksi kaltevuuden säätölevyä.

Lue täältä Piristeelin kiinnitysjärjestelmästä saumakatoille, Pisko UniSeam kiinnitysjärjestelmästä.

sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet: SafeGrip -tikkaat

SafeGrip -tikkaat ovat saatavilla kaikissa vesikatto- ja julkisivuväreissä, ja niillä on 50 vuoden takuu.

Varmasti pitävät tikkaat

Kaste, vesi, huurre ja jää voivat tehdä tikkaista vaarallisen liukkaita, mutta pito-ominaisuuksiltaan täysin ainutlaatuinen Pisko SafeGrip -tikas on mahdollisimman turvallinen – myös liukkaalla kelillä.

Piristeel toi ensimmäisenä kotimaisena valmistajana markkinoille karhennetun tikkaan, joka täyttää CE-merkinnän tekniset lujuusvaatimukset, mutta myös vaatimukset liukastumisen ehkäisemisessä ja pinnan muotoilussa. Tikkaan puolissa on käytössä kulumaton ja kaikissa olosuhteissa kestävä mekaaninen karhennus, joka ei luista kengän alla.

Täältä löydät ohjeet kattoturvatuotteiden huoltoon.