Kodin säännöllisen kunnossapidon hyödyt

Talo
Talo ei ole ikuinen, vaan se ikääntyy ajan kuluessa. Kun kotia muistaa korjata, ylläpitää ja huoltaa säännöllisesti, se pysyy kunnossa ja sen hyvät ominaisuudet säilyvät.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.8.2023

Ylläpitävä kiinteistön kunnossapito pitää sisällään erilaisia ammattilaisen suorittamia tutkimusmenetelmiä, joita kannattaa hyödyntää. Näistä tunnetuimpia ovat kodin määräaikaistarkastus ja asuntokaupan kuntotarkastus. Näiden avulla voit varmistaa kotisi hyvinvoinnin, edistäen myös asukkaiden hyvinvointia ja tervettä asumista.

Mitä omakotitalon ylläpitoon kuuluu?

Kodin kunnossapito voi sisältää hyvin erilaisia asioita. Siihen voi kuulua jokapäiväistä toimintaa, kuten lattiakaivon puhdistusta, siivousta tai rännien puhdistusta, mutta myös isompia korjauksia, kuten katon uusimista tai julkisivuverhoilun huoltomaalaamista. Kaikki talon huolto- ja korjaustoimet tulisi kirjata huoltokirjaan, josta talon kunto ja sen historia on helposti nähtävissä myös vuosien päästä. Huoltokirja on vuodesta 2000 asti ollut pakollinen kaikissa uusissa asuinrakennuksissa.

Tärkeintä huoltotoimenpiteiden toteuttamisessa on niiden järjestys. Toimenpiteet kannattaa suorittaa loogisessa ja tarpeen sanelemassa järjestyksessä. Mikäli esimerkiksi julkisivuverhous ja ikkunat alkavat olla tiensä päässä, kannattaa ne huoltaa ja mahdollisesti uusia samalla kertaa. Erillään tehtävät korjaustoimenpiteet kuormittavat niin tekijää kuin kukkaroakin, kun taas yhdessä tehtynä toimenpiteet muodostavat useimmiten luonnollisen kokonaisuuden, ja vältytään päällekkäisiltä purkamisilta ja rakentamisilta.

Älä ryhdy korjauksiin liian myöhään!

Yleisin syy omakotitalojen ongelmiin löytyy kosteudesta ja sen aiheuttamien vaurioiden korjaamattomuudesta. Korjaukset tehdään usein aivan liian myöhään, yleensä vasta, kun vaurio on silmin havaittavissa. Tässä tilanteessa vaurio on kuitenkin jo usein ehtinyt edetä liian pitkälle ja joudutaan laajoihin rakenteen purkamistöihin, jotka saavat aikataulut venymään ja korjauskustannukset hipomaan taivaita. Laajat kosteusvauriot voivat myös aiheuttaa terveyshaittoja asukkaille ja ilmetä esimerkiksi hengitys- tai allergiaoireina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kodin säännöllinen kunnossapito voi ehkäistä kosteusvaurioita, kuten myös hyvin suunnitellut ja toteutetut tutkimukset. Kotia on hyvä tarkastuttaa muulloin kuin kodinvaihdon yhteydessä, jotta kodin kunto sekä sen korjaustarpeet tiedetään ja harmilliset vauriot voidaan ennaltaehkäistä. Kun nykyiset ja tulevat korjaustarpeet ovat tiedossa, saadaan suunniteltua taloudellinen korjausohjelma ja toimenpiteet osataan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Säilytä kotisi arvo

Rakennuksen arvon ja ominaisuuksien säilyttäminen on tärkeää esimerkiksi kodin myynnin kannalta, mutta myös sen asukkaiden terveyden vuoksi. Omakotitalon tekninen arvo voidaan laskea vähentämällä kodin iän, käytön, kulumisen ja käyttökelpoisuuden alenemisesta johtuva hinnan lasku sen uudishinnasta. Siihen vaikuttaa etenkin rakennuksen tila sekä tehdyt huolto- ja korjaustoimenpiteet. Mikäli huoltotoimenpiteitä on jätetty tekemättä, on talon arvo kaukana alkuperäisestä arvosta.

Raksystems Groupin tehtävänä on auttaa kiinteistönomistajia pitämään rakennukset kunnossa. Tämä edistää kiinteistön käyttäjien sekä asukkaiden ja omistajien hyvinvointia. Myös ympäristö kiittää, kun edistämme aktiivisesti kestäviä valintoja ja arvoja. Vähennämme palveluillamme kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja kannustamme asiakkaitamme parempiin valintoihin.

Yrityksemme on perustettu vuonna 1989 ja työllistämme yli 730 asiantuntijaa Suomessa ja Ruotsissa. Lisätietoja löydät osoitteesta www.raksystems.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU