Kodin vierustalla kasvava kasvillisuus kannattaa poistaa kesällä

Talo
Kesälomalla omalla pihalla on helppo tutkailla kotia levännein ja tarkoin silmin ja suunnitella tulevia huoltotoimenpiteitä. Rakennuksen kyljessä kasvava kasvillisuus kaunistaa pihapiiriä ja parhaimmillaan piristää usein muuten niin tavanomaisen rakennuksen ilmettä. Seinän läheisyydessä kasvava kasvillisuus on kuitenkin riski, jota moni kodinomistaja ei ymmärrä huomioida.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.6.2023

Liian lähellä rakennusta kasvava puu on kosteusriski

Puiden ja pensaiden juurissa piilee yllättävän suuri voima, jonka kanssa talonomistajan on oltava tarkkana, mikäli haluaa pitää talon rakenteet terveinä. Juurakot voivat tunkeutua sokkelia pitkin taloon aiheuttaen alapohjarakenteisiin, kellariin tai niihin liittyviin seiniin kosteusvaurioita. Myös talon viemärit ja salaojat voivat joutua vaaraan, sillä juuret voivat työntyä niihin saakka kasvaessaan maanvaraisen laatan alle. Juurien rikkoma järjestelmä on toimimaton, joten se pitää korjata välittömästi.

Pensaiden ja puiden tulisi olla vähintään kolmen metrin päässä rakennuksesta, jotta ne eivät aiheuttaisi vaurioriskiä talon rakenteille. Pajusukuisien puiden ja pensaiden, lehmuksien ja isojen puiden osalta suositeltu etäisyys on vieläkin enemmän, vähintään viisi metriä. Liian lähellä rakennusta kasvavat puut on hyvä kaataa ammattilaisen toimesta, sillä väärin kaadettu puu voi aiheuttaa vaaratilanteen sekä rakennukselle että sen asukkaille.

Pienempien kasvien kohdalla pätee myös sama periaate. Vaikka kasveissa ei ole niin isoja juuria kuin puissa, niistäkin kertyy kosteutta, joka on rakennukselle kosteusrasite. Yleinen ohjeistus on, että sokkelin ja eloperäisten ainesten välissä tulisi olla vähintään neljänkymmenen sentin erotuskaista.

Kesällä huolletaan ulkopintoja

Suomalaisille kesä ja lomakausi on ennen kaikkea rentoutumisen aikaa, mutta kesä tarjoaa lomailun ohessa oivia mahdollisuuksia muun muassa julkisivun ja rakennuksen ulkopuolisten asioiden tarkkailuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Julkisivun kunnon voi tarkastaa silmämääräisesti, esimerkiksi löytyykö halkeamia tai tummentumia. Pintavauriot kannattaa korjata heti, jotta ne eivät aiheuta pahempia vaurioita. Julkisivun kunnon tarkastamisen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota myös ikkuna- ja ovipeltien asennuksiin.

Terassin ja aitojen kunto on hyvä tarkastaa kesällä, sekä puhdistaa ja huoltomaalata tarvittaessa. Lahot osat on hyvä vaihtaa heti uusiin ja ruuvit tarkastaa ja kiristää tarvittaessa.

Kevään siitepölykauden ja katupölyn jäljiltä on syytä myös huolehtia ilmanvaihdosta, puhdistaa ilmanvaihtojärjestelmä ja vaihtaa suodattimet. Samalla on hyvä säätää ilmalämpöpumppu kesäasetuksiin.

Kasvit eivät kuulu katolle tai seinälle

Rakennuksen seinässä kiinni kasvavat kasvit muodostavat ympärilleen ilmaston, joka on paljon muuta ilma-alaa kosteampi. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvin alla oleva seinärakenne ei pääse kuivumaan ja rakenne jää jatkuvasti kosteaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Erityisesti lautaverhoilluissa taloissa kasvillisuuden aiheuttamiin ongelmiin on suhtauduttava vakavasti, sillä puu materiaalina ei kestä kasvin kosteutta. Kivi- ja tiiliseinät kestävät kosteutta paremmin, mutta niidenkin kanssa on oltava tarkkana. Etenkin villiviini voi työntyä tiiliseinän väleihin aiheuttaen ongelmia. Lisäksi seinässä kiinni kasvavat kasvit houkuttelevat mukanaan pieneläimiä, kuten muurahaisia tai hämähäkkejä, joiden hävittäminen rakennuksesta on usein erittäin haastavaa.

Katolle kannattaa kurkata säännöllisesti, koska se saa myös osansa liian lähelle istutetusta kasvillisuudesta. Oksat hankaavat katon maalipintaa aiheuttaen reikiä ja ruostumista, lehdet taas tukkivat sadevesijärjestelmän. Kattoihin ilmestyy helposti sammalta, joka on erinomainen kasvualusta mikrobeille. Rännit ja kaivot on hyvä tyhjentää aina keväisin ja syksyisin, jotta sadevedet ohjautuvat turvallisesti pois rakennuksen vierustalta. Huolehdi myös katon muista säännöllisistä huolto- ja kunnossapitotöistä.

Pienemmän kasvillisuuden aiheuttamat vauriot on helppo havaita, mutta suuremmat ongelmat muhivat usein maan pinnan alapuolella. Liian usein nämä ongelmat havaitaan vasta, kun on liian myöhäistä. Salaojien ja viemärien videokuvauksella selvitetään salaojien kunto, kuvaamalla putket sisäpuolisesti, sekä selvitetään salaojan korkeusasema rakennuksen alimpaan lattiatasoon nähden.

Raksystems Groupin tehtävänä on auttaa kiinteistönomistajia pitämään rakennukset kunnossa. Tämä edistää kiinteistön käyttäjien sekä asukkaiden ja omistajien hyvinvointia. Myös ympäristö kiittää, kun edistämme aktiivisesti kestäviä valintoja ja arvoja. Vähennämme palveluillamme kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja kannustamme asiakkaitamme parempiin valintoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yrityksemme on perustettu vuonna 1989 ja työllistämme yli 730 asiantuntijaa Suomessa ja Ruotsissa. Lisätietoja löydät osoitteesta www.raksystems.fi.