Kotitoimistoon tarvitaan paljon laadukasta valoa

Sisustus
Moni työskentelee tätä nykyä kotitoimistossa. Se vaatii uudenlaista huomioita valaisuratkaisuihin, koska työskentelyvalo voi vaikuttaa työn tekemiseen yllättävän paljon.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Työpistevalaistuksen pitäisi olla selkeästi erityyppinen kuin kodin muun valaistuksen. Se tarkoittaa enemmän valoa ja erilaista valon lämpötilaa.

Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K).

– Kotiloihin käy hyvin 3 000 kelvinin valaisin, mutta työpisteessä 4 000 kelviniä on yleensä parempi, neuvoo Taisto Palonen Valonlaatu Oy:stä.

Valon määrä vaikuttaa työn tekemiseen, esimerkiksi työn tehokkuuteen ja työn tekemisen mielekkyyteen. Jos työ ei ota sujuakseen, kannattaa miettiä myös sitä mahdollisuutta, että valaistus ei ole riittävää tai siinä on muuten jotain pielessä. Työhuoneen valoissa kannattaakin satsata hyvään valonlaatuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Flikkeri-ilmiötä ei saisi olla eli valo ei saisi väristä, koska värinä voi esimerkiksi laukaista migreenin, Palonen sanoo.

Värintoistoindeksin (RA/CRI) pitäisi olla työvaloissa olla 90 tai yli.

– Värintoistoindeksi vaikuttaa siihen, miten näemme eri värit, esimerkiksi kasvot näyttävät erilaisilta, jos värintoisto on huono.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Työpisteelle tarvitaan kohdevaloa, mutta myös yleisvaloa. 

Valon määrä myös työn ja vuorokauden rytmin mukaan

Työhuoneessa on hyvä olla kunnon yleisvalo, mutta myös paikallisesti yhteen nostopöytään tai työpöytään voi kiinnittää kohdevalon.

Sijoittelussa kannattaa huomioida, ettei valo häikäise näyttöä ja ettei silmään tule näytön kautta kiusaushäikäisyä.

– Olen nähnyt työpöydillä valonhoitolaitteita, jossa valo tulee suoraan naaman, mutta sellaista en voi suositella. Valo pitäisi tulla ylhäältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Himmennyskin olisi työpistevalossa paikallaan, jotta ihminen voi itse vaikuttaa valon määrään työrytmin ja vuorokauden ajan mukaan.

– Aamulla tarvitaan paljon valoa, että vireys säilyy, ja työpäivän lopussa valoa voi alkaa jo himmentämään. Itse asiassa kaikki kodin valaisimet voisivat olla himmentimien takana, Palonen suosittelee.

↑Työpisteen oikea ja riittävän tehokas valaisu on tärkeää, jotta mieli pysyy virkeänä ja työ luistaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Osta työvalo asiantuntevalta myyjältä

Valaisimia kannattaa hankkia laatu edellä, sillä työvaloissa huono valaisin saattaa vaikuttaa työn tekemiseen kielteisesti.

– Mieluummin laadukas valaisin kuin halpa markettiversio. Huono valaisin ei täytä valon ja valaisimen tarvetta, Palonen toteaa.

Suosittelen työvalon hankkimiseen pienehköä liikettä, jossa on asiantuntijamyyjä. Jos esimerkiksi ostaa työvalon netistä näkemättä sitä, ei voi tietää, millaisen valaisimen lopulta saa.

Kuvat: Pixabay.com