Kuntotutkimus antaa selvyyden yksittäisen rakenteen kunnosta

Talo
Kodin säännöllinen huolto ja kunnossapito auttavat pitämään kodin pitkäikäisenä ja sen asukkaat terveinä. Rakenteille kannattaa teettää tarvittavat kuntotutkimukset asuntokaupan yhteydessä, mutta myös silloin, kun kotiin suunnitellaan laajempaa remonttia.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.5.2024

Selvitä kodin yleiskunnon tila ennen kuntotutkimusta

Ennen kuin ryhtyy tarkempaan kodin kuntotutkimukseen, tulee sen yleisestä kunnosta olla selvyys. Kodin kuntotarkastus auttaa selvittämään, mitkä kotisi rakenteista vaativat tarkempia tutkimuksia. Kuntotarkastus toimii ns. alkukartoituksena.

Alalla yleisesti hyväksytyn KH 90-00394 Suoritusohjeen mukaisessa kuntotarkastuksessa riskirakenteisiin ja riskihavaintokohtiin tehdään pieni, halkaisijaltaan 110 millimetrin suuruinen rakenneavaus rasiaporalla. Yksi avaus ei kuitenkaan välttämättä riitä kertomaan kattavasti koko rakenteen kunnosta, kuten valesokkelista tai heikosti tuulettuvasta ulkoseinärakenteesta, tai kerro suoraan syytä poikkeavalle hajuhavainnolle, jolloin on usein tarve laajemmalle kuntotutkimukselle.

Kuntotutkimus auttaa suunnittelemaan remonttia järkevällä tavalla

Kuntotutkimuksia voidaan tehdä esimerkiksi riskirakenteille tai salaojajärjestelmälle. Myös asbestikartoitukset ovat kuntotutkimuksia. Niiden avulla voidaan selvittää:

Yksittäisen rakenneosan kunto: Kuntotutkimukset auttavat tilanteissa, joissa kodin yksittäisen rakenteen, rakenneosan, järjestelmän tai laitteen kunnosta on saatava tarkempi selvyys esimerkiksi tarvittavia korjaustoimenpiteitä varten.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaurion aiheuttaja: Yksityiskohtaiset kuntotutkimukset eri rakenneosille auttavat löytämään vaurioiden taustalla olevat syyt. Vaurion korjauksiin suositellaan aina erillistä korjaustyöselvitystä.

Remontin ajankohtaisuus: Kuntotutkimuksessa selvitetään vaurioiden aiheuttajien lisäksi suositeltava ajankohta korjaustöille, tarvittavan remontin laajuus sekä mahdolliset korjaustavat.

Miten valita oikeanlainen kuntotutkimus?

Asiantuntija pystyy suosittelemaan tarvittavia kuntotutkimuksia alkukartoituksen eli kuntotarkastuksen jälkeen, kun tiedossa on kodin kunnon lähtötilanne.

Tutkimuksia tehdään usein kohteessa todettuihin riskihavaintoihin tai riskirakenteisiin, kuten valesokkelirakenteeseen, betonilaatan päälle puukoolattuun lattiaan tai maanvastaisiin eristettyihin seiniin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Riskirakenne ei automaattisesti tarkoita, että rakenne olisi vaurioitunut, vaan sitä, että rakenne on todettu ajan saatossa vaurioherkäksi. Riskirakenteen kunto, eli onko riski toteutunut, tulisi pyrkiä aina selvittämään.

Susteran vuosina 2016-2020 kuntotarkastamista pientaloista joka viidennestä löytyi kuntotarkastuksen yhteydessä vähintään yksi vaurio. Moneen näistä kohteista on suositeltu jatko- eli kuntotutkimuksia. Sustera tarjoaa kuntotutkimuksia kokonaisvaltaisesti asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin.

Sustera

Susteran tehtävänä on auttaa kiinteistönomistajia pitämään rakennukset kunnossa. Tämä edistää kiinteistön käyttäjien sekä asukkaiden ja omistajien hyvinvointia. Myös ympäristö kiittää, kun edistämme aktiivisesti kestäviä valintoja ja arvoja. Vähennämme palveluillamme kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja kannustamme asiakkaitamme parempiin valintoihin.

Lisätietoja löydät osoitteesta www.sustera.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU