Nyt on aika vaihtaa talon ilmansuodattimet

Lämmitys
Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet on hyvä vaihtaa ainakin kahdesti vuodessa. Jos perheessä on siitepölyallergiasta, suodattimet kannattaa vaihtaa nyt, ennen siitepölykauden käynnistymistä. Toisen kerran suodattimet vaihdetaan tai puhdistetaan syksyllä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

– Ilmansuodatin tukkeutuu siite- tai katupölyistä helposti. Hyvä rytmi suodattimien vaihdolle on ennen pölykautta ja sen jälkeen, sanoo Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Kyse ei ole vaikeasta toimenpiteestä. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmässä suodattimet ovat ilmanvaihtokoneen sisällä. Koneellisessa poistoilmanvaihtojärjestelmässä suodattimia voi olla seinäventtiilissä tai ikkunan karmissa olevassa venttiilissä. Likainen suodatin vaihdetaan uuteen. Joitakin suodattimia voi myös pestä.

– Ota yhteys ilmanvaihtokoneen tai venttiilin valmistajaan tai jälleenmyyjään, kun suodatin täytyy vaihtaa. Suodattimia voi tilata myös internetin kautta. Suodattimia on monenlaisia ja juuri oikean mallin ostaminen ilman valmistajan tietoja on kuitenkin vaikeaa. Taloyhtiöiden huoltoyhtiöllä pitäisi myös olla nämä tiedot saatavilla, sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen ohjeistaa.

Koottu suodatinhankinta auttaa kaikkia osakkaita, jos asut taloyhtiössä

Tukkeutuneet ilmansuodattimet eivät päästä asuntoon raikasta ilmaa. Asunnon sisäilma muuttuu tunkkaiseksi ja pahimmillaan huono ilmanvaihto johtaa kosteusongelmiin. Yksittäisen asunnon sisäilmaongelmat ovat koko yhtiön ongelma.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuula Syrjänen antaa idean taloyhtiöiden kunnossapitoon.

– Taloyhtiöt voisivat hoitaa suodattimien hankinnat kootusti. Isännöitsijä voisi automaattisesti tilata suodattimet ja huoltoyhtiö jakaa ne, jolloin asia ei pääse unohtumaan asukkailta. Näin yhteisillä hankinnoilla autetaan koko yhtiön kunnossapitoa.

– Vanhuksille tai liikuntaesteisille ilmanvaihtosuodattimien vaihto on usein mahdotonta. Apua suodattimien vaihtoon voi pyytää huoltoyhtiöltä. Taloyhtiössä voidaan myös päättää, että huoltoyhtiö hoitaa suodattimien vaihdot kaikissa asunnoissa, Tuula Syrjänen toteaa.

Ilmansuodattimien vaihto tai puhdistus koskee kaikkia niitä asuntoja, joissa on koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Suodattimen vaihtamisella ja puhdistamisella varmistetaan, että asukkaalla on sisätiloissa puhdasta ja raikasta ilmaa hengitettäväksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta palvelee ti, ke ja to klo 9-15 numerossa 020 757 5181. Puhelu maksaa tavallisen puhelinmaksun verran.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto