Likainen liesituuletin on turvallisuusriski – milloin viimeksi puhdistit rasvasuodattimen?

Keittiö
Likainen liesituuletin voi aiheuttaa palovaaran ja edesauttaa tulipalon leviämistä keittiössä. Lähes 10 prosenttia Gigantin tutkimukseen vastanneista ei puhdista liesituuletintaan koskaan. Gigantti keräsi vinkit, kuinka pitää liesituuletin tehokkaana ja turvallisena.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Päälle unohtunut liesi tai pohjaan palanut ruoka ovat kodin yleisiä vaaratekijöitä. Liesituulettimen suodattimeen kertynyt rasva voi edesauttaa tulipalon syttymistä ja nopeuttaa tulen leviämistä hormissa.

– Likaisesta suodattimesta rasva saattaa levitä hormiin ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa palovaaran. Palovaaraa voi ehkäistä puhdistamalla tai vaihtamalla liesituulettimen rasvasuodattimen säännöllisesti. Se kannattaa myös siksi, että mitä useammin suodattimen puhdistaa, sitä helpommin lika irtoaa. Jos liesituuletin ei mielestäsi toimi kuin uutena, ja ole yhtä tehokas, on hyvä tarkistaa suodattimen kunto ja sen puhdistuksen tarve, kertoo Gigantin tuotepäällikkö Sami Viitanen.

Likainen liesituuletin ei ime höyryjä ja käryjä tehokkaasti. Liesituulettimen rasvasuodatin pitäisi puhdistaa käytöstä riippuen puolen vuolen välin tai vähintään kerran vuodessa.

– Tutkimuksen mukaan suurin osa, eli 45 prosenttia vastaajista puhdistaa liesituulettimen suodattimen tunnollisesti puolen vuoden välein. Kuitenkin 9 prosenttia vastaajista ei puhdistanut liesituuletintaan lainkaan, Viitanen jatkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joissain liesituulettimessa on sekä rasva- että aktiivihiilisuodattimet. Ennen liesituulettimen pesua pitääkin selvittää, millainen suodatin tuulettimessa on. Alumiininen rasvasuodatin on yleensä helppo puhdistaa astianpesukoneessa tai käsin. Liesituulettimissa, joissa on aktiivihiilisuodatin, on suodatin yleensä vaihdettava uuteen 3-6 kuukauden välein. Harvinaisempia ovat esimerkiksi synteettisestä huovasta valmistetut rasvasuodattimet, jotka niin ikään pitää vaihtaa uuteen tasaisin väliajoin. Myös suodatinta kannatteleva ritilä kannattaa puhdistaa aina vaihdon yhteydessä.

Näin pidät liesituulettimen tehokkaana ja turvallisena:

1. Tarkista liesituulettimen suodatin säännöllisesti, varsinkin jos se ei toimi kunnolla

Jos liesituuletin ei mielestäsi toimi kuten uutena, on hyvä tarkistaa liesituulettimen suodatin ja sen puhdistuksen tarve. Liesituulettimen käyttöoppaasta löydät ohjeet suodattimen irrottamiseen, puhdistukseen ja vaihtamiseen. Uudemmissa liesituulettimissa on hälytin, joka kertoo suodattimen puhdistuksen tai vaihdon tarpeesta.

2. Puhdista suodatin

Useimmat metalliset suodattimet voidaan pestä astianpesukoneessa tavallisella konetiskiaineella. Jos suodatin on hyvin likainen, liota sitä ensin kuumassa vedessä, johon on lisätty astianpesuaineitta. Liotuksen jälkeen lika irtoaa helpommin. Anna suodattimen kuivua kunnolla ennen kuin asennat sen takaisin liesituulettimeen, mielellään yön yli.

3. Vaihda liesituulettimen suodatin aika ajoin

Mitä enemmän käytät liesituuletinta, sen useammin suodatin kannattaa vaihtaa. Jos suodatin on vanha ja sitä on vaikea saada kunnolla puhtaaksi, kannattaa se vaihtaa uuteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Pidä pinta puhtaana

Myös liesituulettimen ulkopinta kerää helposti rasvaa ja sormenjälkiä. Liesituulettimen pinta on helppo pitää puhtaana mikrokuituliinan avulla.

5. Muista toimivat turvalaitteet

Pidä huolta, että kotoasi löytyvät toimivat paloturvallisuusvälineet ja -vahdit, kuten esimerkiksi liesivahti, palovaroitin ja sammutuspeite.

YouGovin Gigantille tekemän tutkimuksen mukaan (2014):

Q17. Milloin puhdistit liesituulettimen viimeksi kotonasi?

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • 0–6 kuukautta sitten 45 %
  • 7–12 kuukautta sitten 18 %
  • 1–2 vuotta sitten 9 %
  • Yli 2 vuotta sitten 6 %
  • En puhdista liesituuletinta koskaan 9 %
  • En tiedä / Minulla ei ole liesituuletinta 14 %

Tutkimukseen vastasi 804 suomalaista.

Lisätietoja:

Gigantti Oy

www.gigantti.fi

Gigantti Oy on Suomen suurin kodinelektroniikan jälleenmyyjä. Gigantilla on 38 myymälää ympäri Suomea aina Tammisaaresta Rovaniemelle. Yrityksen palveluksessa työskentelee yli 1 000 henkilöä myymälöissä, yritysmyynnissä, verkkokaupassa sekä asiakaspalvelussa. Yrityksen tavoitteena on tarjota asiakkailleen edullisimmat hinnat ja asiantuntevaa palvelua kautta maan. Gigantti on osa Norjassa toimivaa Elkjøp-konsernia, joka kuuluu englantilaisen kodinelektroniikkajätin, Dixons Carphone plc:n, omistukseen. 

Lähde: Mynewsdesk

MAINOS
MAINOS LOPPUU