Lumenpudotus turvallisesti – katso vinkit

Talo
Luminen talvi on saanut lumenpudottajat liikkeelle. Näillä vinkeillä pudotat lumet turvallisesti ja vältyt vahingoittamasta kotisi kattorakenteita.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Lumenpudottaminen on ajankohtaista silloin, kun sitä on kertynyt puolesta metristä metriin. Märkä lumi painaa enemmän kuin kevyt pakkaslumi. Lumen paino voidaan laskea siten, että 10 cm vastasatanutta lunta on 1 mm vettä. Näin ollen, 40 cm lunta 100 neliön katolla painaa jopa 4 000 kg.

Oikeilla varusteilla lumenpudotus tapahtuu turvallisesti

Tukevat valjaat suojelevat putoamiselta. Valjaiden turvaköysi kiinnitetään tukevaan rakenteseen, kuten esimerkiksi savupiippuun. Valjaiden käyttö on syytä opetella valmiiksi maassa ennen katolle kiipeämistä.

Lumenpudotus suoritetaan lumikolalla tai lumilapiolla. Yksi lumenpudottajan yleisimmistä virheistä onkin, että lunta pudotettaessa vesikattoon syntyy vaurioita ja pahimmassa tapauksessa reikiä. Kattorakenteiden vaurioiden välttämiseksi on syytä jättää noin 10-15 cm kerros lunta katon pinnalle. Erityisesti ilmanvaihtohormit ja läpiviennit tulisi puhdistaa lumesta.

Tyypillisimmistä kattomateriaaleista peltikatto on liukkain, mutta myös tiili- ja huopakatolla liikkumisessa on syytä noudattaa varovaisuutta. Mikäli katolla on liian liukasta, voi lumitaakkaa yrittää keventää myös maasta käsin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Raksystems Insinööritoimisto Oy, kuva: Isännöintiliitto