Vältä viemäritukos – 4 ohjetta tukosten ehkäisyyn ja avaukseen

Talo
Viemäritukos on yleinen ongelma, jonka voi usein ehkäistä ja korjata myös itse.
Viemäritukos muodostuu, kun viemäristö ei pysty kuljettamaan vettä sujuvasti pois putkistosta. Lue LVI-ammattilaisen ohjeet viemäritukosten ehkäisyyn ja avaamiseen!
22.10.2023

Viemäritukos on tuttu juttu kodissa kuin kodissa. Kotien viemäreissä esiintyy kasvavissa määrin tukoksia ja niitä ratkotaan usein itse. Väärillä kotikonsteilla tilanne voi kuitenkin hankaloitua entisestään.

Näillä neljällä ohjeella voit helpottaa tukoksia viemärissä ja ylläpidät kotisi viemärin toimivuutta.

1. Ehkäise viemäritukos hyvissä ajoin: Kiinnitä huomiota arkisiin asioihin ja huolehdi viemäristä

Ensimmäinen keino viemärin kunnon ylläpitoon on kiinnittää huomiota arjessa usein toistuviin tapoihin. Huuhteletko multaiset perunat aina keittiön lavuaarissa? Joutuuko ruuanlaitossa syntynyt ylimääräinen rasva viemäriin?

Entä huuhdotko wc-pönttöön hygieniatuotteita ja vanhoja ruokia? Pesetkö kuraiset kengät tai koiran toistuvasti suihkutiloissa?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vältä viemäritukos omia toimintatapoja muuttamalla.

Keskeisin nyrkkisääntö on, että vettä ja wc-paperia lukuun ottamatta kaikki muu on viemäriin kuulumattomia asioita. Viemäritukos syntyy, kun rasva kertyy jäähtyessään putken seinämiin ja rasvaan tarttuu muuta viemärivedessä kulkevaa irtojätettä. Ne aiheuttavat hajuongelmia ja tukoksia viemärissä.

Pidemmällä viemäriputkistossa veden virtaus on huomattavasti heikompi, joten wc-pönttöön huuhdellut ruuantähteet eivät välttämättä poistu kodin viemäriputkistosta.

– Myös multa ja sen sisältämä hiekka sekä muu raskas maa-aines jää usein pohjaviemäriin, sillä veden virtaus ei ole tarpeeksi voimakas viemään sitä kunnan viemäriin saakka, kertoo KotiSun Viemäripalvelut Oy:n viemäriasiantuntija Mikael Lammi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Keittiön viemäritukos

Ehkäise viemäritukos ja tee tarvittaessa nämä muutokset arkirutiineihin:

  • Keittiön viemäritukos on ehkäistävissä: Kerää ruuanlaitossa syntynyt ylimääräinen rasva erilliseen astiaan ja vie jäähtyneenä biojätteisiin. Pienemmät rasvajäämät voi pyyhkiä talouspaperilla pannuista ja kattiloista ennen pesua.
  • Vältä huuhtelemasta ruuantähteitä keittiön lavuaariin tai wc-pöntöstä ala. Vie sen sijaan kaikki ylimääräinen jäte biojäteastiaan. Lue myös: Biojätteen keräysvelvoite – näin kompostointi muuttuu
  • Huuhtele multaiset perunat ja muut vihannekset erillisessä vadissa ja kaada vesi pihalle tai suodata multa pois pesuvedestä muulla tavoin, niin vältät maa-aineksen joutumisen viemäriputkistoon.

Ehkäise viemäritukos myös wc- ja kylpyhuonetiloissa

  • Sijoita wc-tiloihin roska-astia niin vältät heittämästä hygieniatuotteita, kuten pumpulia ja vanupuikkoja wc pönttöön.
  • Harjaa likaiset kengät tai koira ennen pesua, jolloin suurin osa hiekasta ja mullasta irtoaa eikä joudu viemäriin.

2. Vältä viemäritukos: pidä lattiakaivo puhtaana ja käytä roskia ja likaa keräävää sihtiä

Toisinaan suihkutiloissa viemäri ei vedä kunnolla, vaan vesi jää lattialle. Syy siihen löytyy lähtökohtaisesti suihkun lattiakaivosta, mihin on todennäköisesti kertynyt suuri määrä hiuksia tai saippuajäämiä, jotka eivät itsestään kulkeudu veden mukana putkistoon ja sen vuoksi estää veden virtaamisen.

Nosta lattiakaivon päällä olevan ritilä pois. Jos ritilän alta löytyy suuri määrä irtohiuksia tai muuta likaa, älä huuhtele niitä viemäriin, vaan kerää ne roskapussiin.

– Lisäksi uudemmissa lattiakaivoissa on irrotettava hajulukko, jonka voi nostaa irti ja puhdistaa. Mikäli tätä ei ole, lattiakaivossa on pieni tulppa, jonka irrottamalla pääsee käsiksi huulloslevyn takana olevaan likaan ja se on helppo poistaa sieltä, Mikael kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lopuksi huuhtele lattiakaivo, hajulukko ja suihkun ritilä puhtaaksi vedellä ja aseta osat takaisin paikalleen. Nyt viemärin tulisi vetää paremmin, eikä vesi enää keräänny suihkun lattialle.

Jatkossa voit ehkäistä suihkun viemärin tukkeutumista sijoittamalla lattiakaivon ritilän alle tarkoitukseen sopivan sihdin. Tiheä sihti kerää mahdolliset irtohiukset sekä muun suihkuveden mukana kulkevan roskan ja lian. Näin suihkun viemäri pysyy puhtaampana.

– Muista tyhjentää sihti säännöllisesti, jotta lattiakaivo pysyy avoinna. Ehjän sihdin voit käyttää uudelleen useammankin kerran, Mikael lisää.

3. Avaa lavuaarin hajulukko ja poista kertynyt lika

Lavuaarin tukoksen syy löytyy usein hajulukosta, joka toiminnallaan estää viemärin hajun pääsyn sisäilmaan. Hajulukkoon kertyy ajan myötä muun muassa veden mukana kulkevia hiuksia, ruuantähteitä sekä muuta likaa, jonka vuoksi lavuaari tukkeutuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikael painottaa vahvasti, että hajulukon avaaminen ja puhdistus suositellaan tehtäväksi ainoastaan vesitiiviissä wc- ja kylpyhuonetiloissa.

– Mikäli hajulukko ei tule puhdistuksen jälkeen kunnolla kiinni tai tiiviste on vaurioitunut, voi vesi vuotaa hajulukon ohi. Kylpyhuoneessa vahingon sattuminen ei aiheuta kosteusongelmia, mutta keittiön allaskaapissa on harmi huomattavasti suurempi, Mikael perustelee.

Viemäritukos voidaan korjata hajulukko irroittamalla ja puhdistamalla.

Ennen hajulukon avaamista laita alle vati, jotta allaskaappi ei likaannu. Kieritä hajulukko varovasti auki ja poista likakertymä. Tämän jälkeen voit vielä harjata hajulukon puhtaaksi liasta. Puhdistuksen jälkeen varmista, että tiiviste on ehjä ja kunnossa. Kieritä hajulukko napakasti takaisin paikalleen.

Kun hajulukko on kieritetty paikalleen, tarkista sen pitävyys. Laita tulppa altaan pohjaan ja laske allas täyteen vettä. Sitten nosta tulppa irti, jolloin vesi virtaa kovalla paineella hajulukkoon ja ilmiantaa mahdolliset vuodot, Mikael neuvoo.

Huom! Taloyhtiössä viemäritukos vastuu eli tavallisesti hajulukon avaus ja puhdistaminen kuuluu vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiön vastuulle. Osakkaan vastuulla on ilmoittaa tukoksesta. Ota siis tarvittaessa yhteyttä omaan huoltoyhtiöösi!

4. Viemäritukos auki viemäripumpulla

Kun wc:n vesi ei kulje kunnolla viemäriin, älä vedä wc-pönttöä uudestaan, sillä ikävimmillään vesi voi tulvia lattialle. Käytä tukoksen avaamiseen viemäripumppua.

Viemäritukos auki viemäripumpulla.

Aseta viemäripumppu tiiviisti wc-istuimen aukkoon ja pumppaa reippaasti muutamia kertoja. Jämäkkä pumppaus auttaa tukoksen liikkeelle viemäriputkistossa ja vesi pääsee kulkemaan. Mikael muistuttaa, että toimenpide on vain ensiapu ongelman helpottamiseksi.

– Pumppaus siirtää wc:n tukoksen viemäriputkistossa eteenpäin, mutta ei täysin poista sitä, Mikael tarkentaa.

Paras keino viemärin toiminnan ylläpitoon on toteuttaa säännöllinen viemärihuolto

Viemäröinti on monimuotoinen ja yksilöllinen kokonaisuus, johon kuuluvat varsinaisten viemäriputkien lisäksi useat viemäripisteet, kuten lavuaarit, lattiakaivot sekä wc-pöntöt. Toimiva viemäristö kuljettaa likaisen veden sujuvasti pois eikä epämiellyttävä viemärin haju tai jatkuvat viemäritukokset vaivaa.

Kotikonsteilla voidaan helpottaa viemärin toimivuutta lyhyellä aikajänteellä, mutta parhaiten viemärin pitkäikäistä toimintaa pystytään ylläpitämään säännöllisellä viemärihuollolla.

Viemärihuolto on suositeltavaa toteuttaa, kun viemärillä on ikää 20-30 vuotta. Siitä eteenpäin suositeltu huoltoväli on noin 10-15 vuotta, jotta varmistetaan viemärin toimivuus teknisen käyttöiän loppuun asti. Omakotitalon viemärihuollossa koko omakotitalon viemäristö harjataan puhtaaksi harjapesurilla.

– Harjapesuri on hellävarainen putkelle, mutta varsin tehokas lian poistoon. Pyörivä harjaspää puhdistaa putken seinämät ja työntää likakertymät omakotitalon viemäristä pois, Mikael mainitsee.

Viemärihuollon yhteydessä saat perusteellisen kuntoraportin sekä kuvaustallenteet huolletusta viemäriverkostosta. Huollon yhteydessä voidaan tarvittaessa uusia kodin vesikalusteita, kuten wc-pöntöt, hanat ja suihkut.

Sukittaminen viemäriremontissa

Viemärien käyttöikä on noin 50 vuotta. Tuossa iässä riski, että viemärit romahtavat, kasvaa merkittävästi. Siksi viemärin kuvaus ja mahdollinen viemärin sukitus tuleekin tehdä viimeistään silloin, kun 50 vuoden ikä alkaa lähestyä.

Lue lisää kodin vesikalusteiden huollosta