MAINOS | Renoa Viemäripalvelut Oy

Vältä viemäritukos – 4 ohjetta tukosten ehkäisyyn ja avaukseen

Talo
Viemäritukoksen vuoksi vesi jää usein seisomaan, viemäri saattaa pulputtaa tai haista pahalle. Lue vinkit viemäritukosten ehkäisyyn ja avaamiseen!
7.3.2024

Viemäritukos on tuttu ongelma monessa kodissa. Kotien viemäreissä esiintyy kasvavissa määrin tukoksia ja niitä ratkotaan usein itse. Väärillä kotikonsteilla tilanne voi kuitenkin hankaloitua entisestään.

Näillä neljällä ohjeella voit helpottaa tukoksia viemärissä ja ylläpidät kotisi viemärin toimivuutta turvallisesti.

1. Ehkäise viemäritukos hyvissä ajoin: Kiinnitä huomiota arkisiin asioihin ja huolehdi viemäristä

Ensimmäinen keino viemärin kunnon ylläpitoon on kiinnittää huomiota arjessa usein toistuviin tapoihin. Huuhteletko multaiset perunat aina keittiön lavuaarissa? Joutuuko ruuanlaitossa syntynyt ylimääräinen rasva viemäriin?

Entä huuhdotko wc-pönttöön hygieniatuotteita ja vanhoja ruokia? Pesetkö kuraiset kengät tai koiran toistuvasti suihkutiloissa?

Keskeisin nyrkkisääntö on, että vettä ja wc-paperia lukuun ottamatta kaikki muu on viemäriin kuulumattomia asioita. Viemäritukos syntyy herkästi keittiön viemärilinjaan, kun rasva kertyy jäähtyessään putken seinämiin ja siihen tarttuu muuta viemärivedessä kulkevaa irtojätettä. Ne aiheuttavat hajuongelmia ja tukoksia viemärissä.

On tärkeää muistaa, että pidemmällä viemäriputkistossa veden virtaus on huomattavasti heikompi, joten wc-pönttöön huuhdellut ruuantähteet eivät välttämättä poistu kodin viemäriputkistosta.

– Myös multa ja sen sisältämä hiekka sekä muu raskas maa-aines jää usein pohjaviemäriin, sillä veden virtaus ei ole tarpeeksi voimakas viemään sitä kunnan viemäriin saakka, kertoo Renoan viemäriasiantuntija.

Keittiön viemäritukos

Ehkäise viemäritukos ja tee tarvittaessa nämä muutokset arkirutiineihin:

  • Keittiön viemäritukos on helposti ehkäistävissä: Kerää ruuanlaitossa syntynyt ylimääräinen rasva erilliseen astiaan ja vie jäähtyneenä biojätteisiin. Pienemmät rasvajäämät voi pyyhkiä talouspaperilla pannuista ja kattiloista ennen pesua.
  • Vältä huuhtelemasta ruuantähteitä keittiön lavuaariin tai wc-pöntöstä alas. Vie sen sijaan kaikki ylimääräinen jäte biojäteastiaan.
  • Huuhtele multaiset perunat ja muut vihannekset erillisessä vadissa ja kaada vesi pihalle tai suodata multa pois pesuvedestä muulla tavoin, niin vältät maa-aineksen joutumisen viemäriputkistoon.

Ehkäise viemäritukos myös wc- ja kylpyhuonetiloissa

  • Sijoita wc-tiloihin roska-astia niin vältät heittämästä hygieniatuotteita, kuten pumpulia ja vanupuikkoja wc-pönttöön.
  • Harjaa likaiset kengät tai koira ennen pesua, jolloin suurin osa hiekasta ja mullasta irtoaa eikä joudu viemäriin.

2. Vältä viemäritukos suihkussa: pidä lattiakaivo puhtaana ja käytä lian keräävää sihtiä

Toisinaan suihkutiloissa viemäri ei vedä kunnolla, vaan vesi jää lattialle. Syy siihen löytyy lähtökohtaisesti suihkun lattiakaivosta, mihin on todennäköisesti kertynyt suuri määrä hiuksia tai saippuajäämiä, jotka eivät itsestään kulkeudu veden mukana putkistoon ja sen vuoksi estää veden virtaamisen.

Nosta lattiakaivon päällä olevan ritilä pois. Jos ritilän alta löytyy suuri määrä irtohiuksia tai muuta likaa, älä huuhtele niitä viemäriin, vaan kerää ne roskapussiin.

– Lisäksi uudemmissa lattiakaivoissa on irrotettava hajulukko, jonka voi nostaa irti ja puhdistaa. Mikäli tätä ei ole, lattiakaivossa on pieni tulppa, jonka irrottamalla pääsee käsiksi huulloslevyn takana olevaan likaan ja se on helppo poistaa sieltä, Renoan viemäriasiantuntija kertoo.

Lopuksi huuhtele lattiakaivo, hajulukko ja suihkun ritilä puhtaaksi vedellä ja aseta osat takaisin paikalleen. Nyt viemärin tulisi vetää paremmin, eikä vesi enää keräänny suihkun lattialle.

Jatkossa voit ehkäistä suihkun viemärin tukkeutumista sijoittamalla lattiakaivon ritilän alle tarkoitukseen sopivan sihdin. Tiheä sihti kerää mahdolliset irtohiukset sekä muun suihkuveden mukana kulkevan roskan ja lian. Näin suihkun viemäri pysyy puhtaampana.

– Muista tyhjentää sihti säännöllisesti, jotta lattiakaivo pysyy avoinna. Ehjän sihdin voit käyttää uudelleen useammankin kerran, viemäriasiantuntija lisää.

3. Avaa lavuaarin hajulukko ja poista kertynyt lika

Lavuaarin tukoksen syy löytyy usein hajulukosta, joka toiminnallaan estää viemärin hajun pääsyn sisäilmaan. Hajulukkoon kertyy ajan myötä muun muassa veden mukana kulkevia hiuksia, ruuantähteitä sekä muuta likaa, jonka vuoksi lavuaari tukkeutuu.

Renoan viemäriasiantuntija painottaa vahvasti, että hajulukon avaaminen ja puhdistus suositellaan tehtäväksi ainoastaan vesitiiviissä wc- ja kylpyhuonetiloissa.

– Mikäli hajulukko ei tule puhdistuksen jälkeen kunnolla kiinni tai tiiviste on vaurioitunut, voi vesi vuotaa hajulukon ohi. Kylpyhuoneessa vahingon sattuminen ei aiheuta kosteusongelmia, mutta keittiön allaskaapissa on harmi huomattavasti suurempi.

Ennen hajulukon avaamista laita alle vati, jotta allaskaappi ei likaannu. Kieritä hajulukko varovasti auki ja poista likakertymä. Tämän jälkeen voit vielä harjata hajulukon puhtaaksi liasta. Puhdistuksen jälkeen varmista, että tiiviste on ehjä ja kunnossa. Kieritä hajulukko napakasti takaisin paikalleen.

Kun hajulukko on kieritetty paikalleen, tarkista sen pitävyys. Laita tulppa altaan pohjaan ja laske allas täyteen vettä. Sitten nosta tulppa irti, jolloin vesi virtaa kovalla paineella hajulukkoon ja ilmiantaa mahdolliset vuodot.

Huom! Taloyhtiössä vastuu viemäritukoksesta eli tavallisesti hajulukon avaus ja puhdistaminen kuuluu vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiön vastuulle. Osakkaan vastuulla on ilmoittaa tukoksesta. Ota siis tarvittaessa yhteyttä omaan huoltoyhtiöösi!

4. Viemäritukos auki viemäripumpulla

Kun wc:n vesi ei kulje kunnolla viemäriin, älä vedä wc-pönttöä uudestaan, sillä ikävimmillään vesi voi tulvia lattialle. Käytä tukoksen avaamiseen viemäripumppua.

Viemäritukos auki viemäripumpulla.

Aseta viemäripumppu tiiviisti wc-istuimen aukkoon ja pumppaa reippaasti muutamia kertoja. Jämäkkä pumppaus auttaa tukoksen liikkeelle viemäriputkistossa ja vesi pääsee kulkemaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että toimenpide on vain ensiapu ongelman helpottamiseksi.

– Pumppaus siirtää wc:n tukoksen viemäriputkistossa eteenpäin, mutta ei täysin poista sitä, Renoan viemäriasiantuntija tarkentaa.

Selvitä kotisi viemärin kunto viemärikuvauksella

Kotikonsteilla voidaan helpottaa viemärin toimivuutta lyhyellä aikajänteellä, mutta oirehtivan ja yli 30 vuotta vanhan omakotitalon viemärin kunto kannattaa selvittää piilevien vikojen varalta.

Viemärikuvaus on ainoa tapa selvittää viemäriputkiston todellinen kunto ja arvioida sen mahdolliset vauriot. Hyödynnä Renoan tarjoama maksuton viemärikuvaus ja saat varmuuden kotisi viemärin nykykunnosta.

Lue lisää kodin vesikalusteiden huollosta