Myös maalämpöpumppu tarvitsee huoltoa

Lämmitys
Vaikka maalämpöpumppu on lämmitysjärjestelmistä yksi huoltovapain, tarvitsee sekin säännöllistä tarkistusta ja huoltoa. Pumpun huoltoväliksi suositellaan noin viittä vuotta ja huoltotoimenpide kestää normaalisti hieman reilu tunnin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
22.4.2024

Talon omistaja Tommi oli asennuttanut oman Thermia Diplomat -maalämpöpumppunsa kymmenen vuotta sitten ja pumppu huollettiin vasta nyt ensimmäisen kerran. Huoltotyöhön Tommi valitsi lämpöpumpun asentaneen Laroc Oy:n.

Ammattilainen huomaa ongelmat

Ennen kuin edes itse lämpöpumpun huoltoa päästiin aloittamaan, havaitsi toinen huoltomiehistä, että järjestelmän kalvopaisunta-astia, joka pitää patterijärjestelmän vedenmäärän sopivana kaikissa lämpötiloissa, oli mennyt rikki. Kopautus astiaan paljasti, että kalvo oli pettänyt ja astia oli täynnä vettä. Onneksi uusi astia oli matkassa, joten se vaihdettiin siltä seisomalta.

Maalämpöpumpun huoltoon kuuluu useita tarkastuksia

Huolto aloitettiin tarkastamalla lämpökaivon paine sekä paisunta-astian nesteen määrä. Samalla tarkistettiin nesteen sekoitussuhde, joka kertoo alkoholin määrän nesteen kokonaismäärästä. Se oli 18 prosenttia, loput on vettä. Nestettä oli vähänlaisesti, joten sitä lisättiin hieman säiliön puolivälin yläpuolelle. Täydeksi säilötä ei saa täyttää.

Putkeen lisättiin puhdasta alkoholia.
Paisunta-astia täytettiin sormen osoittamalle tasolle.

Seuraavaksi tarkistettiin ja puhdistettiin lämpökaivon suodatin, eli ns. mutapussi. Kun lämpöpumppua asennetaan ja reiät portaan maahan, saattaa putkiin päästä hiekkaa tai muuta likaa, joka vähitellen ajautuu suodattimeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Mutapussin suodattimessa oli hieman likaa ja hiekkaa. Suodatin huuhdeltiin puhtaaksi vedellä.

Myös talon lämmitysjärjestelmän lämpimän veden puolen suodatin avattiin ja puhdistettiin. Putkistosta saattaa irrota ajan saatossa rautahippuja, joka kerääntyy sihtiin. Näin oli tässäkin tapauksessa käynyt.

Myös lämmitysveden suodatin avattiin ja puhdistettiin. Suodattimessa oli putkistosta irronneita metallihippuja.

Vasta kun edelliset toimenpiteet oli suoritettu, avattiin lämpöpumpun kansi ja kurkistettiin konehuoneen puolelle. Ennen sitä sen ulkopuoli tarkistettiin ruosteen ja muiden vaurioiden varalta.

Lämpöpumppu avattuna sisäisiä tarkastuksia varten.

Laitteen sisällä ei ollut mitään hälyttävää. Meno ja paluuvesien lämpötila tarkistettiin näytöltä ja se näytti menoveden lämpötilaksi 2°C-astetta ja paluuveden 5°C-astetta, mikä oli varsin hyvä. Lisäksi tarkistettiin kylmäainepaine sekä laitteen näytöltä että silmämääräisesti sen alaosan säiliöistä.

Lämpökäyrät olivat asennuksen jälkeen olleet hieman turhan korkealla ja niitä säädettiin hieman alemmaksi, sekä käyttöveden että lämmityksen suhteen. Myös venttiili, joka ohjaa lämmitystä käyttöveden ja lämmitysveden välillä, tarkistettiin. Siinä ei havaittu mitään ongelmia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Asentaja Nino Laaksonen laittoi lämpökäyrät kohdilleen.

Kun kaikki nämä toimenpiteet oli suoritettu, oli huolto valmis. Aikaa tähän kaikkeen meni vähän reilu tunnin verran. Tarkastuksen päivämäärä kirjoitettiin myös itse laitteeseen muistuttamaan seuraavan huollon tilaamisesta viiden vuoden kuluttua.

Raportista näkyi myös mm käyttötuntien määrä käyttöönotosta lähtien. Niitä oli kertynyt kymmenessä vuodessa 16 295 tuntia.

Lue myös

MAINOS
MAINOS LOPPUU