MAINOS | Contura

Kiertoilmatakka lämmittää mukavan nopeasti

Lämmitys
kiertoilmatakka
Kaipaatko takkatulen lämpöä, mutta takka puuttuu? Ei hätää, koska kiertoilmatakka on mahdollista asentaa myös valmiiseen kotiin.
20.3.2024

Kiertoilmatakka on tehokas lämmönlähde ja pelastaa kylmänä päivänä. Lämpötila voi Suomen oloissa pudota nopeasti jopa 20 astetta, mutta takkatuli tasaa lämpötilavaihteluja ja tarjoaa lisälämpöä.

Takka tuo turvaa kylmään vuodenaikaan sähkökatkon yllättäessä. Lisäksi ahkeralla takan polttamisella saa sähkölaskua pienennettyä huomattavasti. Pienestä koosta huolimatta kiertoilmatakka on tehokas lämmönlähde. Esimerkiksi Conturan pienimmän takkamallin lämmitysala on 120 neliötä.

kiertoilmatakka

Takkatulen lämmin valo rentouttaa sekä kohentaa mielialaa ja jaksamista. Elävä tuli takassa on kodin sydän.

– Takalla on valtava vaikutus kodin tunnelmaan. Ihmismielessä on yhä syvällä ja tiukassa jotain alkukantaista, jonka vuoksi tulen loiston katsominen rentouttaa ja tuo turvallisuuden tunnetta, takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi sanoo.

Kevytrakenteinen kiertoilmatakka

Kiertoilmatakat sopivat erityisen hyvin tunnelman luomiseen. Conturan kiertoilmatakoissa on edistyksellinen palamisilman säätömahdollisuus, jonka avulla puu palaa rauhallisesti ja hallitusti.

Lisäksi kevytrakenteisissa ja pienikokoisissa takkamalleissa tuli pääsee päärooliin.

– Moniin takkamalleihin saa myös sivulasit, joiden ansiosta tuli näkyy laajemmalle alueelle. Osassa malleissa tulipesä on tavallista korkeammalla, jolloin tulen liekit tulevat hienosti esille ja valaisevat huonetta pimeään aikaan, Varjokorpi kertoo.

kiertoilmatakka

Mikä onkaan ihanampaa viileänä päivänä kuin katsoa tulen loimua kotisohvalla.

Takka terassille

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen tunnelmallisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä.

– Tehokas kiertoilmatakka tuo tunnelmaa terassille ja siinä voi paistaa makkarat ihan samalla tavalla kuin grillissä tai nuotiolla, Varjokorpi summaa.

kiertoilmatakka

Useimpiin omakoti-, rivi- ja paritaloihin voi asentaa takan jälkikäteen, vaikka takkavarausta tai hormia ei olisi valmiina. Sirot kiertoilmatakat ja muut kevyet takkamallit eivät edes edellytä lattiapohjan vahvistamista.

 

– Terassin koolla on toki merkitystä, mutta tavallisesti terassin lämmittämiseen riittää hieman pienempikin takka, joka lämmittää tehokkaasti vähäiselläkin puumäärällä.  

Kun uudelle terassille suunnitellaan takalle sopivaa paikkaa, tärkeintä on huomioida terassin rakenteet ja katemateriaalit. Jo suunnitteluvaiheessa on hyvä katsoa hormille sopiva paikka kattotuolien välistä ja lasitetusta katteesta hormin läpivienti.

Painonsa puolesta pienen Conturan kiertoilmatakan voi sijoittaa terassilla mihin kohtaan tahansa ilman perustusten vahvistamista. Jos terassi on vain osittain lasitettu tai katettu, kannattaa sijoittaa takka niin, että sen tuoma lämpö jää lasituksen alle, Varjokorpi neuvoo.

kiertoilmatakka

Pieni kiertoilmatakka sopii myös makuuhuoneeseen tuomaan tunnelmaa ja lämpöä. Pilarilla varustettu Contura 870 -takkamalli on superellipsin muotoinen ja sopii hyvin nurkan tai muun vaikeasti kalustettavan paikan valaisemiseen.

4 x kiertoilmatakka jälkiasennuksena

Takkatulen lämmöstä voi päästä nauttimaan jo yhden päivän asennusurakan jälkeen, vaikka kodissa ei olisi edes takkavarausta.

1. Takkaliikkeet auttavat lupa-asioissa

Takkojen lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Monet takkaliikkeet auttavat suunnittelussa ja hoitavat lupa-asiat asiakkaan puolesta, joten kannattaa hyödyntää takkaliikkeiden ammattitaitoa.

– Takkaliikkeiden asiantuntijat pystyvät arvioimaan, mihin takka kannattaa sijoittaa ja miten asennus onnistuu vanhaankin asuntoon, takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi neuvoo.

Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa. Lisäksi vaaditaan rakennuslupa, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi. Vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää.

2. Kiertoilmatakka ei välttämättä vaadi takkavarausta

Parhaiten jälkiasennattavaksi sopivat sirot kiertoilmatakat ja muut kevyet takkamallit, jotka eivät edellytä lattiapohjan vahvistamista.

– Kevyet kiertoilmatakat toimitetaan lähes valmiina, joten niiden asennus on siistiä ja nopeaa. Jos takka ja hormi -kokonaisuuden paino jää alle 300 kilon, se voidaan painon puolesta laittaa minkä tahansa lattiapinnan päälle, Varjokorpi vinkkaa.

kiertoilmatakka

Jälkiasennukseen suositeltavien kiertoilmatakkojen suosio kasvaa Suomessa koko ajan. Kiertoilmatakka ottaa viileää huoneilmaa sisään takan alaosasta, lämmittää ilman kuoren ja takkasydämen välissä ja kierrättää takan yläosan aukoista lämmintä ilmaa huoneeseen.

 

3. Hormin ei tarvitse olla valmiina

Hormin puuttuminen asunnosta ei ole este takkahaaveelle. Asiantunteva takkaliike osaa suunnitella paikan hormille, ja kevytmetallihormi on helppo viedä läpi ylä- ja välipohjasta.

– Moni uskoo edelleen virheellisesti, että takan jälkiasennus onnistuu vain silloin, jos talossa on jo hormi valmiina. Tämä ei pidä paikkaansa. Hormin asennuksen voi yleensä tilata takkaliikkeen kautta samalla, kun valitsee itselleen mieluisen takan, Varjokorpi kertoo.

Jos kotiin asennetaan pieni kiertoilmatakka, samalla kertaa voidaan asentaa myös kevytmetallihormi. Katon läpivientiin löytyy projektia nopeuttavia valmiita pellityssarjoja. Jos asunnossa on jo hormi valmiina, kannattaa ennen takan asennusta tarkistaa hormin kunto ja myös nuohota käyttämätön hormi.

4. Asennus päivässä ja myös terassille

Moni luulee, että takan asentaminen on vaivalloista ja kestää kauan. Kiertoilmatakan asentaminen onnistuu kuitenkin usein yhdessä päivässä, vaikka samalla asennettaisiin myös kevytmetallihormi.

Jos asunnon sisältä ei löydy takalle sopivaa paikkaa, huomion voi kääntää terassin puolelle. Conturan kiertoilmatakka lämmittää nopeasti muutaman kymmenen neliön katetun ja lasitetun terassin niin, että siellä voi viettää illanistujaisia lähes ympäri vuoden.

– Kevyiden kiertoilmatakkojen kanssa myöskään terassin perustuksiin ei yleensä tarvitse tehdä mitään muutoksia. Tärkeintä on miettiä huolella hormin paikka, Varjokorpi muistuttaa.

Lue lisää Conturan takoista