Marjapensaiden hoitoleikkauksia ja syysistutuksia – mikä ihmeen haskap?

Piha
Elokuu lähestyy loppuaan ja ensi viikolla alkaa ensimmäinen varsinainen syyskuukausi. Saa nähdä joko ilmatkin viilenevät vai vieläkö kesä jatkuu. Meille puutarhureille sopii molemmat.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Herukoiden ja karviaisten hoitoleikkauksia

Sitä mukaa kun pensaat tyhjenevät marjoista, on kätevä tehdä niiden hoitoleikkaukset samalla. Sekä herukka- että karviaispensaista on nyt helppo poistaa mahdolliset huonot oksat tai oksien osat. Keväällä niiden erottaminen ei olekaan aina yhtä helppoa. Varsinaiset harvennusleikkaukset tehdään sitten vasta keväällä, ennen kasvukauden alkua. Näin pensaat talvehtivat hyvin ja tuottavat satoa taas ensi vuonna.

 

Mikäli haluat lisää marjapensaita tai uusia vanhoja pensaita, niin syysistutettavien valikoimista löytyy nyt niin puna-, valko- kuin mustaherukan taimia sekä punaisia- että keltaisia karviaisia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mansikkaa jo ensi kesänä – istuta nyt

Mansikkamaan perustaminen näin syksyllä on yksi kiitollisimpia tekoja. Taimet juurtuvat hyvin ja satoa saa jo ensi kesänä. Suuret kotimaiset  tervetaimet ’Frida’ ja ’Lumotar’ ovat paras ja varmin valinta.

Haskap – meille jo niin tuttu marja

Tunnetko haskapin? Nimi kuulostaa kovin vieraalta, mutta kyseessähän on meille jo varsin tuttu marjasinikuusama eli kotoisammin hunajamarja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Haskap on japanilaista perää oleva todellinen terveyspommi ja nyt se on noussut ajankohtaiseksi, kun Yle on julkaissut artikkeleita Haskapin viljelijästä. Ensimmäiset marjat ovat kypsyneet myyntiin ja vastaanotto haskapille on ollut valtaisa. Tähän marjaan kohdistuu suuria odotuksia – haskap tunnetaan maailmalla terveyspommina, jota viljellään nyt Suomessakin.

Haskap-pensaat eli hunajamarjat viihtyvät  parhaiten aurikoisella paikalla, mutta kasvualustan suhteen ne ovat vaatimattomia. Marjat ovat pitkulaisia, tummansinisiä ja hiukan mustikan makuisia. Marjat kypsyvät yleensä muita marjoja aiemmin. Marjat sopivat sellaisenaan syötäväksi sekä mehujen ja hillojen valmistukseen. Hunajamarjat hyötyvät ristipölytyksestä, joten kahden eri lajikkeen kasvatus on suotavaa.

Meitä löydät hunajamarjalajikkeet Onni (12,55 € / kpl) sekä Sinikka (12,55 € / kpl). Tai osta molemmat – hunajamarja-lajitelma (1+1) nyt vain 19,95 € (ovh. 25,10 €).

Hoito-ohjevihko helpommin selattavana

Sain toiveen, että saisiko tuon istutus- ja hoito-ohjevihkon helposti selattavaan muotoon – ja ilman muutahan se onnistui. Löydät sen täältä, ole hyvä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruusunmarjoja valmistuu – ohjeita ole hyvä 

Ruusunmarjat ovat todellisia voimamarjoja, mutta jäävät meillä suomalaisilla vielä valitettavan usein käyttämättä. Usein syy on se, että kuinka niitä tulisi käyttää. Kokosimme parhaat ja helpoimmat käyttöideat kätevästi selattavaan oppaaseen.

Perennat ja syyssipulit viihtyvät yhdessä

Perennoja ja syyssipuleita laitan lähes aina samaan penkkiin. Ne viihtyvät hyvin yhdessä ja syyssipuleilla saan penkit kukkimaan heti lumien sulettua aina alkukesään (laukoilla jopa heinäkuuhun) asti. Sitten ne saavat jäädä rauhassa keräämään voimia, kun perennat ja pensaat alkavat vuorostaan kukkia.

Kaikki nämä syysistutettavat perennat ja syyssipulit löydät tämän syksyn valikoimastamme.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syysistutusterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy