Muista sähköturvallisuus kesän pihatöissä

Piha Talo
Sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään kesäisin pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä. Myös sähkötapaturmia sattuu eniten kesäaikaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa sähkölaitteiden oikeasta käytöstä pihatöissä ja varovaisuudesta, jos liikkuu ilmajohtojen lähellä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Kun käytät sähkölaitteita ulkona, ota virta aina maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta.

– Ulkona pitää käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja. Laitteet kannattaa suojata kosteudelta eikä jättää niitä ulos sateeseen, sanoo Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen.

­– Tarkasta pihalla ja puutarhatöissä käytettävien sähkölaitteiden toimintakunto ja laitteeseen sähköä syöttävän pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto. Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen, Toivonen neuvoo.

Kylmyys ja kosteus voivat vaurioittaa sähkölaitteita. Pakkasessa kovettunut muovieristeinen johto saattaa murtua tai halkeilla taivutettaessa ja näin aiheuttaa laitteen käyttäjälle jopa hengenvaaran.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia kuin sähkökäyttöiset

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä, esimerkiksi venettä tai laituria korjatessasi. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei saa koskaan käyttää vedessä seisten. Vesi ja sähkö voivat olla tappava yhdistelmä. Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia kuin sähkökäyttöiset. Akkujen lataamiseen liittyy kohonnut paloriski, joten valvo akun latautumista ja käytä laitteeseen tarkoitettua ehjää laturia.

Varo ilmajohtoja!

– Kesämökillä ja pihapiirissä kannattaa myös varoa ilmajohtoja, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Esko Iivonen.   

– Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon tai tikkailla seissyt henkilö on horjahtanut ja tarttunut lähellä riippuvaan johtoon, Iivonen jatkaa.

Itse tehdyt kytkennät ja omat viritykset ovat hengenvaarallisia

Omien viritelmien ja kytkentöjen teko sähkölaitteisiin on sekä laitonta että hengenvaarallista. Jatkojohtojen väärät kytkennät ovat aiheuttaneet jopa kuolemantapauksia. Sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain sähköalan ammattilainen, lukuun ottamatta pieniä sähköön liittyviä toimenpiteitä, kuten lampun vaihto. Tukesin verkkosivuilta voi tarkistaa ja etsiä päteviä henkilöitä tekemään sähkö- ja kylmälaitteiden asennuksia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Tarkista aina jännitteettömyys ja työympäristön muu sähköturvallisuus ennen kuin teet mitään sähköön liittyviä toimenpiteitä, Iivonen neuvoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), tukes.fi

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU