Muistilista remontoitavaa asuntoa etsivälle

Talo
Muistilista remontoitavaa asuntoa etsivälle
Osa haaveilee huonokuntoisesta asunnosta, jonka saa laittaa täysin uuteen uskoon täysremontilla. Kartoita asunnon remonttitarve karkeasti ennen tarjouksen tekemistä – osaat siten laskea paremmin myös remonttibudjettiasi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Taloyhtiön tulevat remontit

Varsinkin märkätilojen remontoinnissa kannattaa huomioida tulevat putkiremontit: jos remontti on suunnitteilla muutaman vuoden päähän, voit arvioida, jaksatko käyttää vanhaa kylpyhuonetta ja siirtää remontin toteutettavaksi vasta putkiremontin yhteydessä.

Kannattaa pitää mielessä, että putkiremontin lisäksi taloyhtiö saattaa kaavailla esimerkiksi katto-, julkisivu- tai kellariremontteja, jotka ovat tyyriitä asunnon omistajille. Muista ottaa nämä laskelmiisi mukaan.

Sähköt ja putket – perusta kuntoon

Kannattaa selvittää, milloin putkisto on uusittu: joissain taloissa putkisto on uusittu vuosikymmeniä tai lähemmäs sata vuotta sitten, eikä niiden todellisesta kunnosta ole tietoa kuin vasta tulevaisuudessa toteutettavan putkiremontin yhteydessä. Asunto saattaa myös vaatia täydellistä sähköremonttia nykypäivän tarpeita vastaamaan.

Katse lattiaan

Lattia on suuri elementti kotona ja sen uusiminen tai korjaaminen olennainen osa remonttia. Jos asunnon lattia on pinnoitettu ja haaveilet kauniista lankkulattiasta, kysy lattian alkuperäisestä materiaalista ja kunnosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seinät uusiksi

Saatat suunnitella asunnon pohjan muokkaamista ja huoneiden laajentamista seiniä purkamalla tai puhkomalla ja oviaukkoja laajentamalla. Pyydä pohjapiirustus ja selvitä, mitkä seinistä ovat kantavia ja mitkä ovat purettavissa, niin osaat arvioida pohjan muokkausmahdollisuuksia. Jos haluat saada alkuperäiset pinnat esiin, kuten punatiiliseinän, kannattaa myös kysyä, onko seinien rakennusmateriaalista tietoa.

Vanhassa vara parempi?

Onko esimerkiksi keittiössä säilytettäväksi kelpaavia, toimivia keittiökalusteita? Esimerkiksi hella tai hyllyrakenteet tai kylpyammeet voivat olla täysin käyttökelpoisia, kun niiden ympärille suunnitellaan ajanmukainen kalustus. Alkuperäiset retrokaapistot alkavat olla jo arvokkaita, joten jos haaveilet modernista keittiöstä mieti, haluatko purkaa vanhaa. Sama pätee vanhoihin peilioviin: puupintaiset ovet voidaan halutessa hioa ja maalata uuden veroisiksi.

Selvittämällä vanhojen rakenteiden ja kalusteiden käyttökelpoisuuden, saatat säästyä tietyiltä uudistuksilta ja säilytät samalla asunnossa palan sen menneisyydestä.

Teksti ja kuvat: Rustholli, Jani Valaranta

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Rustholli blogi >