Näin teet marjapensaalle hoitoleikkauksen

Piha

Marjapensaat tarvitsevat säännöllistä hoitoleikkausta, jotta ne jaksavat tuottaa satoa ja pensas pysyy elinvoimaisena.

Monien omakotitalojen pihoilla on isovanhempien aikoinaan istuttamia marjapensaita, joiden hoito on saattanut jäädä viime vuosina vähän heikommalle hoidolle. Usein syynä on nuorempien sukupolvien taitamattomuus tehdä pensaille niiden tarvitsemia leikkauksia. Hoitamattomien pensaiden marjasato alkaa vähitellen pienentyä, ellei niitä leikata säännöllisesti. Erittäin huonoon kuntoon päässeet pensaat kannattaa vaihtaa kokonaan uuteen.

Kaikkea ei kannata leikata kerralla, vaan liian tiheäksi kasvanut marjapensas uudistetaan vaiheittain, useamman vuoden aikana. Ennen leikkausta pensaan juurelta kannattaa kuitenkin poistaa kaikki ylimääräinen ruoho ja kasvusto, jotta oikean leikkauskohdan näkeminen on mahdollista. Sen jälkeen pensaan keskiosasta leikataan pois noin 4-5 paksua oksaa juuresta myöden. Näiden tilalle kasvavat uudet versot, jotka alkavat tuottaa satoa seuraavina vuosina. Kun uudet versot pensaan keskellä tekevät satoa, voidaan seuraavina vuosina karsia reunoille jääneitä vanhoja versoja.

Teksti ja kuvat: Hankkija


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

marjapensaat marjapensaiden kevätleikkaus marjapensaiden leikkaus marjapensas pensaat pensaiden kevätleikkaus pensaiden leikkaus pensas

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.hankkija.fi

Hankkija on täyden palvelun maatalouskauppa

Hankkija on Suomen johtava maatalouskauppaketju, joka koostuu 53 myymälästä ja maatalouden monipuolisimmasta verkkokaupasta. Hankkija-konsernin palveluksessa työskentelee lähes tuhat henkilöä ja 2016 liikevaihto oli 729 MEUR. Hankkija-konserniin kuuluu Hankkija Oy:n lisäksi logistiikkayhtiö Movere Oy, josta Hankkija omistaa 66 %. Lannoitevalmistaja Yara Suomi Oy omistaa Moveresta kolmanneksen. Hankkija-konsernin omistaja on tanskalainen Danish Agro -ryhmä. Agrimarket ja Multasormi muuttivat nimensä perinteitä kunnioittaen Hankkijaksi vuoden 2016 alusta alkaen.

Etelä-Pohjanmaalla osuuskauppa Eepeen alueella Hankkijan jälleenmyyjänä toimii Eepee Agri.

Hankkijan tavoitteena on toimia maatalouden ammattilaisten parhaana kumppanina ja tarjota viljelijälle kaikki maatalouden tuotantopanokset. Hankkijan palveluita tarjoavat myymälöiden lisäksi asiakasvastuumyyjät, konekeskukset ja konemyyjät, myyntikeskus ja Suomen laajin maatalousalan verkkokauppa. Hankkija tarjoaa viljelijälle laajan valikoiman palveluita ja tuotteita: siemenet, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet, ammattipuutarhaviljelytarvikkeet, rehut, traktorit, leikkuupuimurit ja maataloustyökoneet, varaosat, työkalut, tarvikkeet ja polttoaineet. Hankkijan valikoimista löytyvät alan johtavat tuotemerkit. Hankkija-perheen arvostettuja brändejä ovat Suomen Rehu ja Kasvuohjelma-kasvinviljelyn palvelukokonaisuus.

Puutarhaharrastajille, hevostalouden ammattilaisille ja harrastajille, lemmikinomistajille sekä rakentajille ja remontoijille on myös tarjolla laadukas tuotevalikoima kilpailukykyiseen hintaan.

Lue lisää: Hankkija