Näin tehtiin helppo ja nopea viemärin sukitus

Mökki Talo
Viemäriputkien korjaaminen sukittamalla on vakiinnuttanut asemansa putkiremonteissa. Kun asunnon pintarakenteita ei tarvitse hajottaa, säästetään kustannuksia ja aikaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Remonttikohteena kesämökin viemäriputki

Kohde on vuonna 1979 rakennettu pyöröhirsinen kesämökki, johon tulee kaivovesi. Vesi pumpataan kaivosta ja sitä käytetään tiskaamiseen sekä wc:ssä ja suihkussa käymiseen. Tontilla on 5 000 litraa tilava, maan alle sijoitettu lokasäiliö, jonka huomattiin täyttyvän poikkeuksellisen usein.

Viemärikamera selvittää putkiston vauriot

Nettisivustoilta löytyi helposti useita alan toimijoita, jotka pystyvät todentamaan viemärin kunnon kuvaamalla maanalaiset putkistot ja paikantamaan mahdolliset vauriot. Ilmaisen kohdekartoituksen suoritti Taloturva kuvaamalla kohteen viemärikameralla.

Lopputuloksena todettiin maapaineen litistäneen ajan saatossa muovisen viemäriputken muotoa. Varsinainen ongelmakohta eli vuoto löytyi kuvaamalla talon alta. Viemärikameralla työnnettiin viemäriin valaistu kamera, jonka kuvaa seurattiin näytöltä samalla kun kamera eteni viemärin sisällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laite tallensi kuvaa viemärin kunnosta koko matkalta. Tällä kerralla liitoskohdissa todennettiin vuotavia rakoja. Lokakaivo täyttyi todennäköisesti maaperästä aiheutuneesta kosteusvuodosta. Vuoto päätettiin korjata sukitusmenetelmällä, jossa putken sisään asennetaan epoksilla kyllästetty sukka, joka kovettuu vanhan putken sisään uudeksi muoviputkeksi.

Sukitus lisää putkiston käyttöikää

Viemäriputkea ei sukituksessa tarvitse vaihtaa tai kaivaa maasta ylös. Sukitettavan putken pituudella ei ole merkitystä ja pitkätkin viemärivedot liitoskohtineen voidaan remontoida.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sukitusvaihtoehdon valintaan vaikutti huomattavan helppo työmenetelmä, joka ei kuormita luontoa eikä pilaa tonttimaata. Toinen vaihtoehto olisi ollut purkaa talon alta maa-aines pois ja asentaa uusi putki vanhan tilalle. Sukitus on nopea ja nykyaikainen menetelmä, jota käytetään saneerauskohteissa isoista kerrostalokohteista aina pientaloihin saakka. Kaiken lisäksi asentajilla kulkee mukanaan nykyaikainen kalusto pakettiautossa ja kaikki tarvittava on remontin aikana kohteessa mukana.

Sukitus on mahdollista tehdä kaikkiin viemärimaterialeihin, kuten muovi-, valurauta-, betoni- ja jopa rosteriputkiin. Sukitus toteutetaan avaamalla lattioista suihkun, keittiön sekä wc:n viemärit ja suorittamalla operaatio kiinteitä rakenteita purkamatta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin sukitus etenee

Sukituksen ennakkovalmistelussa eri työvaiheet ovat kuvaus, puhdistus ja putken sisäpinnan hiominen.

Korjattava putki putsataan taipuisan letkun päähän kiinnitetyllä pyörivällä nailonharjalla ja lopuksi karhennetaan hiomapaperilla pinnoitteen tartunnan varmistamiseksi. Putkiston liitoskohtiin asennetaan sukasta erityinen T-kappale, joka vahvistaa samalla liitoksien kestävyyttä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sukituksen huopasukka valmistellaan huolellisesti, ennen kuin se asennetaan vanhan putken sisään.

Sukka katkaistaan oikean mittaiseksi, sen toinen pää sidotaan kiinni ja siitä imetään alipaineella ilmat pois. Valkoinen sukka vaihtaa kauttaaltaan väriä, kun sen sisään kaadetaan seuraavaksi nestemäistä epoksihartsia. Tämän jälkeen epoksihartsi puristetaan sukan sisään matonpesupaikoilta tuttujen kahden rullan välissä.

Sukkaan kiinnitetään lopuksi vetoliina, jonka avulla sukan etenemistä hallitaan putken sisällä.

Varsinainen sukan asennus on tehtävä kiireellä, jotta kovete ei ehdi ennen asennusta jäykistämään putkea.

Löysä epoksoitu sukka työnnetään viemäriin ja se työntyy rullautumalla paineilman avulla putken seinämiin. Viemärilinjan pään saavutettuaan, sen päähän asetetaan tulppa ja paineilmalla sukka kiinnittyy viemärin seinämiin.

Sukka on Suomessa valmistettavaa keinokuituhuopaa, joka asennusvaiheessa työnnetään viemäriputkeen ja paineen avulla kyllästetään läpi epoksilla. Sukan karhea ulkopinta kiinnittyy aiemmin karhennettuun putken sisäpintaan levitetyllä epoksihartsilla. Lopputuloksena on kova ja kestävä pinta, jonka kestävyydelle toimittaja lupaa kymmenen vuoden takuun.

Epoksisukka kiinnittyy vanhan viemäriputken sisään kovettumalla ilmanpaineen ja lämmityskaapelin avulla.

Putkeen johdetaan useiden tuntien ajan paineilmaa, joka puristaa sukan vanhan viemärin pintoihin tiiviisti kiinni. Kun sukka on kovettunut, sen umpinainen pää saadaan auki vetoliinasta vetämällä. Kohde kuvataan uudelleen ja varmistetaan, että sukka on kauttaaltaan paikallaan, eikä seinämiin ole jäänyt ilmakuplia. Lopuksi liitoskohdat ja sukan päät hiotaan ja viimeistellään kuntoon ennen viemärikalusteiden paikalleen asentamista.

Työkirja on sukituksen takuutodistus

Asennuksesta täytetään lopuksi työkirja, joka jää kohteen omistajalle dokumentiksi tehdystä työstä. Työkirjaan liitetään mukaan muistitikulle tallennettua videokuvaa, josta näkee viemäriputkiston ennen ja jälkeen remontin. Työkirja toimii takuupaperina ja on samalla arvokas dokumentti tulevien vuosien varalta.