Näin valitset saunaasi sopivan kiukaan

Kylpyhuone
Olisiko aika vaihtaa kiuas uuteen? Mieti ensin, millaiset löylyt kiukaaltasi haluat. Valitse sitten sopiva kiuasmalli. Tässä muutama esimerkki!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

Jos haluat lempeät löylyt, valitse kiuas, jossa on paljon kiviä avoimessa tilassa. Kuumat löylyt irtoavat parhaiten kiukaasta, jonka kivitila on melko suljettu. Pilarimaisissa kiukaissa voit itse säädellä löylynluonnetta: ylhäältä napakammat, kyljistä pehmeämmät löylyt.

Väriä kiukaaseen

Löylyhuone sisustetaan nykytrendien mukaisesti usein joko hyvin valkoiseksi tai hyvin tummaksi. Kiukaassa sitä vastoin saa olla väriä. Punainen ja valkoinen ovat nyt muotivärejä.

Valmistajat pyrkivät antamaan vaihtoehtoja erilaisille kuluttajille. Kiukaiden helppoon huollettavuuteen ja käytettävyyteen sekä turvallisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Teräksen ja verkon rinnalla on muitakin materiaaleja. Kivipintaa ei jätetä enää kokonaan näkyviin, vaan se verhoillaan ainakin osittain. Lauteisiin integroitavat tai omilla jaloillaan seisovat kiukaat ovat suosittuja. Seinäkiinnitys on silti aina toimiva ratkaisu pieneen löylyhuoneeseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kiukaan toimintaa ohjataan joko kiukaan kyljessä olevilla säätimillä tai elektronisella ohjaintaululla, joka voidaan asentaa esimerkiksi pukuhuoneen seinään. Jos aiot upottaa kiukaan lauteisiin, valitse malli, jossa on erillinen ohjaustaulu.

Miten valitsen oikean kiukaan?

Laske saunan tilavuus kuutioina. Lisää yksi kuutio lisää jokaista sellaista neliötä kohti, joka on lasia, tiiliä tai hirttä. Voit käyttää apuna valmistajien sivuilta löytyviä kiuasvalitsimia.

Valmistajat ilmoittavat kiukaidensa kohdalla minimi- ja maksimitilavuudet, minkä kokoisiin saunoihin kiuas on suunniteltu. Älä osta liian pienitehoista kiuasta, sillä se lämmittää saunan hitaasti, ei anna hyviä löylyjä ja kuluu äkkiä loppuun, kun joutuu paahtamaan koko ajan täysillä.

Saunotko usein?

Koko ajan löylyvalmiudessa oleva kiuas on hyvä valinta perheisiin, joissa pidetään pehmeistä löylyistä ja saunotaan vähintään kolme kertaa viikossa. Löylyvalmiin kiukaan käyttökustannukset ovat pienemmät kuin tavallisen kiukaan, jos saunominen on lähes päivittäistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Säästä energiaa

On turha kuumentaa löylyhuonetta 80 asteeseen, jos kiuas antaa hyvät löylyt matalammassakin lämpötilassa.