Nyt kärähti – jatkojohtoon pääsi vettä

Kylpyhuone Talo
Eräänä lauantai-iltana pesukoneen liepeiltä alkoi nousta palaneen käryä ja kuulua sirinää. Kyse ei ollutkaan pesukoneen rikkoutumisesta, vaan jatkojohtoon noruneesta vedestä ja sen aiheuttamasta pistotulpan kärähdyksestä. STEKin asiantuntija kertoo, millaisen vaaran tilanne aiheutti ja miten vastaavanlaisia vaaroja voi omassa kodissa välttää.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Pesukoneen johto ei ole ikinä yltänyt pistorasiaan, vaan siinä on vuosikaudet ollut kolmiosainen jatkojohto. Se on sijannut kodinhoitohuoneen pesualtaan alla, eikä kukaan – en minä tai edes pesukoneen asentajat ja korjaajat – ole huomannut, miten tyhmä ja vaarallinen paikka se on.

Eräänä lauantai-iltana sitten kävi niin, että hanan yhteydessä oleva käsisuihku alkoi vuotamaan ja vettä pääsi tippumaan tuohon jatkojohdon ja pesukoneen pistotulppaan. Koira sen ensin huomasi ja vaati päästä alakertaan: palohajun ja sirinän.

Vaaratilanteesta selvittiin säikähdyksellä, kun sammutettiin pesukone, otettiin nopeasti sähköt pois ja poistettiin vioittunut pistorasia.

Pesukone ei onneksi vaurioitunut, vain pistotulppa. Kodinkoneliikkeen asentaja ei kuitenkaan suostunut liittämään koneeseen pidempää johtoa, koska sanoi sen olevan sähköturvallisuusriski. Sähköasentaja kuitenkin vaihtoi vaurioituneen johdon, eikä nähnyt siinä mitään riskiä: nyt pesukoneeseen ei tarvita jatkojohtoa, vaan yksi kolmen metrin johto ylettyy pistorasiaan asti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tapaus jäi kuitenkin mietityttämään, joten kysyin STEKin asiantuntijalta Tapani Nurmelta lisää.

 

Mitä olisi voinut tapahtua, jos emme olisi huomanneet käryä ajoissa?

Jos vettä pääsee jatkopistorasiaan, vesi aiheuttaa johtimien ja pistorasian koskettimien välisen eristyksen heikkenemisen. Yleensä seurauksena on vika, joka aiheuttaa sähköasennuksen suojalaitteen toiminnan.

Uudemmissa asennuksissa pistorasiat on suojattu vikavirtasuojalla, joka toimii varsin herkästi. Vanhemmissa asennuksissa suojalaitteena on vain sulake tai katkaisija, jotka toimivat vain riittävän suuren vikavirran takia. Tällöin suojalaitteen toiminta on hitaampi ja pahimmassa tapauksessa voi seurauksena olla tulipalo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tämä tapauksen mahdollisia seurauksia on hankala tietää tarkkaan. Jos jatkojohdon lähellä on jotain helposti syttyvää materiaalia, seurauksena voi olla tulipalo. Jos ei tällaista materiaalia ole, vika olisi jossain vaiheessa muuttunut oikosuluksi ja sulake olisi palanut tai katkaisija lauennut. Jos syötössä on vikavirtasuoja, se olisi kytkenyt sähköt pois jo aikaisemmin. 

 

Miksiköhän kodinkoneliikkeen asentaja ei suostunut vaihtamaan johtoa pidempään vedoten sähköturvallisuuteen mutta sähkömies sanoi, ettei siinä ole ongelmaa? Aiheuttaako tämä pitkä johto nyt jonkin riskin?

Kodinkoneliikkeen asentaja ei ole suostunut vaihtamaan pitempää liitosjohtoa luultavasti sen takia, että hänellä ei ole ollut pätevyyttä työn tekemiseen. Mitään suoranaista sähköturvallisuuteen liittyvää syytä asialle ei ole. Tietenkin yhtenäinen liitosjohto on parempi kuin jatkojohdolla jatkettu.

Yleensä pesukone kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa sen johto yltää pistorasiaan ilman jatkojohtoa. Varsinkin päältä täytettävissä pesukoneissa voi olla kuitenkin niin lyhyt liitäntäjohto, että se ei ylety korkealle asennettuun pistorasiaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nykyisin asunnoissa varaudutaan yleensä päällekkäin asennettujen pesukoneen ja kuivausrummun eli niin sanotun pesutornin käyttöön. Sen takia pistorasiat ovat lähes kahden metrin korkeudella. Pesukonetta hankittaessa kannattaakin tarkistaa liitäntäjohdon pituus.

Periaatteessa jatkojohdon käyttö suuritehoisessa laitteessa, kuten pesukoneessa ei ole suositeltavaa. Jos jatkojohtoa joudutaan käyttämään, sen pitäisi olla yksiosainen ja jatkojohdon kuntoa pitäisi tarkkailla.

↑Jatkojohto kärähti, koska siihen norui vettä pesualtaan alla. Lisäksi se oli likainen, eli pölyä oli kertynyt, ja pelkästään sekin olisi voinut aiheuttaa vaaratilanteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuossa oli selvä itse aiheutettu vaaran paikka. Millaisia asioita pitäisi jatkojohtojen kanssa ymmärtää varoa?

– Vastaavanlainen tilanne olisi voinut sattua monelle muullekin.

– Jatkojohdot on periaatteessa tarkoitettu tilapäiseen käyttöön. Käytännössä tilanne on kuitenkin sellainen, että sähkölaitteiden määrä on kasvanut, kiinteän asennuksen pistorasioita ei ole useinkaan riittävästi ja joudutaan käyttämään jatkojohtoja pitkän aikaa. Tällöin kannattaa noudattaa tervettä järkeä ja esimerkiksi seuraavia periaatteita

– Suuritehoiset laitteet, kuten pesukoneet, astianpesukoneet, lämmityslaitteet yms. liitetään suoraan kiinteän asennuksen pistorasiaan. Jos jatkojohdon käyttöä ei voida välttää, käytetään yksiosaista jatkojohtoa.

– Jatkojohtoja käytetään mahdollisimman vähän: mieluummin yksi moniosainen jatkojohto kuin usea johto peräkkäin.

– Jatkojohtojen pitää olla sopivan pituisia. Jos jatkojohtoa käytetään vain pistorasiamäärän lisäämiseen, jatkojohdon pitää olla lyhyt, ettei jää pitkää vahingoittumiselle altista johtokieppiä. Jos tarvitaan sähköä kauempana olevaan laitteeseen, käytetään yhtä riittävän pitkää johtoa eikä useaa johtoa peräkkäin.

– Jatkojohdot sijoitetaan siten, että ne eivät ole alttiina vahingoittumiselle tai houkuta lapsia ja lemmikkieläimiä leikkimään niiden kanssa. Jatkojohdoiksi kannattaa valita laitteita, joissa on yksittäisen naulan tai vastaavan sisään työntämisen estävät turvasulut.

– Ulkona käytetään vain ulkokäyttöön tarkoitettuja, yleensä kumieristeisiä ja läppäkannellisella pistorasialla varustettuja johtoja. Ulkona jatkojohtojen käyttö pitää rajoittaa vain tilapäiseen käyttöön. Ulkokäytön jatkojohdot ovat alttiina erilaisille ympäristön olosuhteilla. Ennen kuin jatkojohdon ottaa käyttöön, kannattaa tarkistaa, että johto on ehjä eikä ole murtunut esim. pakkasen tai auringonpaisteen takia.

– Jatkojohdoilla ei viedä sähköä huoneesta toiseen, koska eri huoneissa voi olla erilaiset suojaustavat, esimerkiksi pistorasioissa on suojakoskettimet tai ei ole. Johto voi myös vahingoittua oven takia.

– Jatkojohtoa ei koskaan saa viedä ulos oven tai ikkuna raosta.

– Jatkojohdon kunnosta pitää huolehtia. Se pitää puhdistaa pölystä ja katsoa, että johto on ehjä.

 

Lue lisää sähköturvallisuudesta STEKin sivuilta. 

 

Jutun pääkuva: pixabay.com