Siirry pääsisältöön

Ohjeita tapetointiin

Talo
Kaipaatko ohjeita tapetointiin? Älä pilaa tapetointiurakkaasi uskottelemalla, että voit piilottaa seinän muhkurat ja kolot tapetilla – tee siis esityöt huolellisesti!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023
 

↑ Kuva: Rebel Walls

Kaunein tulos syntyy, kun teet pohjatyöt kunnolla vähintään päivää ennen tapetointia.

Uudessa talossa tasoita rakennuslevyissä olevat naulan- ja ruuvinreiät. Levyjen saumoissa voit käyttää saumanauhaa. Hio ja pyyhi pölyt pois. Koska tapetin irrottaminen esimerkiksi maalaamattomasta kipsilevystä on lähes mahdotonta, helpotat myöhempiä remontteja käyttämällä pohjamaalia. Kun valitset lähellä tapetin sävyä olevan värin, seinä ei ”paista” läpi saumakohdista.

Vanhan talon seinistä on poistettava ensin vanha tapetti. Kokeile, lähteekö tapetti kuivana irti. Ellei, käytä tapetin irrottamiseen tapetinirrotusainetta tai ohutta tapettiliisteriä. Yhden kerroksen irrottamiseen riittää 10–15 minuutin vaikutusaika. Jos seinässä on useita kerroksia, levitä liisteriä runsaasti ja päälle ohut muovi tehostamaan vaikutusta. Tunnin kuluttua kerrosten pitäisi irrota.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Palstautuvasta tapetista irtoaa pintakerros, ja seinään jää ohut paperi. Voit tapetoida sen päälle, jos paperi on hyvin kiinni seinässä. Tarkista asia kostuttamalla paperin pinta vedellä– jos pinta kuplii, paperi pitää poistaa irrotusaineella tai liisterillä.

Maalatut seinät pestään, huuhdellaan ja kuivataan. Loiskauta hiukan vettä seinään. Jos vesi valuu hitaasti seinää pitkin, pinta on sopiva tapetointiin, mutta jos vesi helmeilee, hio pinta, poista pöly ja kokeile imukykyä uudelleen.

Vanhaa lasikuitutapettia tuskin saat irti. Pese ja huuhtele seinä, tasoita, hio ja esiliisteröi. Voit laittaa lasikuitutapetin päälle myös tarkoitukseen suunnitellun tasoitetapetin.

Voit aloittaa tapetoinnin, kun seinä on kuiva, puhdas, tasainen, sileä ja kiinteä. Käytä pohjustusainetta, jos käteesi tarttuu seinästä muruja tai valkoista pölyä. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tapetointiohjeet

Tarkista, että kaikissa tapettirullissa on sama valmistus- ja painosnumero. Katkaise virta ja irrota sähkökatkaisijoiden ja pistorasioiden kotelot. Irrota mielellään myös lattia- ja kattolistat. Takaisin asentaminen helpottuu, jos numeroit listat.

Mittaa seinäkorkeus ja leikkaa vuodat. Ota huomioon kuviokohdistus. Jätä vuotien ylä- ja alareunoihin ainakin 2–3 sentin säätövara. Merkitse vuodan nurjalle puolelle nuoli osoittamaan, kumpi reuna tulee ylöspäin. Yksiväriset kuviottomat polyesteriselluloosatapetit voit asettaa kumminpäin tahansa.

Tapetointityökalut

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

 

 

Aseta vuodat tapettipöydälle limittäin. Pidä liisteröitävä vuota aina lähimpänä itseäsi niin, että vuodan reuna on kiinni pöydän reunassa. Levitä liisteriä tasaisesti koko vuodalle keskeltä reunoille päin. Älä säästele liisteriä, sillä liisterittömät kohdat näkyvät kuplina seinillä. Taita vuotaa 3/4 yläreunasta ja loput alareunasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paperitaustaisten tapettien vettymisaika riippuu paperin vahvuudesta. Vettymisaika on vähintään 10 minuuttia, mutta noudata valmistajan antamia ohjeita. Jos vettymisaika on pitkä, laita vuodat muovipussiin, niin reunat eivät kuivu. Jos liisteriä joutuu tapetin etupuolelle, poista se mahdollisimman pian puhtaalla, märällä sienellä. Käytä vettä, älä hankaa.

Aloita tapetointi ikkunasta poispäin. Merkitse ensimmäisen vuodan paikka seinään luotilangan ja lyijykynän avulla. Merkitse vuodan paikka aina, kun siirryt uudelle seinälle. Taita vuodan yläosa auki ja kiinnitä se niin, että muutama sentti menee kattolistan yli. Varmista, että vuota tulee luotisuoraan. Päästä vuodan alaosa alas ja kiinnitä se käyttämällä tapettiharjaa, – telaa tai -lastaa. Tasoita keskeltä reunoille päin. Kiinnitä seuraava vuota puskusaumaan eli reunat vastakkain, ellei rullan etiketissä ole mainintaa parin millimetrin limisaumasta.

Kulmat: Mittaa, kuinka pitkä matka edellisestä vuodasta on kulmaan. Leikkaa uusi vuota niin leveäksi, että se ulottuu 2–3 cm ulkokulman yli. Seuraava vuota (edellisen vuodan pois leikattu osa) painetaan kulman ylittävän osan päälle niin, että vuota jää kulmasta pari milliä vajaaksi. Tee sisäkulmassa samoin. Merkitse kulman jälkeen seuraavaan seinään luotisuora linja halkaistun vuodan mukaan ja kiinnitä vuota linjan – ei siis nurkan – mukaan.

Reunanauhat ja boordit: Käytä boordiliimaa. Boordia on helpompi käsitellä, kun laskostat sen haitariksi. Jos joudut jatkamaan boordia keskellä seinää, saat varovasti repimällä huomaamattomamman liitoskohdan kuin saksilla.

Viimeistely: Leikkaa tapetin ylä- ja alareunat siististi terävällä leikkurilla. Käytä apuna pitkää viivainta.

Pistorasiat ja katkaisimet: Tapetoi katkaisijan tai pistorasian reiän yli. Leikkaa ylimääräinen osa pois, kun tapetti on vielä kosteaa. Pane katkaisijat ja pistorasiat takaisin paikoilleen.

TapettiPaljonko tapettia tarvitaan?

Mittaa huoneen ympärysmitta ja jaa se tapettivuodan leveydellä (usein 53 cm). Luku kertoo tarvittavien tapettivuotien määrän. Yhdestä tapettirullasta saat yleensä 3 tai 4 vuotaa riippuen rullan pituudesta, huonekorkeudesta ja tapetin kuvion vaatimasta kohdistusvarasta.

Jos huoneessa on ennestään tapetit, voit laskea vuotien määrän myös seinistä, mutta tarkista, että uuden ja vanhan tapettivuodan leveys on sama.

Jos huoneen ympärysmitta on esimerkiksi 12 metriä, huonekorkeus 2,50 metriä, tapettivuodan leveys 53 cm ja rullan pituus 10,05 metriä, tarvitset yksiväristä tai raidallista tapettia 6 rullaa (23:4). Osta 8 rullaa, jos tapetissa on kohdistusta vaativa kuvio (23:3). Osta tapettia mieluummin yksi rulla liikaa kuin liian vähän, sillä tapetoitaessa voi sattua vahinkoja. Ylimääräisestä rullasta on iloa myös silloin, jos joudut joskus myöhemmin paikkailemaan tapettia.

Non-woven-tapetit suoraan seinälle

Polyesterikuidulla vahvistetusta selluloosasta tehtyjen tapettien ei tarvitse vettyä, sillä niin sanotut non-woven-tapetit voidaan painaa kiinni suoraan seinälle levitettyyn erikoistapettiliisteriin, jonka joukossa on 10 prosenttia dispersioliimaa. Jos perinteinen tapa tuntuu tutummalta, voit levittää liisterin myös vuodalle, mutta nosta tapetti seinälle heti. Poista ilmakuplat erityisen hyvin, sillä tapetti ei kiristy kuivuessaan.

Apua, vuota meni vinoon!

Paperipohjainen tapetti rikkoutuu helposti, joten sitä ei kannata yrittää kääntää suoraan. Irrota tapetti ja aloita alusta. Polyesteriselluloosatapettia voit tarvittaessa asetella uuteen asentoon seinälläkin.