Omakotitalon jätevesijärjestelmä pohjavesialueella

Talo
Viisihenkinen perhe rakensi uuden kotinsa haja-asutusalueelle, jossa ei ole kunnallistekniikkaa, joten jätevesijärjestelmän hankinnasta piti huolehtia itse.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Harmaiden jätevesien käsittelyyn tarkoitettu maasuodattamo rakentuu nopeasti, kun asialla on osaava urakoitsija.

Lisävaatimuksia tuli siitä, että uudiskohde sijaitsee pohjavesialueella.

– Ihan ensimmäisenä kannattaa olla yhteydessä kunnan rakennusviranomaisiin ja tarkistaa, millainen järjestelmä alueelle kelpaa. Vasta sitten on järkevää olla yhteydessä myyjään, kun tietää, millaisia vaatimuksia jätevesijärjestelmällä on, kertoo talon isäntä Juha Jokinen.

Hän päätyi hankkimaan Jitan jätevesijärjestelmän, koska piti kotimaisuutta ja luotettavuutta tärkeinä kriteereinä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Sijoituspaikan valinta ja kunnollinen ankkurointi ovat umpisäiliöiden asentamisessa erityisen tärkeitä työvaiheita, kuten myös kaivannon salaojitus.

Mustat ja harmaat jätevedet omia reittejään

Uudiskohteeseen tehtiin kaksoisviemäröinti, jossa mustat ja harmaat vedet kulkevat eri reittejä. Pohjavesialueella oli ehtona, että vessavedet eli mustat jätevedet menevät umpikaivoon, sillä fosfori- ja typpikuorma ei saa päätyä maaperään ja sitä kautta esimerkiksi vesistöihin.

Umpisäiliöt ovat 5 200-litraisia ja niitä on kaksi, jotta viisihenkiselle perheelle riittää kaksi tyhjennyskertaa vuodessa. Tyhjentämistä lukuun ottamatta umpisäiliöistä ei tarvitse huolehtia. Mukana tulee langaton hälytinjärjestelmä, jossa valo syttyy säiliön täyttymispisteen lähestyessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Harmaat eli keittiöstä ja pesutiloista tulevat jätevedet käsitellään maasuodatusjärjestelmässä. Ne kulkevat 1,5 kuutiometrin sakosäiliön kautta maasuodatuskenttään ja lopulta kentän perässä olevan kokoojakaivon kautta puhdistuneena takaisin luontoon.

Sakosäiliö imetään tyhjäksi samalla kerralla kuin umpisäiliöt, mutta muuta huoltoa maasuodatusjärjestelmäkään ei vaadi. Siinä ei esimerkiksi ole sähköllä toimivia laitteita tai muuta tekniikkaa, joka voisi rikkoutua.

Maasuodatuskentän pituus on noin 13 metriä. Se tulee sijoittaa sellaiseen paikkaan tontilla, ettei sen päällä kulje raskasta liikennettä. Kentän päällä voi kuitenkin olla esimerkiksi nurmikko tai muu vastaava viheralue.

Ammattitaitoa suunnitteluun ja asennukseen

Jitan jätevesijärjestelmä on toiminut Jokisilla moitteetta, ja sen käyttö on ollut helppoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Tämä on ihan varmasti luotettava ja pitkäikäinen ratkaisu meille, Jokinen kiittää.

Hän osallistui itse jätevesijärjestelmän asentamiseen, mutta korostaa, että ammattitaitoinen maanrakennusurakoitsija ehdottomasti tarvitaan. Vaikka käyttäminen on huoletonta, asentaessa pitää tietää, mitä tekee.

– On tärkeää, että maanrakennusyrittäjä on asentanut vastaavia järjestelmiä ennenkin, koska tämä on melko iso kokonaisuus, Jokinen korostaa.

Lisäksi tarvitaan hyvä jätevesisuunnittelija. Uudiskohteissa suunnitelmat tehdään aina ja niiden toteutumista valvotaan rakentamisen eri vaiheissa, mutta myös saneerauskohteisiin tarvitaan suunnittelija ja kunnalta toimenpidelupa sekä tietoa järjestelmän vaatimuksista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: Juha Jokinen