Onko kaasugrilli valmis grillikauden alkuun? Näillä vinkeillä tarkistat!

Keittiö Piha
Onko kaasugrilli valmis grillikauden alkuun? Näillä vinkeillä tarkistat!
Viimein keväiseksi lämmenneet ilmat ovat saaneet grillikauden käyntiin. Kaasugrilli on perinteisesti ollut Suomen suosituin grilli ja näinä viikkoina monet ottavat grillinsä käyttöön talvisäilytyksen jälkeen. Grillien kuluneet kaasuletkut ja huono puhdistus voivat johtaa pahimmassa tapauksessa jopa tulipaloon. Rasvapalojen välttämiseksi talvisäilössä ollut kaasugrilli kannattaa tarkistaa ja puhdistaa huolella ennen käyttöönottoa. Lue vinkit kaasugrillin käyttöönottoon ja turvalliseen grillaukseen!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Kaasuletkun kunto kannattaa tarkistaa kunnolla ennen sen käyttöönottoa ja grillikauden aloittamista. Lisäksi grilli on hyvä puhdistaa samalla pölystä ja liasta.

Näinä viikkoina grillikauden alkaessa monet ottavat kaasugrillit käyttöön talven jäljiltä. Nestekaasun käyttö grillauksessa on helppoa ja turvallista, mutta talvisäilössä ollut kaasugrilli on syytä tarkistaa ja puhdistaa huolella ennen käyttöönottoa.

– Kaasugrillin kunto kannattaa tarkistaa kunnolla ennen sen käyttöönottoa ja grillikauden aloittamista. Lisäksi grilli on hyvä puhdistaa samalla pölystä ja liasta, muistuttaa Gigantin myyntipäällikkö Pasi Puputti.

Kaasuletku on grillin heikoin lenkki

Pitkä ja kylmä talviaika heikentää varastoitujen grillien kuntoa. Kaasugrillin omistajien kannattaakin ennen grillikauden alkua tarkastaa erityisesti kaasuletkun kunto, koska se saattaa murtua helposti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kaasuletkun voi tarkistaa murtumien ja vaurioiden varalta yksinkertaisesti taivuttelemalla sitä. Jos kaasugrilli on lojunut varastossa vuosia käyttämättömänä, letkun päiväysleimasta löydät sen tuotantovuoden, joka voi antaa viitteitä letkun kunnosta. Kaasuletku kuluu vuosien saatossa, Puputti neuvoo.

Osa ei suojaa grilliä kesän aikana, vaan jättää sen säiden armoille suojatta. Kaasuletku kannattaakin tarkistaa mahdollisten vuotojen varalta myös aika ajoin grillikauden aikana.

– Kaasuletkun käyttöikä lyhenee huomattavasti, jos se on esimerkiksi suorassa auringonvalossa koko kesän.

Kaasuletkun mahdolliset vuotokohdat saa tarkistettua saippuaveden avulla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Vuotojen huomaamiseen voi käyttää apuna saippuavettä, jolloin vuotokohtaan syntyy kuplia. Jos olet epävarma, onko halkeama vakava vai ei, hanki uusi letku. Se on halpa investointi turvallisuuteen, kehottaa Puputti.

Puhdista grilli huolellisesti ennen käyttöönottoa

Kaasuletkun kuntotarkastuksen lisäksi grilli kannattaa puhdistaa pölystä ja rasvan jäämistä ennen käyttöönottoa. Monet grillaukseen liittyvät tulipalot johtuvat siitä, ettei grilliä ole puhdistettu kunnolla.

– Grillit kannattaa puhdistaa lämmitettyinä ja säännöllisin väliajoin, koska silloin lika irtoaa helpommin. Grilli on hyvä puhdistaa sekä sisältä että ulkoa, ja apuna voi käyttää puhdistusaineita ja grilliharjaa.

Jos kaasugrilli ei kuitenkaan grillikauden alussa enää lämpene tasaisesti tai näyttää siltä, että se palaa puhki tai ei pysy kasassa, kannattaa hankkia uusi grilli. Gigantti ottaa maksutta vastaan vanhat grillit ja kierrättää ne.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin grillaat turvallisesti kaasugrillillä:

  • Tarkista kaasuletkun kunto.Tarkista letkun päivämäärä. Letkujen päiväysleima ilmaisee niiden tuotantovuoden ja se antaa viitteitä letkun kunnosta. Kaasuletku kuluu vuosien saatossa, joten tee kaasuletkulle taivutustesti, joka paljastaa mahdolliset murtumat ja kulumat. Mikäli epäilet letkun vuotavan, voit tarkistaa vuotokohdat myös saippuavesikikan avulla. Mikäli havaitset letkussa halkeamia, vaihda se heti uuteen.
  • Puhdista grilli. Grilli kannattaa puhdistaa lämmitettynä, koska silloin lika irtoaa helpommin. Puhdistuksessa on hyvä käyttää apuna grilliharjaa ja grillin puhdistukseen tarkoitettuja puhdistusaineita. Grillin ulkopuoli kannattaa putsata kuivalla liinalla. Kaasugrillin polttimet on hyvä puhdistaa, kun grilli on viileä. Paras tapa pitää epäpuhtaudet poissa grillistä on puhdistaa se joka kerta ruoanlaiton jälkeen. Suojaa grilli ja kaasuletku suojapeitteellä, kun et käytä niitä.
  • Sijoita grilli turvalliseen paikkaan. Varmista, että grillin ympärillä ei ole helposti syttyviä materiaaleja. Kaasugrillin ympärillä on hyvä olla reilusti tyhjää tilaa paloturvallisuuden varmistamiseksi. Mikäli mahdollista, älä säilytä grilliä, kaasuletkua ja kaasupulloa suorassa auringonvalossa.
  • Huolehdi kaasupullon ja -letkun turvallisesta säilytyksestä. Kun grilli ei ole käytössä, sulje kaasupullon venttiili ja irrota kaasupullo grillistä. Pidä grillatessa kaasupullo grillin läheisyydessä, mutta älä esimerkiksi grillin alla. Kierrä kaasuletku varovasti kerälle säilytyksen ajaksi.
  • Pidä kaasugrillin kansi auki kun sytytät grillin. Sytyttäessäsi grilliä älä kumarru grillauspinnan yläpuolelle. Muistathan lisäksi pitää sammutusvälineet helposti saatavilla grillin läheisyydessä mahdollisen palon varalta. 

Lähde: Mynewsdesk