Onko kotisi energiasyöppö? 4 vinkkiä kulutuksen vähentämiseen

Talo
Kodin sähkönkulutus kohoaa helposti kohtuuttoman suureksi talviaikaan. Kun tunnistat kotisi todelliset sähkösyöpöt, voit säästää merkittävästi niin luontoa kuin rahaakin. Oikeilla kulutustottumuksilla on mahdollista pienentää kokonaiskulutustaan jopa 30%. Lue vinkit energian säästötoimiin ja löydä kotisi energiasyöpöt!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.5.2024

Kiinnitä huomiota lämmitykseen ja huonekalujen sijoitteluun

Iso osa kodin energiankulutuksesta menee lämmitykseen. Lämmityskuluja on suhteellisen helppo pienentää omilla asumistottumuksilla. Jo yhden lämpöasteen laskeminen säästää energiaa noin 5 %. Kodin suosituslämpötila on yleisesti 21 C. Pitkäksi aikaa kotoa lähdettäessä voi hyvin laskea huoneiden lämpötiloja tarpeen mukaisiksi.

Suihkun jälkeisen tilan kuivattaminen lattialämmityksellä tulee kalliiksi. Pesuhuoneen kuivaaminen lattialastalla säästää energiaa ja lämmityskustannuksia. Tarkastuta myös lämmitysjärjestelmäsi säännöllisesti ammattilaisella esimerkiksi lämmityskauden alussa. Perussäädöllä on mahdollista säästää jopa 10-15 % lämmityskuluissa.

Tiivistä ovet ja ikkunat, mutta huolehdi samalla korvausilman saannista. Tarkasta myös lämpöpattereiden ympärillä olevien huonekalujen ja verhojen sijoittelu, etteivät ne ole pattereiden edessä ja sotke lämmitysjärjestelmää. Jääkaappi ja muut kylmälaitteet on syytä sijoitella niin, että niiden ympärille jää tilaa ilmankierrolle. Ahdas paikka voi jopa kaksinkertaistaa energiankulutuksen.

Säätele vedenkulutustasi

Vedenkulutus vie paljon energiaa, mutta pienillä arjen teoilla voi myös helposti säästää kustannuksissa jopa 40 %. Vaihda suihkuun suuttimet, jotka laskevat vettä enintään noin 12 litraa minuutissa. Saat myös isoja säästöjä aikaan vuodessa, kun lyhennät suihkussa vietettyä oloaikaa esimerkiksi 10-15 minuuttiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunokaa yhdessä. Vedenkulutuksen säästämisen lisäksi energiaa säästyy saunanlämmityksessä useita satoja euroja vuodessa. Jätä saunan ovi auki löylyjen jälkeen, niin saat hyödynnettyä lämmön suihkun lattian kuivaamiseen.

Huolla ilmanvaihtojärjestelmä

Ilmanvaihtojärjestelmä voi olla yksi kodin suurimpia energiasyöppöjä. Esimerkiksi vahingossa päälle jäänyt liesituuletin voi tyhjentää kodin lämminilmamäärän jo tunnissa.

Ilmavaihtojärjestelmän huoltamisella, säätämisellä ja varsinkin koneen uusimisella voidaan saada jopa 15-25% ostoenergiansäästöä. Huoltotoimenpiteet kannattaa siis muistaa pitkin vuotta. Tämän lisäksi nuohousta suositellaan suoritettavan vähintään 10 vuoden välein.

Älä pidä valoja turhaan päällä

Kaamosaikaan tekee mieli pitää valoja päällä joka huoneessa. Yritä silti muistaa sammuttaa aina valot, jos kyseisessä huoneessa ei oleskella. Harkitse myös liiketunnistimien tai hämäräkytkimien asennusta valoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suosi led-, pienloiste- ja halogeenilamppuja. Energiansäästövalaisimet kestävät noin 5-25 kertaa vanhoja hehkulamppuja pidempään sekä kuluttavat jopa 30-80% vähemmän sähköä verrattuna hehkulamppuihin.

Suosi kodinkoneita, joiden energialuokka on A+++. Kodin sähkönkulutuksesta jopa 3-10% kuluu elektroniikan valmiustiloihin.

Teksti ja kuvat: Sustera

Sustera

Susteran tehtävänä on auttaa kiinteistönomistajia pitämään rakennukset kunnossa. Tämä edistää kiinteistön käyttäjien sekä asukkaiden ja omistajien hyvinvointia. Myös ympäristö kiittää, kun edistämme aktiivisesti kestäviä valintoja ja arvoja. Vähennämme palveluillamme kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja kannustamme asiakkaitamme parempiin valintoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU