Opas pientaloasukkaille – Näin huolehdit katosta, kotisi kruunusta!

Talo
Katto altistuu säänrasituksille ja vaatii säännöllistä huoltoa. Kannattaa myös muistaa, että paraskin katto tulee joskus tiensä päähän. Oikea-aikaisella korjauksella voi välttää vesivahingot ja kosteusvauriot ja varmistaa kodin arvon säilymisen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Katto kunnossa, koti kunnossa

Koti on useimmille paitsi rakkain myös arvokkain omaisuus. Katto puolestaan on kodin suoja. Sen kunto vaikuttaa koko talon kuntoon, ja siksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta.

Katto altistuu säänrasituksille ja vaatii säännöllistä huoltoa. Kannattaa myös muistaa, että paraskin katto tulee joskus tiensä päähän. Oikea-aikaisella korjauksella voi välttää vesivahingot ja kosteusvauriot ja varmistaa kodin arvon säilymisen.

Jos mahdollista, korjauksiin on hyvä varautua taloudellisesti jo etukäteen. Osa remonttiyrityksistä tarjoaa asiakkailleen rahoitusmahdollisuutta.

Kiinteistönomistajan vastuut

Lait ja rakennusmääräykset asettavat kiinteistönomistajalle omat vaatimuksensa. Niillä varmistetaan rakennusten terveellisyys, turvallisuus, käyttökelpoisuus ja esteettisyys.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

On helppo ymmärtää, että huonokuntoinen katto tai rännit ovat riski koko talon kunnolle. Mutta aina ei tulla ajatelleeksi kattoturvatuotteita:

 • Esimerkiksi tikkaiden ja kattokulkuteiden on lain mukaan oltava nuohousta varten kunnossa.
 • Katolta putoava lumi ja jää on iso turvallisuusriski talvisin joka puolella Suomea.

Siksi katolla tarvitaan lumiesteet vähintäänkin sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdilla. Muista suojata myös lasten leikkialueet sekä autojen ja muiden ajopelien parkkipaikat.

Pitämällä asiat kunnossa kiinteistönomistaja noudattaa lakia ja varmistaa itselleen rauhalliset yöunet.

Esimerkkejä lain edellytyksistä:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 166 §

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Järjestyslaki 5 §

Rakennuksen tai rakennelman omistajan tai haltijan taikka hänen edustajansa on huolehdittava siitä, ettei rakennuksesta, rakennelmasta tai muusta vastaavasta paikasta putoava lumi tai jää taikka muu esine tai aine aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Pelastuslaki 13 §

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyjen osalta sekä huoneiston haltijan hallinnassaan olevien tilojen osalta huolehdittava, että tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet pidetään sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti.

Lisätietoa rakennusmääräyksistä: vesivek.fi

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Vinkki 1: Lumiesteet kannattaa laittaa koko lappeen matkalle turvaamaan pihalla liikkuvia ihmisiä. Jäätynyt putoava lumi saattaa repiä pätkinä tehdyt lumiesteet matkaansa.

Katon huoltotoimenpiteet

Jokainen katto vaatii säännöllistä kunnon seurantaa ja huoltoa. Katolla liikkuessasi käytä turvavarusteita ja ole varovainen, koska tiilet saattavat murtua ja pelti lommoutua. Käänny tarvittaessa ammattilaisen puoleen.

 • Puhdista katto lehdistä ja muista roskista säännöllisesti.
 • Jos joudut poistamaan lumia, varo vahingoittamasta kattoa.

On tärkeää jättää 10–15 cm suojakerros lunta katolle. Jos lumet kolataan katteen pintaa myöden, pinnoite herkästi vaurioituu ja mahdollistaa korroosion alkamisen.

 • Tarkasta katemateriaalin kunto keväisin ja syksyisin. Sen tulisi olla kauttaaltaan ehjä.
 • Tarkista myös piippujen, ilmanvaihtoputkien, antennien ja sähköliitosten läpiviennit silmämääräisesti.
 • Jos pääset katsomaan vesikaton alapuolelle yläpohjan kuntoa, tarkista, ettei vuotojälkiä esiinny.

Mikäli vuotoja löytyy, korjaustoimenpiteisiin on syytä ryhtyä välittömästi.

 • Varmista myös kattorakenteiden tuulettuvuus: huono tuulettuvuus aiheuttaa usein kosteusvaurioita.

Mikäli olet epävarma kattosi kunnosta, pyydä arvio ammattilaiselta.

↑ Kateruuvien pitäisi rakennusmääräysten mukaan kestää korroosiota yhtä hyvin kuin itse teräskatteen. KINGI® kateruuvi on ainoa, joka täyttää vaatimukset ja on yhtä pitkäikäinen kuin kattokin.

↑ SSAB:n MattaNova-pinnoitettu teräs on pinnaltaan erittäin kova ja naarmunkestävä. Sillä on 50 vuoden puhkiruostumattomuustakuu.

 

Vinkki 2: Nykyaikaisissa pientaloissa turvakertoimet ovat niin suuret, että normaaleina tai runsaslumisinakaan talvina lumen poisto ei ole sortumisen pelossa välttämätöntä. Poikkeuksellisen runsas lumimäärä kannattaa kuitenkin poistaa kattoturvatuotteiden rikkoontumisen estämiseksi.

Kattotuotteiden kunnossapito

Ovatko talosi sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet ehjät ja ajan tasalla? Niillä on tärkeä rooli talon kunnon ja turvallisuuden takaajina.

 • Puhdista rännit säännöllisesti lehdistä ja muista roskista.

Kerääntynet roskat  padottavat vettä ja saattavat aiheuttaa jopa rännin puhkiruostumisen.

 • Tarkista myös, ettei katolta pudonneet lumet ja jäät ole vaurioittaneet ränniä. Saumat ovat saattaneet aueta ja kaadot muuttuneet.
 • Huolehdi, että seinätikkaat, lapetikkaat, lumiesteet ja muut kattoturvatuotteet ovat ehjät.
 • Tarkista myös säännöllisesti niiden kiinnikkeet ja varmista, ettei vesi pääse valumaan kiinnityskohdista rakenteisiin.

Uusi kiinnikkeet tarvittaessa.

Toimenpiteet kannattaa aina merkitä huoltokirjaan: hyvin pidetty huoltokirja voi olla kiinteistökaupan yhteydessä tuhansien eurojen arvoinen.

Mikäli olet epävarma sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteiden kunnosta, käänny ammattilaisen puoleen.

Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittävimmäksi syyksi kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. metrin vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia.

Sadevesijärjestelmän tehtävä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.

Miten järjestetään turvallinen kulkeminen katolle, turvallinen katolla kulkeminen sekä hätäpoistuminen nykyaikaisilla turvatuotteilla?

Lue lisää www.vesivek.fi

 

 

Vinkki 3: Paras turva tulipaloa varten on palohälytin. Mutta oletko miettinyt, miten yläkerrasta poistutaan tulipalon sattuessa? Pyydä asiantuntija suunnittelemaan poistumistiet kuntoon!

Kun remontin aika koittaa…

Kattoremontilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Käyttämällä luotettavia ja kokeneita ammattilaisia varmistat, että kaikki sujuu kuten pitääkin. Naapureilta ja tutuilta kannattaa kysyä kokemuksia ja suosituksia alueenne toimijoista.

Kattoremontin perusteita

 • Katon ikä yli 30 vuotta
 • Halkeamia katossa
 • Ummehtunut haju
 • Katto vuotaa
 • Aluskate puuttuu
 • Puuttelliset sadevesijärjestelmät tai kattoturvatuotteet

Kattoremontin eteneminen

 1. Katon kuntokartoitus: Kattoasiantuntija tutkii katteet, rakenteet ja tuuletukset ja kirjaa ylös ongelmakohdat.
 2. Korjaussuunnitelma ja tarjous: Kuntokartoituksen pohjalta tehdään korjaussuunnitelma ja annetaan toteutukselle kiinteä urakkahinta.
 3. Kattoremontin toteutus: Tarjouksen hyväksymisen jälkeen sovitaan remontin ajankohta. Kattoremontti on mahdollista toteuttaa hyvinkin nopeasti, jopa 2 päivässä.
 4. Laskutus: Kun remontti on valmis, lasku maksetaan kerralla tai osissa. Osa toimijoista kuten Hämeen Laaturemontti ja Vesivek tarjoavat rahoitusmahdollisuutta. Muista, että asennustyön osalta voit hyödyntää kotitalousvähennystä.

 

Vinkki 4: Vaadi aina ammattitaitoinen katon kunnon arviointi, ennen kuin hyväksyt tarjouksen. Vain paikan päällä myyjä pystyy toteamaan katon todellisen kunnon ja tarvittavat toimenpiteet.

Miten valita sopiva remonttiyritys?

Kotisi on arvokas ja ansaitsee siksi parasta. Kattoremonttia harkitessa on hyvä selvittää yrityksen tiedot ja referenssit; mm. kuinka kauan yritys on toiminut, minkä kokoluokan yritys on ja voitko saada kotitalousvähennystä. Huom! Yritysten tietoja voi tarkastella maksuttomassa http://www.zeckit.com-palvelussa. 

Selvitä tarjousta pyytäessäsi

 • Mitä hintaan sisältyy ja onko kyseessä avaimet käteen -paketti?

Montako tuntia ylimääräistä työtä hintaan sisältyy, jos pientä kosteusvauriota löytyy?

 • Tuotteiden ja koko toimitusketjun kotimaisuusaste.

Käyttämällä kotimaisia tuotteita ja työmiehiä tuet samalla maamme työllisyyttä ja taloutta.

 • Milloin työ tehdään ja missä ajassa?

Nopeus minimoi kosteusvaurioriskit.

 • Takuiden pituus ja sisältö.
 • Maksuaikataulu; esimerkiksi maksetaanko vasta kun työ on hyväksytty.

Muista myös

 • Varmistaa, että urakoitsijalla on asbestipurkulupa, jos purettava katto on vanha asbestia sisältävä varttikatto.
 • Tarkistaa yrityksen verovelkatodistus (jos velvoitteita on hoitamatta, verottajalla on oikeus evätä kotitalousvähennys).
 • Varmistaa, että yrityksellä on vastuuvakuutus.
 • Tehdä aina tarkka kirjallinen sopimus!

 

Vinkki 5: Varmista käyttääkö remonttiyritys alihankkijoita. Yksi vastuutaho merkitseee yleensä sujuvampaa ja tehokkaampaa remonttia. Se luo turvallisuutta ja mielenrauhaa kaikissa tilanteissa, myös mahdollisissa reklamaatiotilanteissa.

Asiantuntijat apunasi

Tämän oppaan tarjoavat sinulle Suomen Omakotiliitto, Hämeen Laaturemontti ja Vesivek. Omakotiliitto on pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Se tarjoaa jäsenilleen tietoa sekä erilaisia palveluita ja etuja.

Hämeen Laaturemontti ja Vesivek ovat kotimaisia, korjausrakentamisen johtavia toimijoita Suomessa. Laaturemontilla on yli 20 vuoden kokemus kattoremonteista ja erinomainen asiakastyytyväisyys: peräti 96 %. Vuonna 1981 perustettu Vesivek on puolestaan asentanut sadevesijärjestelmiä ja kattoturvatuotteita satoihintuhansiin kohteisiin ympäri maan. Molemmat käyttävät omia, Suomessa valmistettuja tuotteita ja asentavat paikallisten yksiköiden voimin.

  

Omakotiliiton jäsenetuna saat Kourukaapo-ränniputsarin kaupanpäälle. Jos et ole vielä jäsen, niin voit liittyä helposti osoitteessa www.omakotiliitto.fi ja saat laajat edut käyttöösi!

 

 

 

Vinkki 6: Ulkopuolisilla kiinnikkeillä varustetut kourut on helppo puhdistaa maasta käsin.