MAINOS

Ovisanasto – tunne termit ennen kuin ostat oven

Talo

Pintamateriaalina hdf-levy, lämmöneristeenä eps-eriste. Suomessa myytävillä ulko-ovilla on oltava CE-merkintä... Varmista ovislangin osaamisesi!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ovi – Suomi – Ovi -sanakirja

CE-MERKINTÄ = valmistajan ilmoitus, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan Unionin vaatimukset. Kaikilla Suomessa myytävillä ulko-ovilla on oltava CE-merkintä.

EPS = polystyreenimuovista valmistettu eriste, jonka kestävyys ja lämmöneristävyys on erittäin hyvä. Käytetään laajasti rakennusteollisuudessa ja rakentamisessa.

HDF-LEVY = ohut ja kova puukuitulevy, jonka pinta on erittäin tiivis, sileä ja kova. Levyä käytetään yleisesti ovien pintamateriaalina.

HELAT = oven heloiksi luetaan lukkorunko, saranat ja saranoihin kuuluvat ruuvit.

HUULLETTU OVI = oven reuna on l-kirjaimen muotoinen. Huullos peittää oven ja karmin välisen raon.

KENNO-OVI = kevyt sisäovi, jonka runkona on puukehä ja hdf-levyä.

KÄTISYYS = oven aukeamissuunta. Ilmoittaa ovatko oven saranat oikealla vai vasemmalla puolella ovea. LAAKAOVI = sileäpintainen ovi.

MASSIIVIOVI = ovi, joka on kokonaisuudessaan samaa materiaalia. Massiiviovet ovat yleensä puuta tai mdf-levyä.

MDF-LEVY = puolikova havupuukuidusta valmistettu kuitulevy, joka valmistetaan kuivausmenetelmällä kuumapurista – malla.

MODUULIMITOITUS = Suomessa oven koko ilmoitetaan koko oviaukon kokona. Esimerkiksi koko 9×21 tarkoittaa sitä, että ovi karmeineen sopii 900 mm leveään ja 2 100 mm korkeaan aukkoon.

MURTOSUOJARAUTA = oven reunaan, lukon viereen asennettava metallilevy, joka suojaa oven ja karmin väliin jääneen raon ja estää lukkoteljen tiirikoinnin.

PAINIKE = oven kahva.

PALOLUOKITUS = tietyissä kohteissa oven pitää estää tulen ja kuumuuden leviäminen tilasta toiseen. Paloluokituksella ilmaistaan se aika, jona oven pintalämpötila ei nouse sallitun arvon yli ja ovi pystyy estämään tulen leviämisen. Paloluokitus ilmaistaan minuutteina (15, 30 tai 60 min.).

PEILIOVI = perinteisesti peliovessa on puukehät, joiden keskelle on sijoitettu erillisestä puulevystä tehty peiliosa. Nykyään peilioviksi kutsutaan myös yhdestä levystä valmistettuja ovia, joihin peilikuvio on toteutettu puristamalla. U-ARVO = lämmönläpäisykerroin.

ÄÄNILUOKITUS = ovien ääneneristävyys ilmoitetaan ääniluokkana sen mukaan, kuinka paljon ääntä ovi eristää. Ääniluokat ovat 25, 30 ja 35 dB.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ovitermit ovityypit sisäovi ulko-ovi