Ovisanasto – tunne termit ennen kuin ostat oven

Talo
Pintamateriaalina hdf-levy, lämmöneristeenä eps-eriste. Suomessa myytävillä ulko-ovilla on oltava CE-merkintä... Varmista ovislangin osaamisesi!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Ovi – Suomi – Ovi -sanakirja

CE-MERKINTÄ = valmistajan ilmoitus, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan Unionin vaatimukset. Kaikilla Suomessa myytävillä ulko-ovilla on oltava CE-merkintä.

EPS = polystyreenimuovista valmistettu eriste, jonka kestävyys ja lämmöneristävyys on erittäin hyvä. Käytetään laajasti rakennusteollisuudessa ja rakentamisessa.

HDF-LEVY = ohut ja kova puukuitulevy, jonka pinta on erittäin tiivis, sileä ja kova. Levyä käytetään yleisesti ovien pintamateriaalina.

HELAT = oven heloiksi luetaan lukkorunko, saranat ja saranoihin kuuluvat ruuvit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

HUULLETTU OVI = oven reuna on l-kirjaimen muotoinen. Huullos peittää oven ja karmin välisen raon.

KENNO-OVI = kevyt sisäovi, jonka runkona on puukehä ja hdf-levyä.

KÄTISYYS = oven aukeamissuunta. Ilmoittaa ovatko oven saranat oikealla vai vasemmalla puolella ovea. LAAKAOVI = sileäpintainen ovi.

MASSIIVIOVI = ovi, joka on kokonaisuudessaan samaa materiaalia. Massiiviovet ovat yleensä puuta tai mdf-levyä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

MDF-LEVY = puolikova havupuukuidusta valmistettu kuitulevy, joka valmistetaan kuivausmenetelmällä kuumapurista – malla.

MODUULIMITOITUS = Suomessa oven koko ilmoitetaan koko oviaukon kokona. Esimerkiksi koko 9×21 tarkoittaa sitä, että ovi karmeineen sopii 900 mm leveään ja 2 100 mm korkeaan aukkoon.

MURTOSUOJARAUTA = oven reunaan, lukon viereen asennettava metallilevy, joka suojaa oven ja karmin väliin jääneen raon ja estää lukkoteljen tiirikoinnin.

PAINIKE = oven kahva.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

PALOLUOKITUS = tietyissä kohteissa oven pitää estää tulen ja kuumuuden leviäminen tilasta toiseen. Paloluokituksella ilmaistaan se aika, jona oven pintalämpötila ei nouse sallitun arvon yli ja ovi pystyy estämään tulen leviämisen. Paloluokitus ilmaistaan minuutteina (15, 30 tai 60 min.).

PEILIOVI = perinteisesti peliovessa on puukehät, joiden keskelle on sijoitettu erillisestä puulevystä tehty peiliosa. Nykyään peilioviksi kutsutaan myös yhdestä levystä valmistettuja ovia, joihin peilikuvio on toteutettu puristamalla. U-ARVO = lämmönläpäisykerroin.

ÄÄNILUOKITUS = ovien ääneneristävyys ilmoitetaan ääniluokkana sen mukaan, kuinka paljon ääntä ovi eristää. Ääniluokat ovat 25, 30 ja 35 dB.

MAINOS
MAINOS LOPPUU