Paistettu turska ja kukkakaalit & béarnaisekastike
Paistettu turska tekee ateriasta yhtä aikaa keveyttä ja ruokaisaa. Paahdetut kukkakaalit sopivat miedon kalan rinnalle täydellisesti. Béarnaisekastike sitoo turskan ja kukkakaalin täydelliseksi kokonaisuudeksi.
Paistettu turska on erityisen herkullinen kalaruoka myös ilman leivitystä – moni yhdistää turskan fish & chips -annokseen, mutta paistettuna siitä saa tyylikkään täysipainoisen ja keveän aterian.
Turska on vähärasvainen kala, joka maistuu sellaisenaan miedolta. Sen voi siis maustaa aivan mieleisekseen. Ainakin suolasta, pippurista ja sitruunasta saa turskalle sopivan mausteseoksen.
Lihaisa ja lohkeava turska sopii monenlaisiin ruokiin pääraaka-aineeksi.
Lempeän makuinen turska ei nujerra muita makuja alleen, joten paahdetut kukkakaalit ovat sille täydellinen pari ja béarnaisekastike tuo ateriaan sopivaa kermaisuutta ja hapokkuutta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Paistettu turska
turskafileitä noin 150–200 grammaa syöjää kohden
voita paistamiseen
suola
sitruunapippuri
kuivattu korianteri
Turskan sopivan kypsyyden, joka on 56–58 astetta, voi tarkistaa paistomittarista.
Paistettu turska – näin valmistat
Mausta raaka turska suolalla, sitruunapippurilla ja kuivatulla korianterilla.
Paista runsaassa voissa kypsäksi muutama minuutti per puoli kalan koon mukaan.
Paista runsaassa voissa aluksi kuumalla pannulla noin 2 minuuttia.
Laske sitten lämpötilaa ja paista vielä noin 2 min.
Paahdetut kukkakaalit sopivat paahdetun turskan lisukkeeksi.
Paahdetut kukkakaalit
1 tuore kukkakaali (n. 250 g)
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Paahdetut kukkakaalit – näin valmistat
Poista lehdet kukkakaalista.
Paloittele kukkakaalin kukinnot pieniksi ja laita kulhoon.
Sekoita kukinnot öljyssä ja ripottele päälle hieman suolaa.
Levitä kukkakaalit pellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia.
Béarnaisekastike maistuu paistetun turskan ja paahdetun kukkakaalin kanssa.
Béarnaisekastike
Mausteliemi
2 salottisipulia
1 rkl tuoretta rakuunaa
1 rkl tuoretta kirveliä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl valkoviinietikkaa
5 kokonaista valkopippuria
Näin valmistat mausteliemen: Kuori ja hienonna salottisipulit. Hienonna tuoretta rakuunaa ja tuoretta kirveliä – molempia tarvitaan yksi ruokalusikallinen. Laita sipulit, yrtit ja kuiva valkoviini, valkoviinietikkaa ja viisi kokonaista valkopippuria kattilaan. Keitä hiljalleen, kunnes nestettä on jäljellä noin yksi desilitra. Jäähdytä liemi ja siivilöi.
Béarnaisekastike
1 dl maustelientä
5 kananmunan keltuaista
250 g sulatettua voita
1 rkl sitruunamehua
1 rkl rakuunanlehtiä hienonnettuna
ripaus suolaa
Näin valmistat béarnaisekastikkeen
Valmista vesihaude kastiketta varten: Kuumenna vettä kattilassa ja valitse sen päälle sopiva metallikulho, jonka pohja ei osu kiehuvaan veteen.
Sekoita mausteliemi ja viisi kananmunan keltuaista kulhossa.
Nosta kulho vesihauteen päälle.
Sekoita kastiketta koko ajan huolellisesti, kunnes kastike saostuu. Siirrä kulho pois vesihauteesta.
Lisää joukkoon 250 grammaa sulatettua kädenlämpöistä voita ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
Mausta béarnaisekastike sitruunamehulla, hienonnettuilla rakuunanlehdillä ja suolalla.
Raikas ja pirteä luomucava sointuu mukavasti terriinin kanssa. Se on erittäin kuiva, hapokas Suomalaiseen makuun sopivan viini tarjoillaan Suomessa suunnitellussa pakkauksessa.