Paistetut ahvenet on helppo valmistaa paistinpannulla tai Muurikka-pannulla.
Sandefjordsmør on perinteinen, paksu ja herkullinen voi-kermakastike, joka tarjoillaan tyypillisesti kalaruokien, kuten lohen ja ahventen kanssa. Kastikkeen voi koristella esimerkiksi tuoreella tillillä ja pippurilla.
Kastike valmistettiin ensimmäisen kerran Norjan Sandefjordissa, Oslon lähellä sijaitsevassa rannikkokaupungissa, vuonna 1959.
MAINOSAhvenia kalastaessa kannattaa huomioida kalojen käyttäytyminen vuodenaikojen vaihdellessa.
Ahvenet oleilevat suojaisissa, kasvillisuuden varjostamissa paikoissa läpi vuoden, vain syvyys vaihtelee veden lämpötilan mukaan. Ahvenet ovatkin tarkkoja syvyydestä, mutta sen lisäksi ne vaihtavat paikkaa myös tuulen mukaan.
Ahven nousee kudulle kevään lopulla vesien lämmetessä. Ennen sitä varsinkin isommat ahvenet oleilevat syvällä vedessä.
Hyvä kalastuskausi alkaa kesäkuussa kudun jälkeen. Pienempiä yksilöitä nousee matalikosta kuin matalikosta. Isommat ahvenet viihtyvät vähän syvemmällä.
MAINOSSyksyllä ahvenet siirtyvät yhä syvemmälle vesistöissä ja parveutuvat yhä enemmän.
Talvella ahvenia löytyy ympäri vesistöä rantojen tuntumasta, mutta parhaiden paikkojen löytäminen vaatii kalastajalta kokemusta. Vedenalaiset kohoumat pohjassa sekä saarten ja niemien kyljet ovat hyviä mahdollisia ottipaikkoja.
Lisätietoa ahvenen kalastuksesta (koukussa.fi)
MAINOS
Resepti: toimitus, kuva: Maru Lemmetty