Pidennä kattosi elinikää – katso Pientalotohtorin vinkit!

Talo
PP0115_Pientalotohtori_kuva-4
Lue Pientalotohtorin vinkit eri kattomateriaalien hoitoon ja pidennä kattosi elinkaarta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Pidennä kattosi elinikää – katso Pientalotohtorin vinkit!

Lue Pientalotohtorin vinkit eri kattomateriaalien hoitoon ja pidennä kattosi elinkaarta.

 

Peltikatot

Maalatuissa peltikatoissa katteen ikää voidaan jatkaa säännöllisillä huoltomaalauksilla, jotka olisi hyvä tehdä noin 15 vuoden välein, auringonpuolilappeille tarvittaessa useamminkin. Jotta huoltomaalaus onnistuu, tulee vanha maalipinta puhdistaa huolellisesti. Mahdolliset ruostumaan päässeet kohdat tulee myös ruostesuojata ennen maalaamista. Noudata tarkoin maalivalmistajan työohjeita.

Profiilipeltikatteissa on yleensä muovipinnoite. Käytännössä tällainen katto on suhteellisen huoltovapaa. Tarkkaile kuitenkin muovipinnoitteen kuntoa. Tyypillisesti pinnoite pyrkii ensimmäisenä irtomaan räystäiltä ja sisäjiireistä, joissa peltiä on asennusvaiheessa leikattu. Paikkaa irtoamaan pyrkivä pinnoite ajoissa.

Tiilikatot

Tiilikatoissa lumisten talvien jälkeen joudutaan tyypillisesti vaihtamaan muutamia tiiliä. Tämän vuoksi on hyvä jo rakentamisvaiheessa jättää varatiiliä reilusti. Mikäli tiiliä rikkoontuu normaalia enemmän esimerkiksi sisäjiirien ja lumiesteiden kohdalta, voi syynä olla asennusvirhe alkuperäisessä asennuksessa. Tällöin on syytä tarkastuttaa asia kattoasiantuntijalla. Mikäli rikkoontuneita tiiliä ei vaihdeta, on katon vedenpitävyys aluskatteen varassa ja riski veden pääsemisestä yläpohjarakenteisiin ja jopa sisätiloihin lisääntyy merkittävästi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tiilikatteen pinta kannattaa myös pitää puhtaana.
 Ilman epäpuhtaudet ja roskat antavat hyvän kasvualustan sammalkasvustolle, joka alkaa aikaa myöten rapauttaa tiilen pintaa ja lyhentää katteen teknistä käyttöikää.

Kuitusementtikatteisiin pätee lähes samat huolto-ohjeet kuin tiilikatteisiin. Talven jäljiltä levyjä voi olla haljennut, ja ne on syytä vaihtaa. Erityisesti vuosina 1989–1990 valmistetuissa ensimmäisissä asbestittomissa katteissa on halkeilua ja pinnoitteen irtoamista normaalia enemmän.

Bitumikatot

Bitumikermikatteissa on syytä tarkkailla läpivientien ja kattokaivojen tiiveyttä säännöllisesti. Mikäli pudotat lumia bitumikermikatteen päältä, varo rikkomasta katetta lapiolla. Petkelettä tai rautakankea ei saa käyttää missään nimessä mahdollisten jääpaanteiden poistamiseen. Sama ohje koskee kaikkia katemateriaaleja.

Jos kattokaivot pyrkivät tasakatolla talvisin jäätymään, kannattaa harkita sulanapitolämmityskaapeloinnin asentamista. Myös bitumikermikatteiden pinta on suositeltavaa pitää puhtaana, jotta kate ei sammaloidu. Bitumikermikatteita on helppo korjata paikallisesti hitsaamalla uutta kermiä vanhan päälle. Työ kannattaa teettää ammattitaitoisella bitumieristäjällä. Työhön vaaditaan tulityölupa ja -kortti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Olipa katemateriaali mikä tahansa, on sekä vesikatto että yläpohjatila syytä tarkistaa keväällä ja syksyllä. Kiinnitä erityistä huomiota läpivienteihin ja mahdollisiin jiireihin sekä muihin katon epäjatkuvuuskohtiin. Muista työturvallisuus aina vesikatolla liikuttaessa.

Teksti ja kuvat: Matti Kaijomaa

Lue myös:

Pientalotohtori – Katon tarkastus – Huonokuntoinen katto tuhoaa talon >

MAINOS
MAINOS LOPPUU