Pientaloasujan asialla: Harkinnassa aurinkovoimala – asiantuntija neuvoo

Talo
Aurinkoenergian hyödyntäminen ja oma aurinkovoimala kiinnostaa nyt monia. Kysyimme vinkkejä aurinkovoimalan hankintaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Aurinkovoimalaan kuuluu kaikki tarvittava, eli aurinkopaneelit, invertteri, kiskot, kiinnikkeet, kaapelit, sulakkeet ja kytkimet. Siihen sisältyvät myös verkkoakkusopimus, asennus ja käyttöönotto opastuksineen.

Kuinka paljon paneeleita tarvitsen?

Paneelimäärä on itse asiassa hieman huono mittari oikean kokoisen voimalan mitoittamiseen. Voi olla, että pyytäessäsi tarjouksia eri toimittajilta saat esimerkiksi kolme tarjousta 20 paneelin voimalasta, joissa kaikissa on erilaiset paneelit ja erilaiset invertterit ja näin ollen voimaloiden tehossa eroa yli kilowatti. Siksi voimalan koosta puhuttaessa kannattaa käyttää mittarina suoraan tehoa, joka suhteutetaan yleensä kiinteistön sähkönkulutukseen. Toki monesti voimalan koko määrittyy katon pinta-alan perusteella.

Onko aurinkovoimala pakko asentaa katolle?

Voimala on viisainta asentaa katolle, koska tällöin se saadaan yleensä nostettua pahimpien varjostavien tekijöiden yläpuolelle. Alempana piha saattaa näyttää varjoisalta, mutta katolle noustessa huomataan, että pihavaahteran varjo yltääkin vain räystään reunaan.

Onko asentaminen ammattilaisen hommia vai osaako tee itse -ihminen?

Kyllä asentaminen on ammattilaisen hommia. Aurinkovoimala kytketään valtakunnan verkkoon, mikä on luvat vaativa toimenpide. Toisekseen kannattaa olla varma, että käytössä on omalle kattotyypille sopivat kiinnikkeet ja muut komponentit. Ammattilaisen tekemänä työlle ja tuotteelle saa kattavan takuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mihin kaikkeen voin käyttää aurinkosähköä?

Aurinkosähköä voi käyttää kaikkeen, mihin sähköä ylipäänsä käytetään. Kun aurinkovoimala on otettu käyttöön, se syöttää sähköä talon sähkökeskuksen kaikille vaihteille. Tällöin kaikki talon sähkökeskukseen kytketyt sähkölaitteet käyttävät hyödykseen aurinkosähköä.

Onko omaa voimalaa helppo käyttää ja kuinka usein se pitää huoltaa?

Aurinkovoimala on todella helppokäyttöinen. Siinä ei liioin ole yhtään liikkuvaa osaa, joten se ei vaadi ylläpitoa.

Suositeltava toimenpide on paneelien puhdistus vuosittain, vaikka pahimmat liat lähtevätkin vesisateella ja talvella lumi puhdistaa paneelien pintaa. Aurinkovoimala tuottaa sähköä vuosikymmenienkin päästä.

Tuleeko järjestelmän hankkiminen kalliiksi?

Voi tullakin, jos hankkii voimalan toimijalta, jolla ei ole vakuutukset kunnossa. Väärin asennettu ja halvoilla komponenteilla toteutettu aurinkovoimala voi aiheuttaa esimerkiksi vesivahingon tai tulipalon. Kannattaa varmistua toimittajan luotettavauudesta ja siitä, että yrityksellä on vastuuvakuutus mahdollisten virheiden varalta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Testi: Susanna Cygnel, kuva: Freebo