Katkaravuista ja lohesta koottu herkullinen voileipäkakku on klassikko, joka maistuu monelle. Juhlapöydän suolainen kakku on myös helppo valmistaa.
23.5.2023
6:lle
Pohja
2 pkt tummaa, pehmeää leipää (esim. saaristolaisleipä, vuokaleipä)
Kostutus
1 dl vettä 1⁄2 sitruunan mehu
Kylmäsavulohitäyte
MAINOS
MAINOS LOPPUU
200 g kylmäsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
tilliä
mustapippuria, suolaa
Katkaraputäyte
1 ps katkarapuja
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
1⁄2 sitruunan mehu
tilliä
mustapippuria, suolaa
Koristelu
nippu tilliä
2 sitruunaa katkaravun pyrstöjä
150 g graavilohta
50 g kirjolohen mätiä
Ota katkaravut sulamaan siivilään. Hienonna kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi ja hienonna tilli.
Valmista kylmäsavulohitäyte: notkista tuorejuusto kulhossa lusikalla, lisää smetana ja kylmäsavulohikuutiot. Mausta tillillä, suolalla ja pippurilla. Valmista katkaraputäyte samalla tavalla.
Aseta pyöreä irtopohjavuoan reunus tarjoiluastialle. Leikkaa leivistä reunat pois ja kostuta leivät joko sudilla tai dippaamalla sitruunaveteen. Asettele ensimmäinen kerros leipiä tarjoiluastialle. Lusikoi pohjalle katkaraputäyte. Asettele seuraava kerros kostutettuja leipiä täytteen päälle. Lusikoi päälle savulohitäyte. Asettele seuraava kerros kostutettuja leipiä täytteen päälle. Peitä kelmulla, anna vuoan olla paikoillaan ja anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.
Poista irtopohjavuoan reunus ja koristele kakku graavilohisiivuilla, katkaravunpyrstöillä, sitruunan siivuilla ja tillillä.