Pientalon herkkusuut – mansikkakakku

Keittiö

Kakku tekee juhlan! Leivo juhlapöytään perinteinen mansikkakakku. Se saa raikkautta limestä ja onnistuu myös gluteenittomana!

Kesän paras mansikkakakku onnistuu myös gluteenittomana, kun vaihdat jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen (esim. Semper). Silloin kakkua kannattaa kosteuttaa hieman vähemmän. Lasitekniikalla syntyy paras sokerikakkupohja: mittaa kolmeen samankokoiseen lasiin yhtä paljon kananmunia, sokeria ja jauhoja. Sokeri-kananmunaseosta pitää vaahdottaa kunnolla, vähintään 10 minuuttia, jotta kakusta tulee kuohkea. Tällöin ei tarvita paljoa (jos ollenkaan) leivinjauhetta. 

6:lle

Sokerikakkupohja

  • 3 kananmunaa
  • sokeria
  • ½ tl vaniljasokeria
  • vehnä- ja perunajauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta

Kostutus

  • 1 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria

Täyte

  • 200 g mansikoita
  • ½ limen kuori + mehu
  • (loraus sitruunalikööriä)
  • ripaus sokeria
  • 2 dl vispikermaa
  • 50 g tuorejuustoa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ nippua tuoretta minttua

Kuorrutus ja koristelu

  • 3 dl vispikermaa
  • 30 g tuorejuustoa
  • 1 rkl tomusokeria
  • mansikoita
  • tuoretta minttua

 

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele vuoka (Ø 15 cm, kork. 10 cm). Riko huoneenlämpöiset munat lasiin. Mittaa samankokoiseen lasiin sokeria saman verran kuin munia, sekoita joukkoon vaniljasokeri ja kaada sokerit kulhoon. Mittaa tyhjään lasiin yhtä paljon jauhoja kuin munia (suhde: vehnäjauhoja ¾ ja perunajauhoja ¼) ja sekoita joukkoon leivinjauhe. Vatkaa monitoimikoneella tai sähkövatkaimella kananmunia ja sokeria n. 10 min. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon vähitellen, sekoita varovasti nuolijalla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 30–40 min. Tarkista kypsyys puutikulla: kun taikina ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Anna olla hetki vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään.

  2. Viipaloi täytteen mansikat kulhoon. Raasta limenkuori mansikoiden päälle, purista joukkoon limemehu ja lisää likööri. Lisää mintunlehdet ja ripaus sokeria, pyöräytä kevyesti ja jätä maustumaan. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon lopuksi tuorejuusto ja tomu- ja vaniljasokeri. Kostuta kakkupohja, levitä päälle puolet kermaseoksesta ja mansikoista. Nosta päälle toinen kakkukerros ja toista. Nosta ylin kerros kakun päälle, peitä kelmulla ja anna kakun maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.

  3. Vaahdota kerma kuorrutusta varten ja sekoita joukkoon lopuksi tuorejuusto ja tomusokeri. Levitä kakun päälle ohut kerros kermaseosta ja viipaloituja mansikoita. Laita loput kermaseoksesta pursotinpussiin ja pursota reunoille koristeita.

Koristeena olevat macarons-leivokset voit ostaa valmiina tai tehdä ne itse Ruokamielellä-blogin ohjeella: Mansikka-valkosuklaamacaronsit >

RESEPTI: TOIMITUS, KUVA: MARU LEMMETTY


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

juhlakakku kakku mansikkakakku Pientalon herkkusuut täytekakku

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: