Pientalon tyypilliset kosteusvauriot ja 5 vinkkiä niiden ennaltaehkäisyyn

Talo
Pientaloissa kappalemääräisesti eniten vuotovahinkoja aiheuttavat kylmän käyttöveden putkisto, viemäriputkisto ja astianpesukone.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Vuotovahinkojen yleisin syy on mekaaninen rikkoutuminen, korroosion aiheuttamat vuodot tulevat seuraavana. Finanssialan Keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöt maksoivat vuonna 2014 korvauksia yli 37 000 äkillisestä vuotovahingosta. Korvausten yhteissumma on noin 153 miljoonaa euroa. [1]

– Kosteusvaurioita voi syntyä myös puutteellisen ilmanvaihdon tai hulevesien aiheuttamana. Vastuullinen omistaja seuraa salaojien, sadevesikaivojen sekä putkiston kuntoa ja ilmanvaihdon riittävyyttä sekä toimii ennaltaehkäisevästi. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä, jotka omakotitaloasujan on hyvä muistaa, tähdentää palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponorilta.

5 vinkkiä omakotitalon kosteusvaurioiden ehkäisyyn

  1. Tarkista ja puhdista salaojien tarkistuskaivot ja rännikaivot vähintään 1 krt /v, huolla tarvittaessa.
  2. Puhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudestaan keväällä.
  3. Käytä vain luotettuja ammattilaisia lvi-alan asennus- ja korjaustöissä.
  4. Seuraa vesi- ja viemäriputkiston kuntoa ja veden kulutusta säännöllisesti vähintään 1 krt/kk. Yllättävä vuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa.
  5. Tarkkaile koneiden ja laitteiden kuntoa. Esimerkiksi astianpesukoneiden poistoletkuista johtuvat vuodot ovat yleistyneet. Koneen alle asetettava muovikaukalo ei välttämättä riitä, jos vuoto tapahtuu kaukalon ohi. Kytkennät kannattaa tehdä kaapin sivuseinästä ja koko koneen alataso kosteuseristää esimerkiksi yhtenäisellä muovimatolla ja/tai kaukalolla, jossa kaadot ovat oikeaoppisesti. Tällöin pienimmätkin vuodot tulevat ajoissa esille.

Tarkista salaojien kunto ja ohjaa hulevedet pois perustuksista

Salaojien puuttuminen tai niiden puutteellinen toiminta sekä hulevesien ohjautuminen väärin aiheuttavat suuria riskejä talonomistajille. Salaojien tarkoituksena on johtaa maaperässä liikkuvat vedet rakennuksen ympäriltä pois kastelemasta perustuksia. Jos salaojat puuttuvat, ne kannattaa ehdottomasti asentaa. Samanaikaisesti on syytä asentaa kattovedet poisvievä sadevesiputkisto sekä lisätä perustusten vesi- ja lämmöneristystä. Kattovesiä ei saa johtaa salaojiin.

Käyttövesiputkien remontti voi olla myös helppoa ja nopeaa

Omakotitalon yleisin vuotovahinko tapahtuu kylmissä käyttövesiputkissa. Esimerkiksi Uponor-komposiittijärjestelmä on kokonaisuus, joka sopii pinta-asennuksiin, joko perinteisenä valkoisena tai uutena kromipintaisena.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Käyttövesiputkien remontteja tehdään nyt usein pinta-asennuksina, sillä silloin saneeraus ei häiritse asumista juuri ollenkaan. Remontti on nopeampi ja tehokkaampi toteuttaa ja se on myös edullisempi vaihtoehto kuin viedä putket rakenteiden sisään. Esimerkiksi komposiittiputkella tehty käyttövesiremontti kestää yleensä 3-5 päivää ja talossa voi asua normaalisti koko remontin ajan, kertoo Uponorin tuotepäällikkö Pekka Jalonen.

kromikomposiittiputki

Uponor-komposiittijärjestelmä on kokonaisuus, joka sopii pinta-asennuksiin, joko perinteisenä valkoisena tai uutena kromipintaisena.

Vältä kosteusvauriot – ennaltaehkäisy tärkein toimenpide

Vuoto- ja vesivahinkoja voidaan ennaltaehkäistä rakennusten suunnitelmallisella kunnossapidolla ja laitteiden huolellisella käytöllä.

– Kosteusvauriot ja sitä kautta mahdolliset homevauriot ovat mutkikkaita selvittää ja korjata. Siksi pääpaino pitää olla ennaltaehkäisevässä korjaamisessa, Uponorin pientalojen kuivatuksen tuotepäällikkö Jyrki Löppönen painottaa.

Aikojen kuluessa on tehty rakennusteknisesti hyvin erilaisia taloja ja eri aikoina on ollut erilaisia määräyksiä. Kun korjataan vanhaa, on tärkeä kartoittaa eri aikakausien rakennustavat ja niihin liittyvät riskit. Kuluttajan näkökulmasta järkevintä on ottaa kokonaisjärjestelmätoimitus jokaiseen saneerattavaan kohteeseen. Tällöin kaikki osat ovat yhteensopivia, asennuksen tekevät ammattilaiset sekä laatu ja vastuullisuus korostuvat. Sama asia koskee talon ulko- ja sisäpuolisia vesi-, ilmanvaihto- ja viemäriverkostoja sekä salaoja- ja sadevesiviemäröintejä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nykypäivänä asenteiden ja tiedottamisen lisäksi jokaisen tahon rakentajista rakennuksen käyttäjiin tulee tunnistaa oma vastuunsa terveellisen ja turvallisen rakennuksen luomiseksi. Kosteusvaurioiden ennaltaehkäisyssä eri osapuolien välinen kommunikaatio ja oikea-aikainen tiedonkulku ovat olennaisia asioita.

[1] Finanssialan Keskusliitto, vuotovahinkoselvitys 2012-2013. Vuoden 2014 luvut varmistettu 5.10.2015.