Pientalotohtori vastaa – Halkeama kivijalassa

Talo
Pientalotohtori vastaa - Halkeama kivijalassa
Lukijaa askarruttaa talon kivijalan pinnoitevauriot. Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta suomela.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.3.2016

Lecaharkoista tehdyssä ja pinnoitetussa kivijalassa saumat erottuvat jossain kohtaa muuten yhtenäisestä pinnasta. Mistä tällaiset pinnoitevauriot talon sokkelissa johtuvat? Vauriota esiintyy ainoastaan talon eteläpuoleisella (auringonpuoleisella) seinustalla. Omakotitalo on valmistunut 1999, ja virheet ovat ilmaantuneet muutaman viime vuoden kuluessa.

Tulisiko asiasta huolestua ja vaatiiko minkälaisia korjaustoimia?

Ystävällisesti Mikko

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pientalotohtori vastaa

Hei Mikko!

Kuvasta päätellen nuo näyttävät tyypillisiltä harkkomuurauksen kuivumiskutistumisen aiheuttamilta halkeamilta, jotka nyt ovat sitten tulleet esille. Kosteus ilmeisesti pääsee halkeamiin tuosta vierellä olevasta mullasta/nurmikosta. Kokeile vaihtaa multa sepeliksi noin 30 cm:n leveydeltä sokkelin vierestä, vie sepelikaista routasuojastyroxiin saakka, jotta multakerrokseen ei jää ns. vesipesää. Salaojat kannattaa talossa luonnollisesti myös tarkastaa/huuhdella, jos sitä ei ole pitkään aikaan tehty.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa suomela.fi/pientalotohtori >