Pientalotohtori vastaa – Halkeamat ulkoseinässä

Talo
Kysy Pientalotohtorilta_MATTI
Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Pientalotohtori vastaa – Halkeamat ulkoseinässä

Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Tervehdys,

Uudehkossa, alle 10 vuotta vanhassa, harkkotalossa on jokunen halkeama ulkoseinässä. Rakentaja katsastanut, eikä osannut ottaa kantaa. Sisäseinähalkeamat kai ovat tavallisia? Mutta entäpä ulkona – milloin näistä pitäisi huolestua ja ryhtyä toimenpiteisiin? Ja mitä ne toimenpiteet ovat?

Kati

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Pientalotohtori vastaa

Hei Kati!

Pieniä hiushalkeamia (alle 1 mm:n levyisiä) voi harkkotaloihin tulla, yleensä aukkojen pieliin. Ne johtuvat usein kuivumiskutistumisesta ja lämpöliikkeistä. Haitta on lähinnä esteettinen. Riskinä on lähinnä se, että kosteutta pääsee halkeamasta rappuspinnoitteeseen ja aikaa myöten pinnoite voi alkaa ko. kohdasta irtoamaan. Tästä syystä pienetkin halkeamat on syytä tiivistää, jotta jatkossa vältytään suuremmalta harmilta. Jos halkeamaleveys alkaa olla yli 2 mm ja halkeamat ovat 45° kulmassa, on syy suositeltavaa selvittää asiantuntijan avustuksella, koska kysymyksessä voi olla jonkin asteinen rakenteiden liikkuminen tai painuminen, esim. alustäyttöjä ei ole tiivistetty rakentamisvaiheessa riittävästi.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >