Pientalotohtori vastaa – Käyttämättömät hormit

Talo
Pientalotohtori vastaa – Käyttämättömät hormit
Käyttämättömät hormit askarruttavat lukijaa. Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta suomela.fi/kysy-pientalotohtorilta. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.10.2016

Talossamme (rak. 2000) on 4 kpl hormeja samassa piipussa. Vain takan savuhormi on käytössä. 3 käyttämätöntä hormia on yläpäästään auki. Talo on ajateltu tehtävän painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivaksi, mutta talossa on koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla (Ilto 300).

Sain selville käyttämättömien hormien tarkoituksen: saunansavu, saunan tuuletus ja suihkun tuuletus. Kaikkien muiden hormien paitsi saunan tuuletuksen alapäät on tukittu. Saunassa on alaslaskettu katto, ja alaslaskuun on jätetty hormin pää auki, jotta kosteus tuulettuisi alaslaskun välistä.

Takkaa lämmittäessä savua tulee katolta piipun päästä saunan tuuletushormia alas ja savu haisee sisällä. Saunan tuuletushormia ei pääse tukkimaan kuin ulkoa piipun päästä. Millä se kannattaisi tukkia, ettei tule kondenssiongelmia?

Saunassa on sähkökiuas, ja talossa on vain yksi takka. Takalle ei ole johdettu korvausilmaa, ja se varmaan korostaa savuongelmaa. Onko saunan alaslasketun katon välissä olevaa tuuletushormia turha pitää ulos auki? Vai onko järkevä antaa saunan alaslasketun katon tuulettua kuten tähän asti? Saunassa on koneellinen poisto- ja tulokanava.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pitäisikö nuo 2 muutakin hormia tukkia alapään lisäksi myös ulkoa, etteivät talvella jäähdytä?

Tero

Pientalotohtori vastaa

Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että saunan katossa olevan hormin voisi tukkia alhaalta päin. Hormin alapäähän kannattaa kiinnittää uretaanivaahdolla uretaanilevyä lämmöneristeeksi, mikä vähentää kondenssiriskiä ja lämmön pääsyä hormiin. Homma vaatii saunan paneelikaton käyttämisen auki. Koska saunassa on tulo- ja poistoilmanvaihto, niin alaslaskurakenteen uskoisin toimivan ilman tuuletustakin, jos ilmanvaihto on säädetty oikein, saunan alumiinipaperit on asennettu huolellisesti ja saumat on teipattu. Kannattaa selvittää, saisiko alaslaskutilaan tuuletuksen järjestettyä viereisten huonetilojen puolelta.

Molemmista päistä hormeja ei kannata tukkia. Oikea pää tukkimiseen on alapää. Kaikista hormeista tulee tällöin ehdottomasti varmistaa, ettei hormiin pääse vettä tai lunta yläkautta sateilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Takan vetävyyttä on mahdollista parantaa takkaimurilla. Teidän tapauksessanne, kun korvausilman saanti puuttuu kokonaan, voi tuo olla ainoa vaihtoehto saada savuttaminen kuriin.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa suomela.fi/kysy-pientalotohtorilta >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuva: Pixabay