Pientalotohtori vastaa – Kellarillisen talon salaojitus

Talo
Salaojaputkea..
Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Kuva ei liity tapaukseen.

Pientalotohtori vastaa – Kellarillisen talon salaojitus

Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Talo on rakennettu 1976. Perustuksena anturat. Ulkoseinät lecaharkosta 30 cm, väliseinät kahitiiltä. Salaojat 90 mm:n muovisalaojaputkesta ja ylimmästä kohdastaankin reilusti anturan alapuolella.

Ongelmaksi on osoittautunut happamessa maaperässä esiintyvä aluna? Aluna sakkautuu salaojiin tukkien ne pikkuhiljaa. Ongelma ilmaantui ympäristön rakentamisen ja salaojituksen myötä. Se vähensi salaojieni virtaamaa, eikä sakka huuhtoudu pois. Huuhtelen salaojat itse kaatamalla 200 l vettä ylimpään tarkkailukaivoon jonkun kerran vuodessa. Pahempi ongelma on alunan kiteytyminen putken seinämien reikiin tukkien ne, jolloin veden pinta nousee salaojien yläpuolelle ja pikkuhiljaa rakenteisiin. Salaojat on uusittu kertaalleen, osin kahdesti ja taas olisi aika uusia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kalkki sulattaa sakkaa, muttei kiteymiä. Olisiko apua ns. peruskaivosta? Ts. kaivo keskelle taloa ja siihen pumppuautomaatti, joka poistaa veden. Pohja on tiivistettyä seulomatonta soraa miltei metri ja sen alla kovaksi tiivistynyttä hiekkaa, moreenia ja savea n. 5 m. Talo on l:n muotoinen alaltaan 138 m². Mitat 15 x 11 m.

Riittääkö tiivistetyn soran läpäisykyky johtamaan vedet kaivoon n. 8 m:n säteeltä? Kahitiili väliseinäratkaisuna oli myös huono. Kapillari-ilmiö tiilessä on voimakas, ja se nostaa kosteuden hyvin syvältä ja irrottaa maalit seinistä. Huonoa ilmanlaatua tai homeongemaa ei ole ollut.

Hyvät neuvot/ideat olisivat tervetulleita!

– Paavo

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Pientalotohtori vastaa

Hei Paavo!

Aluna on ongelma varsinkin rannikkoseuduilla ja sulfiittipitoisilla savimailla. Paras konsti on säännöllinen huuhtelu hommaan tarkoitetulla huuhtelukalustolla, joita mm. maanviljelijät käyttävät ns. alunamailla peltosalaojien toimintakunnon varmistamiseen. Huuhtelupalveluita löytyy paikallisilta viemäriputsausfirmoilta. Pelkkä veden laskeminen kaivoihin ei puhdista sakkaa ja kiteytymiä. Yleinen periaate on, että salaojitus on talon ympärillä, ja tuollainen kaivo talon keskellä on enemmän tai vähemmän viritys. Eikä tuollainen tiivistetty seulomaton sora pysty vettä riittävästi kuljettamaan talon reunoilta kaivoon saakka. Eli kannattaa huolehtia talon ympärillä olevien salaojien kunnosta säännöllisellä huuhtelulla.

Kuvauksesi perusteella Kahi-seinään kohdistuu aika suuri kosteusrasitus. Varsinkin talon keskialueilla asialla on aika vähän tehtävissä, tiivistetty hienojakoinen maaperä nostaa kapillaarisesti kosteutta, vaikka ulkopuolella kosteudenhallinta olisikin kunnossa. Ainoa keino estää kapilaarinen kosteuden nousu seinissä on tehdä seiniin kapillaarikatko injektoimalla, esim. Eskon Oy tekee tällaisia korjauksia. Suosittelen myös kosteuskartoitusta, jolla selvitetään miten laajalti kosteutta seiniin nousee.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >

MAINOS
MAINOS LOPPUU