Pientalotohtori vastaa – Kuntoarvio v.1909 taloon

Talo
Kysy Pientalotohtorilta_MATTI
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Pientalotohtori vastaa – Kuntoarvio v.1909 taloon

Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Hei

Minulla on yli satavuotias talo ilman minkäänlaisia kosteusvaurioita. Ei ole sadevesiviemäreitä eikä salaojia, talon alla on n. 1 m hiesua, sitten kallio. Jos taloon tekee kuntoarvion myyntiä varten, onko myyntiarvioon laitettava, että suositellaan salaojien tekoa?

Ystävällisin terveisin, Arto

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Pientalotohtori vastaa

Hei!

Vanhojen rakennusten osalta asiaa on tarkasteltava aina siltä kannalta, miten rakennus on toiminut vuosien saatossa. Välttämättä salaojituksen tarvetta ei ole, koska sokkelit ovat yleensä luonnonkiveä ja kivessähän kosteus ei nouse kapillaarisesti. Myyntivaiheessa salaojien puuttuminen pitää tietenkin kertoa, mutta kuntotarkastajan tulee minusta käyttää tässä kohtaa tervettä harkintaa suositusten osalta. 

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >