Pientalotohtori vastaa – Perustuksen betonielementtien hyvinvointi

Talo
Kysy Pientalotohtorilta_MATTI
Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Pientalotohtori vastaa – Perustuksen betonielementtien hyvinvointi

Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Hei!

Omakotitalossamme (2007) on tuulettuva alapohja ja perustukset rakennettu Parman betonielementeistä. Elementtien päällä ei ole patolevyä eikä (muistaakseni) bitumikermiä. En edes tiedä, onko näitä tapana laittaa betonielementtien päälle. Oletettavasti salaoja- ja sadevesiputket ovat kunnossa.

Elementtejä vasten makaava maa-aines on samaa pienirakeista soraa, jota muutenkin on pihalla käytetty eli mitään erityisen isorakeista tai hengittävää tavaraa ei ole käytetty. Lisäksi olen suuressa viisaudessa peittänyt maan yläpuolelle jääviä elementtipintoja Yki-rouhepinnoitteella, joka sekään ei taida olla erityisen hengittävää materiaalia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huoli koskee nyt lähinnä betonielementtien hyvinvointia ja tuuletusta. Arvaten elementteihin kertyvä kosteus puskee ulos tavalla tai toisella. Aika nopeasti huomasinkin, että rouhepinta rupesi ”kuplimaan”, ensin elementtisaumoista (jotka on tasoitettu laastilla) mutta myöhemmin myös maapinnasta.

1. Oletan, että maa-aines lähinnä elementtejä pitäisi olla aika isorakeista, varsinkin jos patolevyä ei ole käytetty?

2. Onko ongelma/tuleeko ongelmia, jos betonielementtejä ei ole päällystetty patolevyllä?

3. Jos maan yläpuolelle jääviä betonielementtejä haluaa ulkonäkösyistä peittää jollakin, mikä olisi tähän sopiva materiaali

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Jos ja kun joudun poistamaan nykyisen Yki-pinnoitteen elementeistä, mikä olisi kätevin tapa irrottaa se?

Mikä olisi teidän ehdotuksenne tilanteen korjaamiseksi?

Terveisin, ”Miettiväinen”

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pientalotohtori vastaa

Hei!

1. Mitä suurempi raekoko, niin sen parempi.

2. Patolevyn puuttumisesta ei välttämättä aiheudu ongelmia, jos asiat ulkopuolella muuten ovat kunnossa. Salaojien toiminta kannattaa tietenkin varmistaa ainakin tarkastuskaivoista käsin ja tarvittaessa kuvaamalla, mm. meiltä Raksystemsistä löytyy kuvaukseen sopiva kalusto.

3. Yleensä tänä päivänä kaikki sokkelin pinnoittamiseen tarkoitetut tuotteet toimivat. Itsellä hyvä kokemus Weberin (ent. Maxit) tuotteista. Pohjalle Weber 137 -kuitulaasti ja sen päälle saman tuoteperheen rouhepinnoitteet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Todennäköisesti pinnan joutuu koneellisesti jyrsimään, pelkällä petkeleellä ja käsivoimin voi hommassa tulla ns. äitiä ikävä. Tarkoitukseen sopivaa kalustoa löytyy rakennuskonevuokraamoista.     

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >