Pientalotohtori vastaa – Radonkorjaus

Talo
Lukijaa askarruttaa rinnetontissa sijaitsevan talon radonkorjaus. Pientalo ja piha -lehden suosittu Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta suomela.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä Suomela.fissä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.5.2016

Miten sijoitan radonin poistolaitteet talooni, joka on rakennettu rinnetontille? Alakerta on osittain maan alla, ja salaojaputket ovat kahdessa kerroksessa. Talossa on avoportaikko, josta pääsee eri kerroksiin. Talon lattiapinnat ovat klinkkeriä, laminaattia ja muovimattoa (talossa on lattialämmitys). Alakerrassa on sauna ja kylpyhuone.

Perustusharkkojen pintaan on laitettu aaltomuovieriste. Talon alla on moreenimaa, johon on laitettu muovikelmu ja sen päälle valettu betoni.

Veijo

Pientalotohtori vastaa

Kysymyksessä on siis kohde, jossa mittauksin lienee todettu kohonneita radonpitoisuuksia. Korjaustapaan vaikuttaa jonkin verran se, kuinka suurista pitoisuuksista on kysymys.
Lähtökohtaisesti radonkorjaus on niin vaativa korjaus, että siitä kannattaa teettää suunnitelma.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Radonkorjauksiin kuuluu aina yhtenä olennaisena osana rakenteiden tiiveyden parantaminen. Rinnetaloissa sekä maanalaisissa tiloissa se tarkoittaa monesti toimenpiteitä myös maanvastaisille seinärakenteille alapohjan lisäksi. Imupisteiden paikat alapohjalaatan alle tulee suunnitella kohteen ehdoilla siten, että ne saadaan mahdollisimman hyvin koteloitua ja eristettyä.

Toki suunnittelun lähtökohtana on se, että alipaineistus saadaan toteutettua koko rakennuksen pohjan alalle. Tämä tarkoittaa yleensä kahta eri puolille rakennusta tehtyä imupistettä. Tapauskohtaisesti voidaan harkita myös radonkaivon rakentamista rakennuksen ulkopuolelle. Homma kannattaa siis aloittaa suunnitellulla. Myös tässä asiassa pätee vanha totuus ”hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty”.

 

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa suomela.fi/pientalotohtori >

Kuva: Pixabay. Kuva ei liity tapaukseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU