Pientalotohtori vastaa – Rossipohjainen talo

Talo
Pientalotohtori_Tarkastuksessa-2000-luvun-talo_2
Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020
Kuva ei liity tapaukseen.

Pientalotohtori vastaa – Rossipohjainen talo

Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Hei!

Meillä on rossipohja (talo rakennettu 2008). Sokkeli ei ole kosteuseristetty. Onko tämä rakennusvirhe?

Ryömintätilassa kosteustuotto maaperästä on suurin osin estetty. Pitääkö koko tila olla? Tilassa on 3 osaa, niiden keskellä ei ole este. Sokkeli on rapattu ja maalattu, maalipinta hilseilee ja jossain on jotain vihreää! On salaojitettu, muttei tarkastuskaivoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kiitos etukäteen!

T. Nike

 

Pientalotohtori vastaa

Hei Nike!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sokkeli tulisi olla vedeneristetty, jos puurakenteet lähtevät alempaa kuin 300 mm ympäröivästä maanpinnasta mitattuna, mutta koska kohteessa on puurakenteinen rossipohja, olisi tietysti kaikin puolin hyvä, että ulkopuolelta tuleva kosteusrasitus olisi eliminoitu pois mahdollisimman hyvin.

Rossipohjan toiminnan kannalta on tietysti erityisen tärkeää maapohjan kosteustuoton ehkäisy koko tilan alueelta. Tämän päivän tietämyksen mukaan maapohja alapohjatilassa olisi myös hyvä lämmöneristää ns. kesäkondenssin ehkäisemiseksi. Toinen erityisen tärkeä juttu on tuuletus, sen järjestelyt kohteessa eivät tuosta kysymyksestäsi käy esille.  Sokkeleissa pitäisi olla aukot/tuuletusputket ja alapohjatilasta hormi vesikatolle, se on perusratkaisu tänä päivänä alapohjatilan tuuletukselle.

Salaojat pitäisi päästä huoltamaan, ja sitä varten järjestelmälle tulisi olla tarkastuskaivot. Huoltamattoman järjestelmä voi mennä tukkoon ja sen seurauksena voi alapohjatilaan kohdistua kosteusrasitus lisääntyä merkittävästi. Sokkelin pinnan hilseilyn syynä on yleensä kapillaarisesti perustuksiin nouseva kosteus tai sitten rappauskerrokseen siirtyy kosteutta sokkelin vierellä olevasta maasta. Mikäli vierellä on nurmikko tai muuta kasvillisuutta kiinni sokkelissa, on tämä hyvinkin tyypillinen. Suosittelen, että kutsut asiantuntijan paikalle arvioimaan tilannetta ja ottamaan kantaa noihin esittämiisi huolenaiheisiin.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >