Pientalotohtori vastaa – Sokkelin rapautuminen

Talo
Pientalotohtori vastaa - Sokkelin rapautuminen-1
Mitä tehdä, kun talon sokkeli alkaa rapistua? Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Pientalotohtori vastaa – Sokkelin rapautuminen

Mitä tehdä, kun talon sokkeli alkaa rapistua? Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Pientalotohtori vastaa - Sokkelin rapautuminen-2

Hyvä talotohtori!

Mitähän pitäisi tehdä kotini kivijalalle, kun se on mennyt tuon näköiseksi (ks. kuvat)? Ostimme vuonna 1994 talon, joka oli silloin kai reilun vuoden verran ollut puolivalmiiksi rakennettuna. Rakentaja, joka on tehnyt kaksi muutakin taloa tämän kadun varrella, käytti talomme aika isoa autotallia ”keskusvarastona” ja teki siellä kai joitakin töitäkin. Lämpö oli päällä, mutta sisustustyöt (ja joitakin muutoksia) tehtiin kaupan jälkeen. Muutimme taloomme toukokuun alussa 1994.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tontti on metsänpohjaa puineen päivineen, ja talo on pienoisen kummun päällä eli piha viettää tielle päin ja metsän puoleltakin se on maastoa ylempänä. Talo on sora- ja hiekkakummun päällä eikä siis ole altis sadevesivaurioille. Aluksi laitoimme kivijalan ympärille pyöreähköistä luonnonkivistä styroksin päälle  laudalla erotetun  vajaan metrin levyisen karsinan.

Piha oli hiekalla, kunnes etupihalle laitettiin laatat. Laatat laittoi tuttu kirvesmies, joka on hyväksi havaittu itseoppinut kaveri, ja hän teki pihalaatoitustyötä ensi kertaa elämässään, mutta hän teki sen hyvin. Luonnonkivireunukseen ei koskettu.

Pihan pinta on kestänyt hyvin  kahta autoa ja muutakin käyttöä. Luonnonkivet vapaasti laskettuina olivat roskien takia hankalat tietenkin aikaa myöten, ja tämä nykyinen talohuoltaja tarjoutui ottamaan ne (aluksi etuseinustalta) pois ja laittamaan laatat (kivet, sementtiä) tilalle, kun niitä oli vähän jäänytkin aikaisemmasta pihatyöstä. Työ kivijalan viereen tehtiin toissa kesänä, ja nyt kivijalka näyttää tuolta (ks. kuvat).

Alkuperäinen maali oli hiukan hilseillyt ja valkoista (jotakin?) oli paikka paikoin rantuina myös ulkopuolella. Sisällä huoneissa ei ole koskaan näkynyt mitään kosteusoireita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Räystäs on leveä ja kuvassa näkyvän alueen jälkeen laatoituksen keskellä on  maapohjainen karsina kukkia varten ja siitä piha lähtee vähän alaspäin. Räystäskourut uusittiin kolmisen vuotta sitten pyöreämpään malliin, jotta havupuiden neulaset eivät niin kerkeästi tukkisi veden kulkua, mutta jonkin verran ne kuitenkin välillä vuotavat reunan yli puhdistuksista huolimatta, ja se vesi valuu karsinan ja seinän väliselle alueelle (mänty on tosi siivoton pihapuuksi).

Pihassa ei ole vesi maannut koskaan vesisateen takia, mutta viime keväänä tuohon kivijalan viereen tuli vesilätäkkö. Alla oli tietysti vielä jäätä,  ja vesi hävisikin sitten, kun yhteen kohtaan tehtiin katolta pudonneeseen lumeen kuoppa ja kaadettiin siihen reilusti merisuolaa. Mutta eihän se nyt pitkän päälle käy!

Kun siinä laatalla nyt kumminkin näkyy olevan notkoa, niin jotakin sille pitää tehdä. Mutta tuo kivijalan pinta tulee uniin – rupeaako koko tupa kohta lysähtämään, kun se tuolla lailla syöpyy? Se on varjon puolella kesälläkin – miten se kuivuu? Koko kivijalassa ei näytä olevan mitään aukkoa. Miten alusta tuulettuu? Mitä tarkoittaa rossipohja? Muistan talon rakentajan sitä mainostaneen monta kertaa, että ”tässä on rossipohja”. Onhan minulla rakennuspiirustukset, mutta pitäisi niistä jotakin  ymmärtääkin.

Olisin iloinen, jos talotohtorina voisit jonkin vihjeen nakata.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaarina

 

Pientalotohtori vastaa

Hei Kaarina!

Kuvista päätellen sokkelin hilseilyn ja rapautumisen syynä on kosteus, joka siihen pääsee todennäköisesti sokkeliin lähes kiinni asennetun kivetyksen vuoksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ymmärsin kysymyksestäsi, että ongelmaa ei ole aiemmin ollut ainakaan näin paljon. Ilmiö johtuu siitä, että kivetyksen läpi vierusta ja maakosteus ei pääse hengittämään/tuulettumaan niin hyvin kuin esim. puhtaan sepelikaistan kautta, jota tänä päivänä vierustoilla yleensä käytetään. Kannattaa testata asiaa niin, että poistaa esim. kaksi reunimmaista kiviriviä ja korvaa sen puhtaalla sepelillä esim. 6–16 mm raekoolla. Sokkelin pitäisi lähteä tällä konstilla kuivumaan.

Salaojien kunto olisi myös hyvä tarkistaa. Myös järjestelmän huuhtelu tarkastuskaivoista käsin olisi hyvä tehdä.

Kerrot kysymyksessäsi, että talossa on rossipohja, mutta ei tuuletusta. Rossipohjan toimintaa oleellisena asiana kuuluu riittävä tuuletus maapohjan kosteustuoton ehkäisyn lisäksi. Rossipohjahan on puurakenteinen ja erittäin herkkä vaurioitumaan, mikäli em. asiat eivät ole kunnossa. Alapohjatilaan tulisi olla myös tarkastusluukku, josta tilan pääsee tarkastamaan.

Jos tällaista ei ole, suosittelen sen tekemistä ja sen jälkeen tilan ja alapohjarakenteiden tarkastuttamista näihin asioihin perehtyneen asiantuntijan toimesta.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >