Pientalotohtori vastaa – Sokkelin rapistuminen

Talo
Kysy-Pientalotohtorilta_Sokkelin-rapistuminen-1
Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Pientalotohtori vastaa – Sokkelin rapistuminen

Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Hei,

Viimeisimmän Pientalo Ja Piha –lehden artikkeli ”Kostea perustus voi pilata talon” sai minut tarttumaan toimeen ja kysymään pitkään mieltäni askarruttanutta asiaan taloni sokkelin kunnosta.

Kyseessä on 1996 valmistunut 2-kerroksinen talopakettitalo Turun tienoilla. Pian valmistumisen jälkeen sokkeli maalattiin, mutta maali rapisi pois nopeasti. Sen jälkeen sokkeli pinnoitettiin muruseoksella, joka onkin pysynyt suht hyvin jo n. 10 vuotta, mutta on alkanut nyt rapautua pois varsinkin harkkojen saumakohdista. Esiin myös pukkaa kalkkia. Muistaakseni pinnoitteen laittanut yrittäjä mainitsi jotain siitä, että sokkeli on vähän kostea ja siinä on vaikea saada pysymään pinnoitetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talon vasemmassa etunurkassa kasvaa 2 isoa katajaa ja olenkin miettinyt, onko mahdollista, että niiden juuret olisivat rikkoneet salaojaputkia tms. ja kosteus pääsisi siten siirtymään sokkeliin… Sokkelin vierustalla ei ole maa-ainesta, vaan se on ympäröity soralla, laatoituksella ja isoilla kivillä.

Nurmikon seasta löytämäni muovinen kansi lienee sadevesijärjestelmän tarkastuskaivon kansi,  mutta en ole varma asiasta, koskaan en ole sitä avannut.

Olen itse ”noviisi” näissä asioissa ja mietinkin, olisiko aihetta tarkastuttaa sokkelin kunto ammattilaisella tai pystynkö itse tekemään jotain? Onko tämä esteettinen ongelma vai onko aihetta huoleen?

Tarkoituksena on startata kylpyhuone/saunaremontti, mutta ennen kuin laitan rahat kiinni siihen projektiin haluaisin varmistua siitä, että perus(ta)asiat ovat kunnossa. Varsinaista kuntotarkastusta ei liene järkevä tehdä vielä, koska en harkitse talon myyntiä lähiaikoina – vai olisiko se aiheellista? Kuinka kauan kuntotarkastusraportti on voimassa, jos talo vaikka myytäisiin kahden-kolmen vuoden päästä?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Olisin erittäin kiitollinen neuvoista ja mahdollisista yhteystiedoista, mikäli toimenpiteisiin pitäisi ryhtyä.

– Taina

 

Pientalotohtori vastaa

Hei,

Kiitos kysymyksestä. Ilman kohdekäyntiä ja piirustuksiin tutustumista ei ihan tarkkaan pysty syytä tuohon kalkkihärmän muodostukseen sanomaan. Joka tapauksessa näihin merkkeihin kannattaa aina suhtautua sillä tavalla vakavasti, että selvittää syyn.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kalkkihärmään sokkelissa voi olla monta syytä. Se, että kysymyksessä olisi vielä rakennusaikainen kosteus, on hyvin epätodennäköistä, koska rapattu pinta on kuitenkin hyvin hengittävä ja rakentamisesta on jo kulunut niin pitkä aika. Maalin irtoaminen heti maalauksen jälkeen on toki todennäköisesti johtunut juuri sokkelin kosteudesta.

Myös katajien juurien pääseminen salaojiin asti on hyvin epätodennäköistä.

Yhtenä syynä tuossa kohtaa voi olla tuo sadevesikaivo, jos se on jossain vaiheessa päässyt tulvimaan yli, esim. keväällä jäätymisen seurauksena. Muovinen kansi on todennäköisesti salaojien tarkastuskaivon kansi. Sadevesille lienee oma järjestelmänsä? Jos sadevedet menevät salaojiin voi sokkeli kastua myös siitä syystä.

Itsellä on joskus tullut vastaan kohde, jossa pesuhuoneen vedeneristyksen vuotaminen paljastui juuri tällä tavalla. Samoin yhdessä kohteessa lämminvesivaraajan vuoto oli kastellut sokkelin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Minkälainen maapohja tontilla on? Jos ko. nurkka on perustettu ehjän kallion päälle, kalliopinta voi ohjata pintavesiä perustuksiin ja sitä myöten myös sokkeliin.

Jos kohteeseen ei ole tehty tähän mennessä mitään tarkastuksia, niin suosittelen kuntotarkastuksen teettämistä ja vielä sillä lisäyksellä, että juuri tähän ongelmakohtaan paneudutaan tarkemmin. Monesti syyn selvittämisen yhteydessä itse suosittelen koekuopan kaivamista ongelmakohdalla sokkelin vierelle. Se kertoo parhaiten miten rakenteet on aikanaan toteutettu. Kosteusjäljen kohdalla olevan puurakenteisen ulkoseinärakenteen kunto on syytä selvittää samassa yhteydessä rakenneavauksella. Salaojat kannattaa myös tarkastaa kokonaisvaltaisesti salaojakuvauksella ja tarkastuskaivoista käsin.

Kuntotarkastukselle ei ole varsinaista voimassa olo aikaa ja sitä on mahdollisen myyntitilanteen tullessa ajankohtaiseksi.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >