Pientalotohtori vastaa – Uuden talon kuntotarkastus

Talo
Pientalotohtori vastaa - Uuden talon kuntotarkastus
Uuden, vuonna 2013 valmistuneen passiivitalon omistaja epäilee talon passiivisuutta. Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta suomela.fi/kysy-pientalotohtorilta. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Hei,

Omakotitalomme on valmistunut marraskuussa 2013 (puupassiivitalo). Passiivitalon ominaisuuksia talossa ei kuitenkaan ole, sillä lämmitysjärjestelmät eivät ole toimineet missään vaiheessa ja epäilemme, että ne on kytketty tai suunniteltu väärin.

Käytössä on vesikiertotakka ja sähkö, sähkölaskut olivat pahimmillaan n. 900 e/kk (takan polttaminen ei asiaa auta). Yläpohja homehtui jo kertaalleen (laudat vaihdettiin talotoimittajan toimesta), lämpö karkaa siis jonnekin välipohjaan.

Itse emme ymmärrä rakentamisesta yhtikäs mitään ja vastaava, joka lupasi hoitaa rakennusasiat loppuun saakka, ei ole enää muuton jälkeen juuri kiireiltään ehtinyt asiaan puuttua. Vastaava oli tietoinen osaamattomuudestamme, kun projekti aloitettiin ja lupasi auttaa sen kaikissa vaiheissa, on myöntänyt nyt, että ei ymmärrä talotekniikasta juuri mitään, joten ei voi ottaa kantaa toimimattomiin asioihin… Nyt olemme siis jääneet talon kanssa yksin emmekä edes tiedä, minkä alan ammattilaiselta tässä apua kysyisi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Onko Suomessa sellaista palvelua, että uusi talo kuntotarkastettaisiin, mahdolliset rakennusvirheet havaittaisiin ja asukkaalle kerrottaisiin, mitä vielä tulee korjata tai tehdä, että talo olisi valmis ja toimiva?

Passiivitalo fuskaa ja kuluttaa

Pientalotohtori vastaa

Kyllä uusiakin tai uudehkoja taloja välillä kuntotarkastetaan. Tosin, kun tarkastaminen on pintapuolista, ei silläkään kaikki asiat tai virheet selviä. Tarkastusta tärkeämmässä roolissa on työmaa-aikainen valvonta, josta valitettavasti omakotirakentajat eivät ole valmiita maksamaan. Oma näkemykseni on, että rakennusvaiheessa valvontaan satsattu raha tulee moninkertaisena takaisin. Riitely jälkikäteen on nimittäin kallista ja henkisesti raskasta.

Tuo sähkölaskun suuruus on kyllä tosi hurja. Minusta se viittaa isoihin talotekniikan ongelmiin, noin paljon ei millään voi passiivitalon rakenteilla tehty talo kuluttaa rakenteiden kautta. Ehkä joku talotekniikka puolen tavarantarkastaja voisi asiassa auttaa. Niitä löytyy Keskuskauppakamarin nettisivuilta www.keskuskauppakamari.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa suomela.fi/kysy-pientalotohtorilta >

Kuva: sxc.hu

MAINOS
MAINOS LOPPUU