Pientalotohtori vastaa – Vaurioitunut sokkeli

Talo
Pientalotohtori vastaa - Vaurioitunut sokkeli
Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Pientalotohtori vastaa – Vaurioitunut sokkeli

Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Hei

Mitä neuvoo Pientalotohtori?

Talomme (1986) salaojitus on tehty senaikaisten määräysten mukaisesti. Jostakin syystä perustusten raudoitus on alkanut ”puskea” läpi betonin. Ovatko ne liian lähellä pintaa vai missä syy? Miten perustus/sokkeli kannattaisi korjata?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ystävällisin terveisin, Leena

 

Pientalotohtori vastaa

Hei Leena!

Tämäntyyppisiin vaurioihin on syynä se, että aikanaan terästen ns. peitepaksuus on ollut liian pieni. Nuo näyttäisivät olevan ns. hakateräksiä, jotka ovat jääneet muottilaudoituksen pintaan. Sokkelin korjauksessa kaikki irtonainen betoni ja betonia teräksen ympäriltä on piikattava pois. Sen jälkeen teräkset on ruostesuojattava ja sokkelin paikkaus tai pinnoitus tehtävä tarkoitukseen soveltuvilla tuotteilla. Esimerkiksi Weberiltä löytyy tähän hyviä ratkaisuja (www.weber.fi).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yhtenä syynä, mikä on varmasti edistänyt pinnoitteen irtoamista, on tuo nurmikko sokkelin vierellä. Se pitää rakennuksen vierustaa koko ajan kosteana. Suosittelen sen korvaamista samassa karkealla kiviainekselle, esim. sepeli 6–16 mm raekoolla. 

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >

MAINOS
MAINOS LOPPUU