Pientalotohtori vastaa – Vuotava katto

Talo
Kysy-Pientalotohtorilta_Katto-1
Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020
Kuva: Matti Kaijomaa. Kuva ei liity tapaukseen.

Pientalotohtori vastaa – Vuotava katto

Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

 

Minulla on vanha talo, johon laitettu profiilipeltikatto vuonna 1987. Vintti on avoin, joten näen, että jostain liruttaa vettä. Siellä on parikin kattomestaria käynyt, mutta kukaan ei osaa sanoa, mistä liruttaa. Päällisin puolin ei näy mitään reikiä eikä vuotokohtia.

Onko ainoa vaihtoehto uusia koko katto eli noin 200 m² vai tiedätkö jonkun, joka sen osaisi paikantaa? Talo sijaitsee Raisiossa. Vettä liruttaa 2–3 ämpäriä vuodessa. Avovintti kyllä tuulettuu hyvin. Talo rakennettu vuonna 1917.

Kiitos vastauksestasi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terveisin,

– Merja

 

Pientalotohtori vastaa

Hei Merja!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näkemättä kohdetta ja tilannetta on vaikeaa sanoa, mistä tuo mainitsemasi liruttelu johtuu. Tekstistä ei käy esille se, onko peltikatteen alla aluskatetta eikä se, minkälaisilla keleillä vuotaa.

Jos vettä tiputtelee joka sateella, on katteessa pakko olla selkeä reikä, mutta tämä lienee poissuljettu vaihtoehto, koska se asia on jo tarkistettu. Kovalla tuulella vesi voi profiilipeltikatteesta tulla läpi myös pitkittäissaumoista, jos pitkittäissaumoja ei ole ruuvattu riittävän hyvin kiinni. Jos kate on kiinni nauloilla, on niiden kiinnitys ja naulan kannan alla olevien tiivisteiden kunto syytä tarkastaa. Mikäli tuulella pelti pääsee liikkumaan tai pumppaamaan, voi vettä alkaa tiputella naulankantojen kautta. Sama asia voi olla syynä, mikäli vuotoa esiintyy lumien sulamisen aikaan. Naulankantoihin ja pitkittäissaumoihin voi tuolloin kohdistua jopa vedenpainetta katolla olevan lumen ja jään vaikutuksesta.

Tuolla katteella on vielä teknistä käyttöikää jäljellä yli 10 vuotta, eli minusta vuotokohtaa kannattaa vielä yrittää selvittää. Tarkistus kannattaa tehdä juuri sillä hetkellä, kun vuotoa todetaan, sillä poutakeleillä vuotoa on aika vaikea paikallistaa.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >