Pihan valaistus luo tunnelmaa ja tuo turvaa

Piha
Nainen valaistun sateenvarjon alla.
Pihavalaistuksen ansiosta pihapiirin tunnelmasta voi nauttia ympäri vuoden ja piha näyttää kutsuvalta pimeimpänäkin vuodenaikana. Pihan valaistus vaatii suunnittelua ja käsitystä siitä, mitä kannattaa valaista ja miten.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.8.2023

Pihan valaistus tuo pitkään ja pimeään talvijaksoon turvallisuutta, viihtyisyyttä ja kauneutta. Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei välttämättä enää riitä kattamaan pihan sähkötarpeita, vaan moni haluaa kiinteän ja kestävän valaisujärjestelmän pihalle.

Keskeistä pihan valaistuksessa ja sähköistyksessä on ennakointi. Varaukset kannattaa ennakoida ja kaapelit vetää suojaputkiin pihatöiden yhteydessä, koska silloin asentaminen on helppoa.

Pihan valaistuksen ja sähköistämisen jälkiasennus vaatii kaivamista ja valmiiden pintojen rikkomista. Sekin onnistuu, mutta kustannukset ovat suuremmat kuin pihan pohjatöiden yhteydessä tapahtuvalla sähköistämisellä.

Mieti ennakkoon, missä tarvitaan

 • valaisimia
 • kohdevalaisimia
 • pistorasioita
 • terassilämmittimiä
 • auton lämmitystolppia
 • vesialtaan pumppuja.

Tyylikäs talo hienoksi valaistuna

↑Jos valmiilla pihalla ei ole ennestään ole valaistusta, sinne on kaivettava sähkökaapeli. Katualueilla ja taloyhtiöiden pihoilla kaapelit kaivetaan jopa 70 sentin syvyyteen, mutta jos niiden yli ei ajeta autolla tai kävellä yhtenään, noin 30 sentin syvyys voi riittää. Kaapeli kannattaa suojata esimerkiksi kyllästetystä puusta tehdyllä suojalla siitä kohdasta, jossa se menee maahan. Kaivantoon, kaapelin yläpuolelle, kannattaa asettaa muovinen merkkinauha tai kouru. (Lähde: Kesko)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Turvallisesti pihalla pimeän aikaan

Liikkumisen turvallisuutta ei voi liiaksi korostaa. Pihan valaistus lisää turvallisuutta pihapiirin rakennusten välillä ja keskeisillä alueilla pimeään aikaan. Nykyaikainen tekniikka mahdollistaa valojen syttymisen silloin, kun valaisua tarvitaan tarvitaan, eli kun pihalla liikutaan tai tulee pimeää.

Pihan sähköistämisen tekee sähköasentaja, joka tuntee turvallisuusnormit, käyttää testattuja ja Suomen olosuhteisiin sopivia ja pitkäikäisiä tuotteita. Maisemasuunnittelija voi auttaa pihan toimintojen sijoittelussa pihasuunnitelma laadittaessa.

Kun terassit, paljut, koristealtaat ja muut yksityiskohdat löytävät pihalla sijaintinsa, pihasuunnittelija auttaa laittamaan sähköistyksen tarpeet, valaisinten tyypit ja sijoittelun kohdalleen.

Tekniikka mahdollistaa valaistuksen kytkeytymisen päälle

 • liiketunnistimin
 • hämäräkytkimin
 • ajastimin
 • kaukosäätimin.

Pihalla on valoja lumen ja havupuiden keskellä.

↑Pehmeällä valo oikeassa kohdassa korostaa rakennelmia ja kasveja pihalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pihan valaistus muistuttaa kuun valoa

Voimakkaat isot pistemäiset, katuvalon tyyppiset valaisimet luovat illuusion hyvästä valaistuksesta, mutta samalla ne luovat rinnalleen syviä varjoja. Ihmisen silmä mukautuu isojen pistemäisten valojen kirkkauteen ja valaistujen alueiden ulkopuolelta on vaikea havaita mitään.

Perusperiaatteena kannattaa pitää lähinnä kuun valoon vertautuvaa, useilla pienillä valonlähteillä luotua häikäisemätöntä valaistusta. Valaisin ei saisi häikäistä mistään tarkastelusuunnasta.

Valaistuksella saa nostettua pihan hienoja yksityiskohtia esiin ja samalla valot tekevät pihalla liikkumisen ja oleilemisen miellyttäväksi. Hienoa yksityiskohtia kannattaa nostaa esiin epäsuoraa valoa hyödyntäen.

Kuun paistaa taivaalla ja linnut liitelevät ympärillä

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Pihan valojen vertauskuvaksi voi ottaa pehmeän valon, joka heijastuu kuusta.

Pihavaloilla voi leikitellä

Led-tekniikka on alentanut valaistuksen sähkönkulutusta merkittävästi ja tuonut pihavalaistukseen paljon mahdollisuuksia. Saatavilla on kylmää ja lämmintä valkoisen sävyä sekä värillisiä valoja.

Lämmin sävy taittuu hieman keltaiseen ja tuo mieleen auringon tai liekin. Sitä voisi verrata perinteiseen hehkulamppuun sävyltään. Kylmää tai valkoista sävyä voi aivan yhtä hyvin käyttää, jos kellertävä yleissävy ei miellytä.

Led-tekniikka mahdollistaa värillisten valojen käyttämisen ja sävyjen säätämisen sekä vaihtamisen. Sävyillä pelaaminen antaa mahdollisuuden valaistuksen tunnelman muuttamiseen ja piha muuttuu kuin toiseksi paikaksi aivan hetkessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Puiden kauneutta voi etenkin talviaikaan korostaa valoilla. (Kuva: Kesko)

Vinkkejä yksityiskohtien valaistukseen

 • Itsenäisyyspäivän tunnelmaa kohottaa sininen valo lumisilla puun oksilla.
 • Puiden rungot ja latvukset heräävät eloon, kun ne valaistaan alhaalta päin.
 • Syysvärit saadaan hehkumaan vielä illan hämärtyessä valoilla, ja rungon sekä oksien muodot piirtyvät kauniisti esiin talvellakin.
 • Rakennusten seiniä ja muuripintoja voi poimia esiin ja seinäpintaa rytmittää erilaisin valaisimin.

Lähde: Viherympäristöliitto ry, Jaani Turunen

Kuvat: Pixabay.com ja Pexels.com

Lue lisää: Ulkovalaistus on kodin käyntikortti – suunnittele se huolella

Pihavalaistus kuntoon ennen pimeitä iltoja