Pintaremontti viimeistelee asunnon myyntikuntoon

Sisustus
Millä saat asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan mahdollisimman pienin kustannuksin? Kunnon pintaremontti takaa, että saat omasi takaisin etkä yliremontoi asuntoa ostajan kannalta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
2.6.2017

Asuntoa vuokratessa tai myytäessä neutraalius on valttia: kannattaa panostaa olemassa olevien pintojen parantamiseen, korjaamiseen ja puhdistamiseen ja välttää liian räikeästi tietynlaista tyyliä henkiviä ratkaisuja esimerkiksi märkätiloissa ja keittiössä. Kunnon pintaremontilla saat omasi takaisin etkä yliremontoi asuntoa ostajan kannalta ”väärän tyyliseksi”.

Suuret pinnat keräävät katseita

Pahasti naarmuuntunut parketti saattaa kaivata hiomista, mutta lattian vaihtamista kokonaan uuteen kannattaa jo harkita: asunnosta saatava hinta verrattuna remonttikustannuksiin ei välttämättä ole kannattava, jos lähdetään tekemään mittavia muutostöitä. Tulevalla asukkaalla saattaa olla omia remonttisuunnitelmia, jolloin ostaja ei lähtökohtaisesti etsi viimeisen päälle stailattua asuntoa. Panosta siis olemassa olevan siistimiseen. Jo pelkkä lattian kunnollinen vahaaminen ja kiillottaminen raikastaa asunnon ilmettä.

Seinät ja katot kannattaa maalata raikkaaksi neutraalilla sävyllä, koska ne vaikuttavat paljon siihen, miten tilavalta, korkealta ja valoisalta asunto näyttää. Esimerkiksi vanhojen puupaneelikattojen maalaaminen valkoiseksi tai ikivanhojen tapettien vaihtaminen puhtaan valkoiseen maaliin ovat edullisia ja fiksuja remontteja, jotka tekevät asunnon yleisilmeen neutraaliksi ja asuttavaksi.

Säilytystilat, kuten upotetut kaapistot tai vaatehuone kannattaa remontoida raikkaaksi: vanhat hyllypaperit kannattaa repiä ja kaappien pinnat maalata. Heppoiset irtohyllyt ja vanhat vaatetangot kannattaa rakentaa tukeviksi ja perusvalaistus huolehtia kuntoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Korjaa rikkinäiset yksityiskohdat ja huolehdi puhtaudesta

Pieni, mutta olennainen tehtävä. Repsottavat lattialistat, tapetit ja ovenkahvat ovat helppo kunnostuskohde, jolla on paljon vaikutusta asunnon yleisvaikutelmaan.

Poista pinttymät ja kalkit kylpyhuoneesta ja keittiöstä ja pese sauna raikkaaksi. Asunnosta saa näytössä paremman vaikutelman, kun ylimääräinen irtotavara on raivattu ja asunto tuoksuu puhtaalta. Huolla ilmanvaihto ja puhdista venttiilit ja vaihda irralliselta vaikuttavat osat uusiin: näitä voivat olla vaikkapa keittiön kuivaus- ja allaskaapin rakenteet.

Asunnon vuokraaja: muista vuosikorjaus- ja perusparannusmenojen vähennysoikeus!

Asunnon kunnossapito kannattaa. Mikäli pidät asuntoasi vuokralla, on säännöllinen remontti hyvä suorittaa asunnon tason ylläpitämiseksi tai parantamiseksi.

Vuosikorjauskulut ovat remonttia, jolla asunnon kuntoa pidetään yllä ja ne saa vähentää kerralla samana vuonna kulujen syntymisen, eli remontin suorittamisen kanssa. Näitä ovat:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Seinien maalaaminen ja tapetointi
  • Lieden, jääkaapin tai muiden kodinkoneiden tai laitteiden vaihtaminen
  • Varusteiden, kuten keittiönkaappien ja wc-kalusteiden, uusiminen
  • Ovien ja ikkunoiden uusiminen.

Perusparannus tarkoittaa huoneiston tai rakennuksen laajentamista, muutostöitä ja muuta vastaavaa asunnon laajentamista tai yleisen tason parantamista. Tällaiset menot saa vähentää verotuksessa 10 vuoden kuluessa tasaerinä. Perusparannustöitä ovat muun muassa:

  • Parvekelasien asentaminen
  • Vesi- ja viemärilaitteiden remontti
  • Sähköjärjestelmien remontti
  • Perusteiden ja kantavien rakenteiden remontti
  • Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien remontti
  • Kylmän varastotilan muuttaminen saunatilaksi.

Teksti: Toni Sainio, Rusthollli, kuva: Pixabay